Lactoferrine: gouden stof uit rauwe melk Koe krijgt een fles melk

Lactoferrine is een lichaamseigen eiwit en betrokken bij diverse fysiologische processen. Behalve ijzer bezit het de eigenschap nog andere mineralen aan zich te binden. We maken dit eiwit zelf aan, maar onder bepaalde omstandigheden hebben we er meer van nodig dan we zelf aanmaken of op kunnen nemen uit de voeding. Suppletie met lactoferrine-capsules kan dan uitkomst bieden.

Wat is lactoferrine?

Lactoferrine is een component van ons immuunsysteem. Het is een eiwit (glycoproteïne) dat van nature in menselijke moedermelk voorkomt, maar ook in andere lichaamsvloeistoffen zoals bijvoorbeeld traanvocht.

Van nature aanwezige vloeistof: Gevonden hoeveelheid:
Colostrum humane moedermelk > 7mg/ml
'Gewone' humane moedermelk > 1-2 mg/ml
Colostrum koemelk > 1.5 mg/ml
'Gewone' koemelk > 20-200 µg*/ml
Tranen > 2.2 mg/ml

*mg = milligram en µg = microgram
Bron: www.researchgate.net

We vinden het ook in koemelk, maar dan in een navenant kleinere hoeveelheid. Al in 1939 werd het door Søren Sørensen uit koemelk geïsoleerd en in 1960 uit moedermelk door Johannson. In 1960 ontdekte men dat dit ‘transporteiwit’ eraan bijdraagt dat ijzer in de cellen wordt opgenomen. Naast ijzer kunnen lactoferrinemoleculen ook zink, koper en andere mineralen aan zich binden. Mineralen en sporen zijn van essentieel belang voor het goed functioneren van allerlei processen die 24/7 plaatsvinden in ons lichaam. Met behulp van moderne technologie heeft men ontdekt dat lactoferrine uit één polypeptideketen bestaat, gemaakt van ongeveer 700 aminozuren. Zowel koemelk als humane melk zijn een rijke bron van bioactieve aminozuren.

 "Door verwarming verandert de structuur van eiwitten"

Wat doet Lactoferrine?

Koeien worden op traditionele wijze handmatig gemolkenKoeien worden op traditionele wijze handmatig gemolken

Om lactoferrine uit koemelk binnen te krijgen, is het dus aan te raden om (met name voorjaars-)melk van koeien te drinken. Rauwe koemelk bevat dan 1.5-2 mg lactoferrine per liter. De melk mag dan niet gepasteuriseerd, gehomogeniseerd of op andere wijze zijn bewerkt. Door verwarming verandert de structuur van eiwitten. Dit is eenvoudig te observeren als we een eitje koken: het eiwit verandert van vloeibaar in vast. 

Lactoferrine uit rauwe melk

Wie lactoferrine belangrijk vindt, drinkt daarom rauwe, onbewerkte melk. Deze rauwe melk wordt door boeren verkocht die een ‘melktap’ bij de boerderij hebben staan. U neemt zelf een (glazen) fles mee, gooit wat geld in het apparaat en vervolgens stroomt de pure, ijskoude en superromige melk in uw fles. Oude, zieke mensen en vrouwen die zwanger zijn, kunnen overigens beter geen rauwe melk drinken.

“Colostrum is de eerste moedermelk die wordt geproduceerd nadat een baby is geboren"

Waar zit lactoferrine nog meer in?

Lactoferrine vinden we in verschillende andere vloeistoffen in het lichaam, zoals speeksel, tranen, slijm, gal en in witte bloedcellen. Volwassenen produceren en verbruiken ongeveer 60 mg per dag. De meeste lactoferrine vinden we echter in colostrum. Dit is de eerste moedermelk die wordt aangemaakt als een baby is geboren. Bij koeien noemen we dat ‘biest’. Dat is het ‘colostrum’ dat een koe produceert als ze net een kalfje heeft gebaard. Deze eerste melk bevat eigenlijk alles wat een pasgeborene nodig heeft.

