Tarwekiemolie: rijke bron van vitamine E en octacosanol Vrouw met lange vlecht

Tarwekiemolie is een rijke bron van schoonheid en gezondheid. Het is goed voor tal van lichaamsprocessen en draagt bij aan de schoonheid van de huid. Onder meer verantwoordelijk hiervoor zijn de grote hoeveelheden vitamine E die zich in de kiem bevinden. Tijd om eens in de goede eigenschappen van tarwekiemolie te duiken.

Wat is tarwe?

Bosje goudgele, rijpe tarwe-arenBosje goudgele, rijpe tarwe-aren

Het begint allemaal met tarwe. De herkomst van deze graansoort ligt in het Midden-Oosten. Daar werd tarwe ongeveer duizenden jaren geleden gecultiveerd. De eerste vondsten dateren uit de periode tussen 7800-5200 v. Chr. Dit maakt tarwe na gerst tot het op één na oudste graangewas ter wereld. Tot op heden is het graan samen met maïs een van de belangrijkste gewassen waar de mensheid zich mee voedt. Tarwe (Triticum vulgare) is onderdeel van de grassenfamilie, net als gerst, rogge en haver.

Door eeuwen van kruising en selectie van tarwesoorten zijn duizenden rassen ontstaan. Het gevolg hiervan is dat de tarwe die we vandaag de dag kennen, genetisch nauwelijks meer lijkt op wat vroeger tarwe werd genoemd. Alle tarwerassen hebben andere eigenschappen. Het graan wordt al sinds oudsher het meest gebruikt om brood te maken. Het is goedkoop en makkelijk in van alles en nog wat te verwerken. Zo komen we niet alleen in brood tarwe tegen maar ook in drank, snoep en zelfs verzorgingsproducten en tandpasta. Bovendien: omdat tarwe gluten bevat, kan het prima worden gebruikt voor het bakken van luchtig brood, cakes en pannenkoeken. Van de variant durumtarwe wordt vaak pasta gemaakt.

Weetje:

Gemiddeld eten we in Nederland zo’n 194 gram brood en graanproducten per dag. Een groot deel daarvan is van tarwe gemaakt.
(Bron: Consumentenbond)

Tarwe is een veeleisende plant

Om te kunnen groeien en bloeien, heeft tarwe een vriendelijk klimaat nodig. Daarbij vraagt de plant om een voedselrijke grond en veel water. Het kan door kruising wel zowel in de winter als in de zomer worden verbouwd. Wintertarwe brengt meer op en is robuuster. Zomertarwe is wat glazig maar bevat veel meer eiwitten. De zomervariant wordt veelal als meststof of strooimiddel ingezet. Omdat tarwe nogal gevoelig is voor schimmels, wordt het graan vaak bespoten.

Onrijpe, groene zomertarwe in het veldOnrijpe, groene zomertarwe in het veld

Gelukkig zijn hier strenge regels voor opgesteld, waarmee wordt gegarandeerd dat de bestrijdingsmiddelen geen negatieve effecten op ons hebben.

“Spelt en tarwe zijn nauw aan elkaar verwant”

Wat is het verschil tussen tarwe en spelt?

Goudgele spelt in het veldGoudgele spelt in het veld

Tarwe wordt in Europa en de Verenigde Staten machinaal gezaaid en geoogst. In ontwikkelingslanden gebeurt dit nog met de hand. De tarwevariant spelt wordt geoogst als deze nog onrijp en groen is. Later wordt de oogst geroosterd en verder verwerkt. Spelt en tarwe zijn nauw aan elkaar verwant. Na de Middeleeuwen werd spelt door gewone tarwe verdrongen, niet in het minst omdat dit een hogere opbrengst garandeert en het pellen een stuk eenvoudiger is. 

Tegenwoordig is spelt weer populair, met name in de biologische landbouw. Spelt kan namelijk goed tegen ziektes. Hierdoor zijn geen pesticiden nodig.

“De olie wordt uit de kiemen van tarwe gemaakt”

Wat is tarwekiemolie?

En zo komen we bij tarwekiemolie. Deze wordt alom bejubeld vanwege z’n gezondheidsondersteunende kenmerken. Wat is tarwekiemolie eigenlijk? Zoals de naam al zegt, wordt deze olie uit de kiemen van tarwe gemaakt. Dit zijn de zogenoemde embryo’s van de tarwekorrel. Om één liter tarwekiemolie te maken, is meer dan een ton tarwe nodig! Waarom zouden we dit dan doen? Nou, omdat de levensbron van de plant een geconcentreerde bron van (fyto)nutriënten is waar wij als mens graag van profiteren.

Fles met zuivere tarwekiemolieFles met zuivere tarwekiemolie

De olie wordt uit tarwekiemen gemaakt door ze te persen. Het is eigenlijk een bijproduct van de meelproductie. De kiem bevat veel vet en wordt vanwege de houdbaarheid uit het meel verwijderd. Het is belangrijk dat tarwekiemolie uit koude persing wordt verkregen. Bij verhitting gaan immers veel waardevolle stoffen verloren. Koudgeperste tarwekiemolie heeft een donkergele, naar rood neigende kleur. De geraffineerde olie heeft veel minder kleur en geur. Om de optimale samenstelling te behouden, is het belangrijk om koudgeperste tarwekiemolie op een donkere, koele donkere plek te bewaren.

