Bijen vervelend? Integendeel, we dienen ze te koesteren. Bijen en hommels zijn namelijk van essentieel belang voor onze gezondheid. Zonder bijen geen bestuiving, wat tot gevolg kan hebben dat eenderde van onze voeding van ons bord verdwijnt. Bovendien produceren bijen buiten honing ook nog eens twee unieke stoffen: propolis en royal jelly. Van royal jelly wordt zelfs wel eens gezegd dat het 'het superfood van de bijen' is.
- Zonder bijen geen paprika’s, mosterd en mango’s meer
- Waarom zijn er steeds minder bijen?
- Wat kunnen we doen tegen bijensterfte?
- Bijen produceren propolis
- Bijen produceren royal jelly (koninginnegelei)
- Voedingssupplementen met propolis
- Voedingssupplementen met royal jelly
- Eerste hulp bij bijensteken
Zonder bijen geen paprika’s, mosterd en mango’s meer
Bijen leveren dus een geweldige bijdrage aan het ecosysteem en daarmee onze gezondheid. Bestuiving van gewassen door insecten is noodzakelijk voor meer dan driekwart van alle voedingsgewassen. Zonder bijen kunnen we niet genieten van allerlei fruit als appels, bramen, frambozen, kersen en mango’s. Bovendien verdwijnen allerlei groentesoorten als avocado’s, paprika’s en courgettes. Minder logisch maar evenveel impact heeft het gegeven dat ook mosterd, zonnebloemolie en koffie zonder bestuiving door bijen verleden tijd zijn. Bedenk hierbij dat in 2013 meer dan 34% van alle bijenvolken in Europa de lente niet haalde, en dan begrijpt u dat het twee voor twaalf is.
“Gebruik van pesticiden bedreigt bijen”
Er zijn diverse redenen waarom er steeds minder bijen zijn. Men vermoedt onder meer dat de enorme bijensterfte heeft te maken met intensieve landbouw die zich vooral op één gewas toespitst. Daarnaast is het toenemend gebruik van pesticiden in de landbouw maar ook in uw tuin een bedreiging voor insecten, dus ook voor bijen. Pesticiden werken voortplanting van vele soorten tegen. Bovendien zou klimaatverandering een rol kunnen spelen. In Nederland wordt aan de Universiteit van Wageningen uitgebreid onderzoek hiernaar verricht.
“Creëer een oase aan bloemen in de tuin of op het balkon”
Zelf kunnen we van alles doen om de huidige massale bijensterfte tegen te gaan. Creëer bijvoorbeeld een oase aan bloemen in de tuin of op het balkon. Weg met alle beton en welkom veldbloemen! Eigenlijk zijn alle bloeiende planten met veel groen geschikt om bijen en andere insecten blij te maken. Vervolgens stopt u natuurlijk met het gebruik van pesticiden. Er is niets mis met een beetje onkruid in een tuin en insecten varen er wel bij. Plaats bijvoorbeeld nestkastjes en ontwerp rommelhoekjes.
Deze trekken vogels, spinnen, lieveheersbeestjes, egels en slakken aan. Zij zijn natuurlijke vijanden van plaaginsecten, onkruiden en schimmels en kunnen op die manier de rol van pesticiden overnemen. Ook is het goed om het gras van uw gazon niet te kort te houden. In langer gras vindt bloei plaats, dus is er meer kans op bestuiving.
“Met harsen en sappen beschermen bijen zich tegen infecties van buitenaf”
Bijen zijn gek op harsen en sappen in de natuur. Hiermee beschermen ze zich tegen infecties van buitenaf. Ze kauwen bijvoorbeeld hars uit de knoppen van een berk of populier en vermengen dit met speeksel. Hierdoor worden aan dit speeksel enzymen en fermenten toegevoegd. Deze stof noemen we propolis. De bijen gebruiken deze stof om de korf tegen bacteriën en schimmels te beschermen en als ‘cement’ om de openingen te dichten.
