Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3 Softgels met vitamine D

In de afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden dat vitamine D bijdraagt aan de normale werking van ons immuunsysteem. En hoewel we op dit moment volop kunnen genieten van de zon, is het toch belangrijk daar dagelijks voldoende van binnen te krijgen. Met name mensen die weinig in de buitenlucht zijn (workaholics en ouderen) en mensen met een getinte huid (die niet verbranden) dienen extra op te letten dat ze voldoende vitamine D binnenkrijgen. En vergeet deze zonnevitamine vooral niet te combineren met vitamine K-capsules, want deze twee zijn goede vrienden van elkaar.

Hoe krijgen we vitamine D binnen?

Vitamine D bestaat eigenlijk uit twee vormen: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol)  Maar wat is eigenlijk het verschil tussen vitamine D2 en D3? Er bestaan zelfs 5 vormen van vitamine D: D1, D2, D3, D4 en D5. Maar voor het menselijk lichaam zijn D2 en D3 het belangrijkst. Vitamine D wordt in de huid -onder invloed van zonlicht- tot vitamine D3 (cholecalciferol) gevormd. Met een half uurtje per dag de zon op de huid (handen en hoofd) is het lichaam al in staat voldoende vitamine D aan te maken. En als er weinig tot geen zon is, zoals in de herfst en in de winter, kunnen we het uit de voeding halen of uit supplementen. Die ofwel de vitamine D3 variant óf de (altijd plantaardige vorm van) vitamine D2 (ergocalciferol) bevatten. Sommige plantaardige bronnen zoals paddenstoelen, korstmos of algen leveren ook vitamine D. 

Verse zalmVerse zalm

Zo weten we al lang dat uit paddestoelen vitamine D2 kan worden gewonnen, maar tegenwoordig kan er door voortschrijdende kennis en technologie ook uit korstmos en algen een goed opneembare vitamine D3 worden gewonnen. De beste vitamine D3 is de natuurlijke vorm die onder invloed van de zon in het lichaam zelf wordt gevormd. Maar in donkere tijden kunnen we prima van vitamine D-supplementen gebruik maken.  

Vitamine D vinden we van nature in geringe hoeveelheden in bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, makreel, tonijn en sardines), de dooiers van eieren en in roomboter. Het zit ook in margarine. Daaraan is het toegevoegd, want margarine is niet natuurlijk, maar een product dat in een fabriek wordt gemaakt.

"Vitamine D3 is ongeveer 85% beter in het verhogen van de vitamine D-concentraties in het lichaam"

Het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3

Men heeft lang gedacht dat de vitamine D vormen D2 (ergocalciterol) en D3 (cholecalciferol) min of meer hetzelfde waren. Deze opvatting was gebaseerd op historische studies die waren uitgevoerd naar voorkomen van Engelse ziekte bij kinderen. Inmiddels weten we dat het draait om de opneembaarheid of de biologische beschikbaarheid van vitamine D2 en D3.

Uit recent onderzoek is gebleken dat door het gebruik van vitamine D3-capsules de vitamine D-concentratie met ongeveer 85% in het lichaam wordt verhoogd. Bovendien wordt vitamine D3 200-300% beter opgeslagen dan vitamine D2. Het menselijk lichaam moet beide vormen sowieso omzetten in een actieve vorm. Vitamine D3 wordt 500% sneller omgezet dan vitamine D2. Daarnaast heeft vitamine D2 een kortere houdbaarheidsdatum en maakt slechter verbinding met de eiwitten in uw bloed. Met andere woorden: het is daardoor minder effectief.

"Aan margarine of halvarine is -in tegenstelling tot roomboter- vaak vitamine D toegevoegd"

Als alleen ‘vitamine D’ wordt vermeld, hoe weet ik dan wat ik neem?

Als de verpakking van uw supplement alleen vermeldt dat er vitamine D in zit en u geen nummer na de D kunt ontwaren, kijk dan even bij de ingrediëntenlijst of er er ergocalciferol (D2) of cholecalciferol (D3) bij staat. Al lange tijd staat melk bekend als een goede bron van calcium, magnesium en de vitamines A, C en E, maar het bevat slechts weinig vitamine D. Aan margarine of halvarine is in tegenstelling tot roomboter vaak wel vitamine D toegevoegd, maar omdat dit kunstmatige producten zijn, is het niet raadzaam hiervoor te kiezen. Roomboter van (grasgevoerde) koeien is altijd de beste keuze.

Natuurlijke, echte roomboterNatuurlijke, echte roomboter

Vitamine D2 en vitamine D3 bij vitaminesperpost.nl

Bij vitaminesperpost.nl kunt u terecht voor diverse varianten van vitamine D:

  • Vitamine D natuurlijk (Plantaardige vorm van D2, gewonnen uit paddenstoelen)
  • Vegan vitamine D3 1000 IE (Goed opneembare, plantaardige vorm van D3 uit korstmos)
  • Vegan vitamine D3 2000 IE (Goed opneembare, plantaardige vorm van D3 uit korstmos)
  • Vegan vitamine D3 3000 IE (Goed opneembare, plantaardige vorm van D3 uit algen)
  • Vitamine D3 en K2 (Goed opneembare, plantaardige vitamine D3 combinatie voor sterke botten)
  • Vitamine D3 1000 IE (Vitamine D3 op basis van gezuiverde lanoline)
  • Vitamine D3 2000 IE (Vitamine D3 op basis van gezuiverde lanoline)
  • Vitamine D3 3000 IE(Vitamine D3 op basis van gezuiverde lanoline)
  • Vitamine D3 Premium (Vitamine D3 gecombineerd met zink, vitamine C, selenium en EpiCor®)
  • Vitamine D3 400 ie (Lage dosering: geschikt voor kinderen)

Vragen of advies?

Vraagt u graag advies om te kijken welke vitamine D-variant voor het meest geschikt is voor u? Onze kundige en vriendelijke medewerkers staan u graag tijdens kantooruren vrijblijvend te woord via onze contactpagina of via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).