“Tarwekiemolie is een geweldige bron van vitamines”

Waarom is tarwekiemolie zo gezond?

Scheikundige weergave van fytinezuurScheikundige weergave van fytinezuur

Tegenwoordig weten we dat tarwekiemolie een geweldige bron is van vitamines en andere fijne stoffen. Zo is het een kampioen in vitamine E en bevat tevens vitamine B-complex, D en provitamine A. Ook is het een goede bron van eiwitten en vezels. Tarwekiemen hebben een oliegehalte van 8-12%. Dit geeft aan dat de olie niet vet is en bestaat uit een hoog aandeel onverzadigde vetzuren, met name omega 3 en 6 en linolzuur.

De olie is daarnaast een geconcentreerde bron van de mineralen ijzer en fosfor, diverse aminozuren en spoorelementen. Omega 3 en 6 zijn goed voor hart en bloedvaten en vitamine E is een belangrijke antioxidant.

Tarwekiemolie bevat ook fytinezuur. Dit komt van nature voor in granen, peulvruchten, ongebrande noten en zaden. Fytinezuur wordt een antinutriënt genoemd. Dit betekent dat het de opname van sommige voedingsstoffen tegenwerkt. Zo bindt fytinezuur zich aan zink en ijzer, waardoor ons lichaam deze stoffen minder goed kan opnemen. Gelukkig valt het effect van fytinezuur mee. Het zuur bindt zich namelijk ook aan schadelijke stoffen, waardoor deze minder snel in het lichaam belanden. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon wordt de opname van mineralen meestal niet gehinderd.

Wie veel producten met fytaatrijke voedingsmiddelen gebruikt, zoals misschien sommige vegetariërs of veganisten, dienen hiermee rekening te houden. Fytinezuur kan overigens eenvoudig worden verwijderd door granen, noten en peulvruchten overnacht te weken voor gebruik en het weekwater weg te gooien. 

“Voor zover bekend, is tarwekiemolie de rijkste bron van octacosanol”

Wat is octacosanol?

Bijzonder in tarwekiemolie is de aanwezigheid van de stof octacosanol. Octa-wat? Octacosanol is een langketenige, verzadigde alcohol die van nature in minimale hoeveelheden in plantaardige gewassen en diersoorten voorkomt. Voor zover bekend, is tarwekiemolie de rijkste bron van octacosanol. De voordelen van deze stof op het menselijk lichaam zijn talrijk en divers. Deze voordelen zijn veel groter dan die van tarwekiemvlokken. De olie bevat namelijk een grotere concentratie aan werkzame stoffen, zoals bijvoorbeeld octacosanol. Helaas mogen wij hier in verband met Europese wetgeving niet dieper op ingaan, maar op internet kunt u hierover veel informatie vinden.

“De voedingswaarde van tarwe bevindt zich in de kiemen”

Hoe zit het met gluten?

De voedingswaarde van tarwe bevindt zich dus in de kiemen. Deze worden er echter meestal uit gemalen en gezeefd. Als u bedenkt dat het meellichaam van tarwe vooral uit gluten bestaat, is het logisch dat deze overblijven. De voedingswaarde die tarwe vandaag de dag bezit, is niet te vergelijken met de tarwe van vroeger. Misschien is het dus niet zo vreemd dat we steeds vaker over glutenintolerantie (coeliakie) horen. Tarwe zit zoals gezegd immers in talloze producten die we dagelijks tot ons nemen.

“Tarwekiemolie is een geliefde olie voor huid en haar”

Waar kunt u tarwekiemolie voor gebruiken?

Tarwekiemolie wordt veelvuldig uitwendig gebruikt en is een geliefde olie voor huid en haar. Ook zou de olie kunnen helpen om beschadigingen aan de huid minder zichtbaar te maken. U kunt de olie natuurlijk ook in de vorm van een capsule nemen. De tarwekiemolie-capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, worden via koude persing uit tarwekiemen gewonnen. Hierdoor zijn de voedingswaarden optimaal behouden. Ook kunt u bij ons terecht voor halal en koosjer gecertificeerde tarwekiemolie. Deze is eveneens via koude persing gewonnen.

LittekensLittekens

“Tarwekiemolie is alleen geschikt voor koude gerechten”

Tarwekiemolie in de keuken

Salade met tarwekiemolieSalade met tarwekiemolie

Het is duidelijk: als u tarwekiemolie gebruikt, kies dan altijd voor olie uit koude persing zodat u de beste kwaliteit heeft. Mocht u met de olie in de keuken willen experimenteren, onthoud dan dat-ie alleen geschikt is voor koude gerechten. Hij heeft een uitgesproken smaak en is heerlijk in salades, rauwkostgerechten, dipsauzen en dressings. U kunt ook een paar druppels in uw smoothies sprenkelen. U hoeft niet meteen een hele fles aan te schaffen, maar kunt ook eenvoudig onze capsules openen om de gewenste hoeveelheid te verkrijgen.

We verkopen nog meer plantaardige oliën zoals bijvoorbeeld korianderzaadolie, oregano-olie, pompoenpitolie, saffloerolie en zwarte komijnzaadolie. U vindt al deze plantaardige oliën op onze overzichtspagina.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over tarwekiemolie? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via onze contactpagina of via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).