Vitamines voor de ogen Vrouwenogen

Wie is er niet opgegroeid met het gezegde ‘Eet veel wortels, want ze zijn goed voor je ogen’? Helaas geldt echter: ook wie geregeld op wortels knabbelt, kan zijn of haar ogen niet beschermen tegen vermindering van zicht. De vitamines in wortels helpen wel bij het zien, maar bijziend- of verziendheid wordt niet voorkomen met bergen wortels. Gelukkig zijn er nog andere vitamines voor de ogen die het zicht kunnen ondersteunen.

Welke vitamines zijn goed voor mijn ogen?

Het spreekwoord met betrekking tot wortels slaat de plank niet helemaal mis. Wortels bevatten namelijk veel bètacaroteen. Bètacaroteen behoort tot de carotenoïdenBèta-caroteen komt onder meer voor in gele en oranje groente- en fruitsoorten. Het is (deels) verantwoordelijk voor de kleur. Daarnaast wordt bèta-caroteen aangetroffen in koolsoorten en in donkergroene bladgroente als spinazie. Bèta-caroteen heeft een belangrijke functie als provitamine A.

Bos loofwortelenBos loofwortelen

Dit houdt in dat het in het lichaam kan worden omgezet in vitamine A, de zogenoemde vitamine voor de ogen. Waarom is vitamine A dan zo belangrijk voor de ogen? Omdat het essentieel is voor de vorming van de oogkleurstof rodopsine. Deze stof draagt wezenlijk bij aan het zicht. In de fotoreceptorcellen van het oog wordt vitamine A omgevormd tot rodopsine. Als het lichaam niet genoeg vitamine A binnenkrijgt, kunnen de ogen deze kleurstof niet meer maken en ligt nachtblindheid op de loer. Vitamine A en bètacarotine (een voorloper van vitamine A) zijn belangrijk voor de licht/donker waarneming.

“Vitamine A is vetoplosbaar”

Waar zit vitamine A in?

We treffen vitamine A aan in vis, eieren en melkproducten, maar ook in wortels, paprika, spinazie en broccoli komt het in grotere hoeveelheden voor. In voedingsmiddelen als sla of spinazie wordt de oranje carotenoïde kleur bedekt door de groene bladkleurstof chlorofyl. Vitamine A is vetoplosbaar. Dat betekent dat deze vitamine alleen in combinatie met vet door het lichaam wordt opgenomen. Het is daarom een goed idee om uw salade altijd met een dressing met wat olie op te leuken.

“Noten, avocado’s, soja en granen bevatten veel vitamine E”

Welke andere vitamines voor de ogen?

Gele en rode paprika'sGele en rode paprika's

De vitamines C, E en anthocyanen (plantenkleurstoffen) beschermen tegen vrije radicalen. Deze ontstaan onder meer door ultraviolette straling in het lichaam en beschadigen de cellen. Omdat het binnenste van het oog veel uv-straling krijgt te verwerken, leveren vitamine C en E een bijdrage aan het wegvangen van vrije radicalen in lichaamscellen. Ook anthocyanen zoals in bosbes hebben antioxidante eigenschappen, waardoor ze goed zijn voor het gezichtsvermogen* en helpen om hart en bloedvaten gezond te houden (zo ook de vaten in de ogen). 

Vitamine C zit onder meer in paprika, citrusvruchten, broccoli, kiwi, witte kool en duindoorn. Noten, avocado’s, soja en granen bevatten veel vitamine E. Rode groente- en fruitsoorten bevatten veel anthocyanen.

“Ook de carotenoïden luteïne en zeaxanthine vangen vrije radicalen”

Luteïne en zeaxanthine

Luteïne is een oranje-rood carotenoïde pigment dat wordt geproduceerd door planten. Het is aanwezig in kleurrijke groente en fruit. Luteïne is in het lichaam een van de overheersende pigmenten en bevindt zich in de macula (gele vlek). Ook de carotenoïden luteïne en zeaxanthine vangen vrije radicalen. Ze werken als een filter en beschermen zo de gele vlek in het centrum van het oog tegen vrije radicalen en uv-licht.

Op die manier beschermen ze de gevoelige cellen in het oog. Daarmee wordt het goed waarnemen van kleuren ondersteund. Met het vorderen der leeftijd nemen deze pigmenten af, maar ze kunnen via voeding weer worden aangeleverd. Denk hierbij aan spinazie, broccoli, groene kool, erwten, paprika, maïs, sinaasappels, tomaten en meloenen. Luteïne en zeaxanthine kunnen ook eenvoudig via een supplement worden ingenomen.

