Eerste hulp bij ontsierende aderen Gladde, egale benen

Met de leeftijd worden onze aderen minder elastisch en de vaatwanden minder sterk. Met name vrouwen kunnen te maken krijgen met zichtbare, blauwe aderen waardoor we onze benen willen wegstoppen in een lange broek of dikke maillot. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om de doorbloeding van onze benen te ondersteunen.

Wat zijn ontsierende aderen? 

Ze zien er niet zo fraai uit en zorgen bovendien voor een zwaar en vermoeid gevoel in de benen: opgezwollen aderen. Herkenbaar? Deze ontsierende aderen zijn uitgezette of verwijde aderen waarin het bloed niet meer optimaal richting het hart stroomt. Hierdoor neemt de druk in de aderen toe. Dit resulteert in blauwpaarse, kronkelige en soms uitpuilende aderen aan het huidoppervlak. 

Normale versus abnormale aderkleppenNormale versus abnormale aderkleppen

“Met het vorderen van de leeftijd neemt de kans op ontsierde aderen toe”

Wat is de oorzaak van ontsierende aderen? 

Mevrouw met opgezette aderenMevrouw met opgezette aderen

Ontsierende aderen komen veel voor. Vrouwen hebben vaker te maken met zichtbare aderen dan mannen. Bij maar liefst 64% van de vrouwen tussen de 20 en 75 jaar komen ontsierende aderen voor. De kans hierop neemt toe bij: 

  • Aanleg: Als ontsierende aderen voorkomen in uw familie, heeft u een grotere kans om deze ook te krijgen. De oorzaak van verwijde aderen is vaak een erfelijke aanleg. 
  • Leeftijd: Hoe ouder u wordt, hoe meer de kans op ontsierende aderen toeneemt.  
  • Hormonen en zwangerschap: Hoewel de precieze link tussen de verschillende hormonen en het ontstaan van ontsierende aderen niet geheel duidelijk is, lijken uitgezette aderen gemakkelijker te ontstaan tijdens de zwangerschap. 
  • Zwaartekracht: Bent u lang of heeft u staand werk? Ook dan neemt de kans op ontsierende aderen toe. Dit komt omdat we als mens rechtop lopen en er onder invloed van zwaartekracht zich sneller verwijde aderen in de onderbenen vormen. 
  • Overgewicht: Als u extra gewicht rondom de buik meedraagt, kan het bloed vanuit de benen minder gemakkelijk worden teruggepompt naar het hart. Hierdoor komt er meer druk op de aderen te staan en vergroot u de kans op ontsierende aderen. 

“Te lang zitten met de benen over elkaar geslagen, is een echte no-go

Wat kan ik zelf doen? 

Heeft u (beginnende) ontsierende aderen? Hier volgen wat leefstijltips om de bloedsomloop in uw onderbenen te ondersteunen:

Beweeg dagelijks

Door dagelijks te bewegen, wordt de bloedsomloop bevorderd. Probeer iedere dag te wandelen, pak vaker de fiets en neem de trap in plaats van de lift. Bovendien zijn er specifieke ‘vaatoefeningen’ die helpen bij een zwaar, vermoeid gevoel in de benen. Probeer bijvoorbeeld om meermaals per dag uw tenen op te tillen terwijl u uw hielen op de grond houdt. Ook ‘luchtfietsen’ terwijl u op uw rug ligt is een goede oefening. Online zijn nog veel meer oefeningen te vinden om de doorbloeding in uw benen aan te jagen.

Sta en zit niet te lang stil

Als we lang achter elkaar in dezelfde houding zitten, komt er meer druk op onze ledematen. Te lang zitten, met name met de benen over elkaar geslagen, is een echte no-go. Bovendien wordt de bloedcirculatie hierdoor vertraagd. Heeft u een zittend of staand beroep? Probeer dan ieder uur even te wandelen of van houding te veranderen. Zelfs kleine bewegingen maken al een verschil!

Neem een koude douche

Neem dagelijks een koude douche of douche koud af. Hiermee houdt u de bloedcirculatie actief. Wisseldouches zorgen bovendien voor versterking van het bindweefsel, wat gunstig is voor de conditie van onze vaatwanden. 

Draag comfortabele kleding

Het dragen van (te) strakke kleding belemmert de bloedsomloop en heeft zodoende negatieve uitwerking op ontsierende aderen. Draag daarentegen loszittende, comfortabele kleding die uw ledematen niet afknelt.

