Vitamine K en bloedverdunners Vitamine K en bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met vitamine K. Bloedverdunners worden voorgeschreven aan mensen die een risico lopen op bloedpropjes. Als uw voedingspatroon plotseling meer vitamine K bevat, kan dat van invloed zijn op de werking van uw bloedverdunners. Dat komt doordat vitamine K is betrokken bij de bloedstolling.

Laat vitamine K niet weg uit uw voeding

Het is belangrijk dat u vitamine K niet volledig uit uw voeding weglaat. Deze vitamine is vooral aanwezig in allerlei gezonde voedingsmiddelen zoals donkergroene bladgroenten en andere groenten en deze bevatten nog veel meer stoffen die goed zijn voor de gezondheid. Als u weet hoeveel vitamine K u via uw voeding binnenkrijgt, kunt u in overleg met uw deskundige de juiste balans vinden.

Als u zeker wilt weten dat u voldoende vitamine K binnen krijgt, kunt u ook gebruik maken van supplementen. Het voordeel hiervan is dat u precies weet hoeveel vitamine K u tot u neemt. Vitaminesperpost.nl verkoopt 2 soorten vitamine K capsules:

  • Vitamine K2: Dit supplement bevat 100 mcg van de goed opneembare vorm menaquinone en daarnaast nog 300 mg alfalfa (Medicago sativa).
  • Vitamine K2 MK7: Menaquinone-7 is een natuurlijke vorm van vitamine K2, gebaseerd op het bekende Japanse voedingsmiddel nattō.

Bloedverdunners en vitamine K: meten is weten

Als u veel gezonde vitamine K-rijke voeding eet, is het verstandig uw bloed wat vaker te laten controleren en zonodig wat meer bloedverdunners te nemen. Als u uw voedingspatroon aanpast en minder voedingsmiddelen met vitamine K eet, kunt u mogelijk minder bloedverdunners nemen. In overleg met uw deskundige kunt u de geschikte hoeveelheid vaststellen.

Tomaten en komkommer

"Het is verstandig uw voedingspatroon met een deskundige te bespreken"

3 Tips om vast te stellen hoeveel vitamine K u binnenkrijgt

1. Lees de etiketten!eten. Zorg er dan wel voor dat de porties telkens ongeveer even groot zijn.

U kunt dagelijks voeding eten die rijk is aan vitamine K. Het is daarbij van belang dat u zich bewust wordt van de hoeveelheid die u eet (de grootte van de portie) en dat u de totale inname van vitamine K-rijk voedsel op ongeveer hetzelfde niveau houdt. U kunt prima elke dag, elke week of drie keer per week vitamine K-rijke voedingsmiddelen eten. Zorg er dan wel voor dat de porties telkens ongeveer even groot zijn.

Lees ook het etiket van multivitamines. Daarin varieert de hoeveelheid vitamine K namelijk nogal. Bespreek met een deskundige welke vitamines voor u het meest geschikt zijn.

Het is verstandig uw voedingspatroon met een deskundige te bespreken. Misschien moet er wel iets worden aangepast aan de hoeveelheid bloedverdunners die u dagelijks neemt. Tijdens zo’n gesprek is het handig om te weten hoe vaak en hoeveel voedingsmiddelen met veel vitamine K u eet.

Gedroogde groene theebladeren bevatten een zeer hoge concentratie vitamine K, maar een kopje groene thee bevat slechts een kleine hoeveelheid. Uit een onderzoek uit 1995 dat is gepubliceerd in de Journal of the American Dietetic Association, bleek dat kopjes groene thee geen belangrijke bron vormen voor vitamine K. Groene thee biedt echter wel veel andere gezondheidsvoordelen.

Er bestaan voldoende voedingsmiddelen waarin niet zoveel vitamine K zit, zoals tomaten, pepers, wortels, bloemkool, komkommer, aardappelen, zoete aardappel, doperwtjes en pompoen. Ook ijsbergsla en romaanse sla, (sinaas)appels, vlees, vis, zuiveldranken en zachte kaas bevatten relatief weinig vitamine K.

2. Kruidensupplementen en omega 3-supplementen (EPA/DHA)
Sommige supplementen en vitaminen kunt u beter niet nemen als u uw bloedwaarden stabiel wilt houden. Bespreek met een deskundige alle supplementen die u gebruikt, zodat u er zeker van bent dat ze geen wisselwerking hebben met uw bloedverdunners.

3. Slik uw bloedverdunners regelmatig
Een andere manier om te bepalen hoe goed uw bloedverdunners werken, is door uw bloedverdunners elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen. Bovendien kunt u er tegelijkertijd elke dag voor zorgen dat de hoeveelheid vitamine K die u via de voeding binnen krijgt, regelmatig is. Het is verstandig om u uw bloedwaarden regelmatig laten controleren (meestal eenmaal per maand).

Het Voedingscentrum geeft een handig overzicht uit van voedingsmiddelen die vitamine K bevatten.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost verkoopt verschillende supplementen die een gunstige invloed hebben op de bloedsomloop en de doorbloeding. Heeft u vragen over een specifiek supplement of wilt u hulp bij het maken van een keuze? Onze medewerkers zijn tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op nummer +31 (0)75 612 12 47 of via ons contactformulier.