“Een dagelijkse inname van omega 3-vetzuren is goed voor het gezichtsvermogen¹"

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor het menselijk lichaam. Dit betekent dat we ze via onze voeding binnen moeten krijgen en van levensbelang zijn. Een dagelijkse inname van omega 3-vetzuren is goed voor het gezichtsvermogen¹. 

We treffen omega 3-vetzuren onder meer aan in zalm, forel, zwaardvis, maar ook in lijnzaadolie, walnootolie en algenolie.

¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

Vette visVette vis

Oog Complex: complete formule voor het oog

In ons Oog Complex supplement hebben we 9 hoogwaardige inhoudsstoffen samengevoegd om de conditie van het oog te ondersteunen. Het bevat vitamine B2 en zink, luteïne en zeaxanthine, bètacaroteen,  citrus bioflavonoïden, blauwebesextract en duindoornbes. Vitamine B2 en zink zijn goed voor het gezichtsvermogen, helpen om scherp te blijven zien in het donker en ondersteunen de conditie van het oog. Aan de formule is bovendien duindoornbes toegevoegd, dat bijdraagt aan de instandhouding van de normale vochtbalans van de ogen*.

“Idealiter staat tweemaal per week vis op het menu”

Voeding voor de ogen

Een gezond voedingspatroon komt niet alleen ten goede aan de ogen, maar aan het hele lichaam. Het is dus altijd goed om bij elke maaltijd verse groente en fruit te eten. Idealiter staat tweemaal per week vette vis op het menu. Daarnaast is veel water drinken een prima idee om droge ogen te voorkomen.

Tips voor gezonde ogen

Als u uw ogen gezond wilt houden, is het beter om de sigaret te laten liggen. Sigarettenrook is enorm schadelijk voor deze gevoelige organen. Enerzijds vormen zich door de rook vrije radicalen in het lichaam die ook effect op het zicht hebben. Daarnaast is nicotine niet goed voor de doorbloeding, die uiteraard ook samenhangt met uw ogen.

1. Lichamelijke beweging
Lichamelijke beweging bevordert de doorbloeding. Dat is niet alleen goed voor uw ogen maar voor het hele lichaam. Een hoge bloedsuikerspiegel en cholesterol worden met sporten eveneens aangepakt. Deze aandoeningen werken eveneens negatief op het zicht. En vergeet niet dat ogen herstellen tijdens de slaap. Dat betekent dat u voldoende slaap en ontspanning nodig heeft voor een goed zicht.

2. Beter zien: ogen willen getraind worden
Veel mensen staren voor hun werk urenlang naar een beeldscherm. Dit doet een grote aanslag op de ogen. Ze worden rood, gevoelig en droog. Hetzelfde gebeurt als u zich voor uw beroep constant op één plek moet concentreren. Een tandarts bijvoorbeeld, die een uur lang bezig is met een wortel van een kies. Ook al zit hij niet achter de computer, hij moet wel zich voor langere tijd op een bepaalde plek concentreren. Dat heeft vaak tot gevolg dat er te weinig wordt geknipperd en dus te weinig traanvocht over het oog gaat. Het wordt dus droog.

3. Regelmatig in de verte kijken
Om de ogen gezond te houden, is het belangrijk om geregeld enkele minuten in de verte te kijken. Dit werkt ontspannend voor de ogen.

4. Knipper genoeg
Knipper af en toe minstens 10 seconden snel na elkaar snel met uw oogleden. Op deze manier bevochtigt u uw ogen.

5. Af en toe met de ogen rollen
Rol af en toe met uw ogen. Zo traint u de oogspieren.

6. De ogen sluiten
Sluit af en toe een moment uw ogen en dek ze met uw handen af om complete duisterheid te bereiken. Dit werkt ontspannend.

7. Verleg de focus
Houd uw duimen circa 20 cm voor uw neus en focus hierop. Verleg uw blik dan naar een object dat verder weg is en concentreer u hierop. Laat zo uw blik heen en weer springen, tot het vermoeiend wordt. Hiermee traint u uw zicht.

8. Afstand tot beeldscherm veranderen
Als u achter de pc zit, is het een goed idee om af en toe de afstand tot uw beeldscherm te veranderen. Ideaal is een afstand van 50 tot 80 centimeter.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft verschillende natuurlijke supplementen waarmee we de ogen kunnen ondersteunen. Wilt u hulp bij het maken van een keuze of heeft u een vraag? Tijdens kantooruren kunt u telefonisch met onze medewerkers contact opnemen op nummer +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief). U kunt ook van ons contactformulier gebruikmaken.