Laat sterk bewerkte voeding staan

Een slecht dieet met sterk bewerkte voeding, grote hoeveelheden suiker, alcohol en cafeïne hebben een negatief effect op onze aderen en de bloedsomloop. Verderop geven we voedingstips die juist bijdragen aan het gezond houden van onze aderen.

Masseer uw voeten en benen

Een aangename manier om ontsierende aderen te verlichten, is door middel van massage. Begin bij het masseren van de voeten en werk langzaam omhoog. U kunt hiervoor een massageolie of magnesiumspray gebruiken, maar er bestaan ook oliën en crèmes bij de drogist die de bloedcirculatie extra ondersteunen.

“De paardenkastanje beschikt over uitzonderlijke eigenschappen als natuurlijk middel bij ontsierende aderen” 

De 5 beste supplementen bij ontsierende aderen

Pijnboomextract 

Pijnboomextract bevat krachtige antioxidanten die tot de oligomere proanthocyanidinen (OPC’s) behoren. Het extract uit de schors van de pijnboom helpt de cellen te beschermen tegen oxidatieve schade*, draagt bij aan het behoud van een goede conditie van de bloedvaten* en heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop*. 

PaardenkastanjePaardenkastanje

Paardenkastanje

De paardenkastanje beschikt over uitzonderlijke eigenschappen als natuurlijk middel bij ontsierende aderen. Paardenkastanje-extract kan worden ingezet voor het behoud van een goede conditie van de bloedvaten* en is gunstig voor de bloedsomloop*. Deze eigenschappen maken paardenkastanje geschikt bij vermoeide en zware benen*. 

Resveratrol 

Resveratrol is een tot de polyfenolen behorende antioxidant. Deze stof wordt door planten aangemaakt om zich te weren tegen invloeden van buitenaf. Resveratrol heeft een gunstige werking op hart en bloedvaten* en wordt gebruikt ter bescherming van gezonde cellen en weefsels*. Aan ons resveratrolsupplement is eveneens druivenpit toegevoegd. Druivenpitextract is goed voor het hart en de bloedvaten* en bovendien gunstig voor de doorbloeding*. 

Aderen Complex

In ons Aderen Complex hebben wij 4 stoffen samengevoegd die geschikt zijn om onze bloedvaten en de bloedsomloop te ondersteunen. De formule bevat paardenkastanje-extract waarin de actieve stof aescine zit. Deze stof is gunstig voor soepele, elastische aderen*. Bovendien zijn rutine en diosmine aan de formule toegevoegd, deze twee plantaardige stoffen behoren tot de flavonoïden

Gotu kola 

Last but not least hoort ook gotu kola thuis in het rijtje supplementen bij vermoeide benen. Gotu kola (Centella asiatica) bevat werkzame stoffen die triterpenen heten. Triterpenen hebben een normaliserende werking op het metabolisme van het bindweefsel. Deze bindweefsels zijn nodig om de binnenbekleding en wanden van de aderen sterk te houden. Dit maakt dat gotu kola goed is voor de bloedvaten*, goed is voor de bloedcirculatie* en zodoende kan worden ingezet bij vermoeide benen*. 

“Vitamine C ondersteunt het behoud van een sterke vaatwand en is gunstig voor soepele/elastische aderen”

Belangrijke voedingsstoffen met een verzorgende werking op bloedvaten

CitrusvruchtenCitrusvruchten

Vitamine C: vitamine C ondersteunt het behoud van een sterke vaatwand en is gunstig voor soepele/elastische aderen. Vitamine C vinden we in kiwi’s, sinaasappel, aarbeien, bessen, paprika, koolsoorten, paprika en aardappelen. 

Magnesium: magnesium is belangrijk voor de normale spierwerking. Het mineraal zit in bananen, bladgroente, ongebrande noten, cacao en zaden zoals pompoen- en zonnebloempitten. 

Antioxidanten: schade aan de vaatwanden is veelal een gevolg van reacties van vrije radicalen in het lichaam. Antioxidanten zoals vitamine C, E en bioflavonoïden vangen vrije radicalen weg en helpen zodoende onze gezonde cellen en weefsels te beschermen*. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zoals flavonoïden zijn onder meer bessen, citrusvruchten, druiven, knoflook en groene thee. 

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen bij vermoeide benen of ontsierende aderen? Of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).