“Voor de bijenkoningin staat royal jelly gelijk aan een lang leven”
Bijen produceren nog een andere belangrijke stof genaamd royal jelly, ook wel bekend onder de naam koninginnegelei. Royal jelly is een romige substantie die door werkbijen wordt geproduceerd om vervolgens de koningin mee te voeden. De koningin wordt door dit royal jelly-dieet gemiddeld 40% groter dan de andere bijen en leeft gemiddeld 40% langer. Voor de bijenkoningin staat royal jelly dus gelijk aan een lang leven. Royal jelly zit dan ook boordevol eiwitten, de vitamines A, C, D en E, B-vitamines, mineralen, micronutriënten, aminozuren, sporenelementen en groeifactoren.
“Propolis wordt rauw niet of nauwelijks door het menselijk lichaam opgenomen”
Voedingssupplementen met propolis
Propolis wordt al eeuwenlang om z’n nuttige toepassingen door mensen gebruikt. Het heeft echter geen zin om de propolis rauw te consumeren, omdat deze stof nauwelijks tot niet door het menselijk lichaam wordt opgenomen. Pas als propolis wordt opgelost, worden de stoffen biologisch beschikbaar voor het lichaam. De vloeistof bevat dan onder meer lipiden, flavonoïden, suikers, eiwitten en vitamines. In propolis zitten daarnaast 19 verschillende mineralen en bijna alle voor de mens belangrijke spoorelementen blijken in propolis te zitten.
Gelukkig zijn er diverse voedingssupplementen met deze geweldige stof. Zo bevatten onze propolis-capsules hoogwaardig en puur propolisextract. Wij werken bewust samen met imkers en leveranciers die het welzijn van bijen hoog in het vaandel hebben. Ons propolisextract wordt op natuurlijke wijze geëxtraheerd waardoor de actieve stoffen optimaal behouden blijven. De propolis-capsules die u bij ons kunt kopen, bevatten per stuk 500 mg propolisextract (resin) in een verhouding van 4:1.
“Royal jelly: ‘het superfood van de bijen”
Voedingssupplementen met royal jelly
Zoals u net heeft kunnen lezen, kan royal jelly met recht het ‘superfood van de bijen’ worden genoemd. Ook bij mensen kan royal jelly een bijdrage aan de gezondheid leveren. Het zou zelfs een bron van eeuwige jeugd en schoonheid zijn met vele mystieke eigenschappen. Net als propolis is royal jelly tegenwoordig ook als voedingssupplement verkrijgbaar. De royal jelly-capsules die u bij ons kunt kopen, bevatten per stuk 300 mg royal jelly-poeder. Dit komt overeen met 1000 mg verse koninginnegelei!
Daarnaast kunt u bij ons terecht voor een de formule Ginseng + Royal Jelly. Dit is een combinatie van deze twee bekende stoffen. Panax ginseng ondersteunt het afweersysteem*, is goed voor het libido* en helpt bij vermoeidheid*. Daarnaast draagt het bij aan een normale concentratie*. De panax ginseng in onze Ginseng + Royal Jelly softgels is gestandaardiseerd op 30% ginsenosides.
Eerste hulp bij bijensteken
Hoewel we bijen dus moeten koesteren, zit natuurlijk niemand op een bijensteek te wachten. Om dit te voorkomen, is het devies altijd: sla niet om u heen als er bijen zijn, loop rustig weg en laat ze met rust. Mocht u toch worden gestoken, haal dan meteen de angel weg. Koel vervolgens de plaats van de steek met een nat kompres. Hierna zou u een zalf met menthol, aloë vera of calendula kunnen gebruiken tegen de huidirritatie. Als de steek erg dik wordt, neemt u uiteraard contact op met de huisarts.
Vragen of advies?
Wilt u weten of propolis of royal jelly (met of zonder ginseng) geschikt voor u zijn? Of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).