Wel eens koude artisjokharten uit blik gegeten, zonder deze verder te bereiden en op smaak te brengen? Waarschijnlijk was dit dan de eerste en laatste keer dat u artisjok at... bij mij in ieder geval wel! Totdat ik een aantal jaren later met een vriendin in Californië was en zij mij attendeerde op de daar geliefde ‘artichoke and spinach dip’. Na de eerste hap al was mijn afkeer tegen artisjok verdwenen, wat vond ik het heerlijk! Ik heb sindsdien verschillende gerechten met artisjok uitgeprobeerd, waarvan ik er een aantal met u zal delen. En weet u dat er bovendien verschillende gezondheidsvoordelen aan artisjok worden toegeschreven?

 

Artisjok, groente of bloem?

Artisjok, oftewel Cynara scolymus L., is een plant die nauw is verwant aan de distel en vooral voorkomt in het Mediterrane gebied. De naam Cynara is afgeleid van het Griekse ‘kynara’ wat staat voor ‘stekelige planten’. De naam scolymus is afkomstig van het Griekse ‘skolumus’, wat staat voor eetbare distel. Het hart en de bladeren van de artisjok worden gegeten als groente. Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten, is dat artisjok eigenlijk een bloem is. In Nederland is artisjok nog niet zo populair als in de Mediterrane keuken maar de laatste jaren lijkt artisjok wel steeds vaker voor te komen, voornamelijk in vegetarische gerechten.

 

Artichoke flower 

Gezondheidsvoordelen van artisjok

Artisjok is rijk aan voedingsvezels, de vitamines A, C en D, verschillende B vitamines, magnesium, ijzer, chroom, mangaan en kalium. Daarnaast bevat de artisjok verschillende antioxidanten zoals quercetine, rutine, anthocyanen, cynarine, luteolin, en silymarine. Ook bevat het relatief veel eiwitten, vandaar dat het veel wordt toegevoegd aan vegetarische gerechten. Belangrijke stoffen in artisjok zijn verder bitterstoffen, fenolzuren, fenolische alcoholen, flavonoïden, fytosterolen en enzymen. Artisjok wordt al eeuwenlang ingezet vanwege zijn reinigende invloed op de lever*. Ook staat de artisjok bekend om het bevorderen van de spijsvertering*.

 

Recepten met artisjok

Ik heb inmiddels tal van recepten met artisjok uitgeprobeerd. De lekkerste deel ik hieronder met u, uiteraard beginnend met de artisjok-spinazie dip!

 

Artisjok-spinazie dip

Artisjok-Spinazie dipIngrediënten (voor 4 personen, als hapje of bijgerecht):

  • 2 blikken artisjokken, uitgelekt en fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 300 gr diepvries spinazie (ontdooit en uitgelekt)
  • 1 bol mozzarella, in stukjes gesneden
  • 180 gr geraspte parmezaanse kaas
  • 100 gr roomkaas
  • 150 gr zure room

 

Bereiding:
Zet alle ingrediënten klaar en verwarm de oven voor op 180 graden. Houd een klein handje geraspte kaas achter voor de bovenste laag. Meng de artisjokken, knoflook, spinazie, parmezaanse kaas, mozzarella, roomkaas en de zure room in een kom en meng dit door elkaar. Doe het mengsel vervolgens in een ovenschaal en zet 30 minuten in de voorverwarmde oven. De dip is erg lekker met tortillachips, bleekselderij, paprika, wortel, komkommer en brood.

 

 

Vegetarische pastasalade met gegrilde artisjok

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 300 gram volkorenpasta
  • 1 zak rucola
  • 1 verse artisjok
  • 1 paprika
  • 1 courgette
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 sinaasappel
  • Een handje cherrytomaatjes
  • Balsamicostroop
  • Olijfolie
  • Peper en zout

 

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de artisjok, zoete aardappel, courgette en paprika in reepjes en halveer de cherrytomaatjes. Doe dit in een kom samen met wat peper en zout en een flinke scheut olijfolie en meng door elkaar. Verdeel het mengsel op een bakplaat en bak 35 minuten in de oven, hussel tussentijds even door elkaar. Snijd ondertussen de sinaasappel in stukjes en giet de pasta af. Als de groenten klaar zijn, voeg ze dan toe aan de pasta en sinaasappel. Voeg de rucola toe en en meng alles door elkaar. Verdeel de salade over de borden en giet er balsamicostroop over.

 

 

Artisjokbladeren met yoghurt

Ingrediënten (voor 2-4 personen, als hapje) 

  • 2 verse artisjokken
  • 150 gram griekse yoghurt
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 halve theelepel mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • Het sap van 1 citroen
  • Peper en zout

 

Bereiding:
Snijd de stelen en de onderste bladeren van de artisjokken. Breng een pan water aan de kook en doe hier de artisjokken in, samen met het sap van de citroen. Kook de artisjokken in 30 minuten gaar. Meng voor de dip de rest van de ingrediënten door elkaar. Als de artisjokken gaar zijn, pluk dan de blaadjes ervan af en doe deze in een schaaltje. Serveer dit samen met de yoghurtdip in een schaaltje ernaast.

 

 

Artisjok extract

Bent u toch geen fan van de smaak van artisjok? Of heeft u geen zin of tijd om artisjok te bereiden? Probeer dan eens de artisjok extract capsules die u bij ons kunt kopen. Deze capsules bevatten een 40:1 extract van de bladeren van de artisjok en daarbij bevatten ze minimaal 5% cafeylquinezuren. Bovendien zijn de capsules gecapsuleerd volgens IFS-kwaliteitsnormen. Ontdek wat artisjok voor u kan betekenen!

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.