Hydroxytyrosol: natuurlijke polyfenol uit olijf(olie) Olijf aan een olijfboom

De zogeheten ‘Blue zones’ zijn plekken op aarde waar mensen fit en vitaal de 100 passeren. Een belangrijke factor voor hun buitengewone levensduur is het dagelijks gebruik van olijfolie. Olijfolie is supergezond. Dit komt door één ingrediënt in het bijzonder: hydroxytyrosol. Wat is het en wat kan het voor onze gezondheid betekenen? 

Wat is hydroxytyrosol? 

Hydroxytyrosol of 3,4-dihydroxyfenylethanol is een natuurlijk voorkomende polyfenol uit olijven, olijfbladeren en olijfolie. Polyfenolen maken deel uit van een bepaalde groep verbindingen die we in plantaardige voeding tegenkomen. Populaire polyfenolen zijn onder meer epigallocatechinegallaat (EGCG) uit groene thee en resveratrol uit druiven en wijn. Hydroxytyrosol is naast oleuropeïne een van de belangrijkste gezondheidsbevorderende polyfenolen in olijven.

HydroxytyrosolmolecuulHydroxytyrosolmolecuul

Hydroxytyrosol is naast oleuropeïne een van de belangrijkste gezondheidsbevorderende polyfenolen in olijven. De stof heeft een ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity) van 68.576. Deze waarde zegt iets over de antioxidantcapaciteit van producten. Hoe hoger dit getal, hoe beter! Ter vergelijking: blauwe bessen hebben een ORAC-waarde tussen de 2400-3000. Hydroxytyrosol behoort hiermee tot een van de krachtigste antioxidante plantenstoffen. 

“De antioxidantcapaciteit van hydroxytyrosol is superieur aan die van vitamine C en E”

De antioxidantcapaciteit van hydroxytyrosol

Handen vol met olijvenHanden vol met olijven

Om te begrijpen wat het nut is van antioxidanten zoals hydroxytyrosol, moeten we u eerst vertellen wat vrije radicalen zijn. Vrije radicalen zijn ‘instabiele’ moleculen, die reacties aangaan met andere moleculen in het lichaam. Ze ontstaan onder meer als bijproduct van de voedselverbranding. Vrije radicalen worden ook gevormd bij roken, fanatiek sporten, bij te veel blootstelling aan zonlicht en zitten in de vervuilde lucht die we inademen.

Een lage dosis vrije radicalen in het lichaam is nuttig en noodzakelijk. Wanneer echter een overdaad aan vrije radicalen in het lichaam aanwezig is, kunnen gezonde cellen en weefsels worden beschadigd. Dit proces wordt ‘oxidatieve stress’ genoemd. Oxidatieve stress zorgt onder andere voor vroegtijdige veroudering.

Hier komen de antioxidanten in beeld. Antioxidanten zoals vitamine C en E die we via gezond eten binnenkrijgen, zijn zogeheten ‘vrije radicalenvangers’. Ze vangen de vrije radicalen weg en maken ze onschadelijk. Zodoende beschermen ze gezonde cellen en weefsels tegen invloeden van buitenaf. Verschillende onderzoeken laten zien dat hydroxytyrosol meer bescherming biedt dan oleuropeïne en dat de antioxidant capaciteit superieur is aan die van vitamine C en E.

“De veelzijdige polyfenol is potentieel toepasbaar in situaties waarbij oxidatieve stress een rol speelt”

Waar is hydroxytyrosol goed voor? 

Lipiden of bloedvetten zijn, zoals de naam al doet vermoeden, vetachtige stoffen die in ons bloed voorkomen. De bekendste lipiden zijn cholesterol en triglyceriden. We hebben tot op zekere hoogte lipiden in het bloed nodig. Een teveel aan verkeerde bloedvetten heeft echter nadelige gevolgen voor de gezondheid van onze aderen. Het zuurstof in ons bloed kan namelijk reageren met overtollige bloedvetten. Het oxidatieproces resulteert op lange termijn in de beschadiging van slagaderen met alle gevolgen van dien. 

Verstopte ader Verstopte ader

Gelukkig is de veelzijdige polyfenol hydroxytyrosol toepasbaar in situaties waarbij oxidatieve stress een rol speelt. Olijfoliefenolen zoals hydroxytyrosol hebben een antioxidatieve werking voor bloedlipiden¹. Ze leveren bovendien een bijdrage aan de bescherming van bloedvetten tegen oxidatieve schade¹. Hiermee houden we onze bloedvaten flexibel. 

¹Het gunstige effect wordt verkregen bij inname van 5 mg hydroxytyrosol, equivalent aan 20 g hoogwaardige olijfolie. 

Waarom zou ik een supplement met hydroxytyrosol gebruiken? 

Hierboven heeft u kunnen lezen over hydroxytyrosol en z'n toepassingen. Wilt u ook profiteren van al het goeds van olijven en olijfolie zonder de nadelen? Ons Hydroxytyrosol-supplement is afkomstig uit 250 mg olijfbladextract en is gestandaardiseerd op 25 mg pure hydroxytyrosol. Bovendien maken onze plantaardige capsules dit supplement geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over hydroxytyrosol of andere producten voor hart en bloedvaten? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).