Baby voedt zich met moeders borstBaby voedt zich met moeders borst

Waarom lactoferrine gebruiken?

Gezonde, sterke mensen maken meestal net zo veel lactoferrine aan als ze gebruiken. Er zijn echter omstandigheden waarin we wel iets extra’s kunnen gebruiken. Uiteraard hebben we daar zelf een belangrijke rol in door bewust met onze voeding en onze leefstijl om te gaan, maar soms kunnen we ons lichaam ook een steuntje in de rug geven.

Onze lactoferrine is in een laboratorium getest en vrij van LPS

Onze capsules bevatten eersteklas kwaliteit lactoferrine en deze stof is gegarandeerd gezuiverd van lipopolysachariden (LPS). Dit zijn moleculen die voorkomen in de buitenwand van bepaalde bacteriën. Lactoferrine hoort vrij van LPS te zijn. De aanwezigheid van LPS heeft een negatieve invloed op lactoferrine. De lactoferrine wordt door onze leverancier in een laboratorium getest en is vrij van LPS. De capsules van vitaminesperpost.nl bevatten een hoog gehalte aan lactoferrine van maar liefst ruim 95% op het totale gehalte aan eiwitten. 

Welke voedingssupplementen met lactoferrine zijn er?

Vitaminesperpost.nl verkoopt 4 supplementen die zijn gebaseerd op de rijke inhoudsstoffen van rauwe koemelk:

 1. Colostrum
  Boeren geven hun biest eerst aan de kalveren. Wat te veel is, wordt volgens een vast protocol ingevroren. Daarna wordt de biest tot een gevriesdroogd poeder verwerkt. Dit supplement bevat lactoferrine, eiwitten (waaronder minimaal 30% immunoglobulines), spoorelementen, vitamines en mineralen. Mede dankzij een aantal afgesproken protocollen staat dit product onder strenge controle van diverse instanties.
 2. Lactoferrine Plus
  Dit voedingssupplement bevat naast 100 mg pure lactoferrine ook Ester-C en zink bisglycinaat. Ester-C (calcium ascorbaat) is een niet-zure vorm van vitamine C die door veel personen goed wordt verdragen. Vitamine C staat bekend om zijn positieve invloed op het immuunsysteem en om z’n celbeschermende eigenschappen. Daarnaast speelt vitamine C een rol bij de opname van ijzer. Zink is onder meer goed voor het geheugen en het immuunsysteem.
 3. Lactoferrine 300 mg
  Ook aan dit supplement is speciaal Ester-C (calcium ascorbaat) toegevoegd. Vitamine C is een sterke antioxidant en ondersteunt de afweer van ons lichaam. Tevens is deze vitamine van belang voor de bloedvaten, het behoud van sterke botten en voor een gezonde huid. Onze Nederlandse leverancier Vitomega levert lactoferrine van Europese kwaliteit. 
 4. Lactoferrine Sterk
  Dit is het paradepaardje onder onze lactoferrine-supplementen met wel 500 mg zuivere lactoferrine per capsule. Daarnaast bevat dit supplement ook 100 mg Ester-C (calcium ascorbaat) en 5 mg BioPerine® om ervoor te zorgen dat de kostbare inhoudsstoffen goed worden opgenomen in het lichaam. Wilt u uzelf echt een steuntje in de rug geven? Kies dan voor dit lactoferrine supplement.

Deze voedingssupplementen zijn voor mensen die net iets extra’s kunnen gebruiken en op krachten willen komen. De supplementen zijn geproduceerd met respect voor dier en milieu.

Vragen of advies?

Naast voedingssupplementen met lactoferrine hebben we nog meer interessante producten met stoffen die de gezondheid ondersteunen. Mocht u vragen hebben over onze supplementen of wilt u hulp bij het maken van een keuze, dan kunt u tijdens kantooruren bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of digitaal contact met ons opnemen.