De zuiverende kwaliteiten van berkenblad-capsules Gelukkig stel voor een berk

De berk is zelfs voor mensen die in de stenen omgeving van een grote stad leven een niet al te grote uitdaging. Met haar slanke, witte stam onderscheidt de berk zich gemakkelijk van bomen met de veel algemener voorkomende bruine stammen. De wetenschappelijke naam die aan de berk is gegeven, is Betula en de berk behoort tot de familie Betulaceae. Leden van deze familie zijn bijvoorbeeld de Ruwe berk (Betula pendula), de Goudberk (Betula ermanii) of de bekende zilverberk (Betula alba). Maar er zijn er nog veel meer.

Toen enorme gletsjers zich tijdens de laatste ijstijd terugtrokken, waren berkenbomen de eersten die het rotsachtige, door ijs geschuurde landschap, opnieuw in bezit namen. Door botanici wordt de berk daarom ook wel als een pionier gezien. In de vroege Keltische mythologie stond de berk symbool voor vernieuwing en zuivering. Zuivering en vernieuwing zijn belangrijke, intrinsieke kwaliteiten van de berk. Berken zijn winterhard en vinden we in heel Noord- en Midden Europa, zelfs tot ver in Scandinavië. Ook in de bergen van Zuid Europa en Noord Afrika is de berk te vinden.

De etymologische oorsprong van de Betula komt mogelijk, via de werkwoordsvorm 'batula', van het Latijnse werkwoord 'batuare' dat 'slaan' betekent. De jonge bekentwijgjes werden onder meer in roedes gebruikt. Een andere verklaring is dat de naam mogelijk is afgeleid van het woord bhurga in de oude taal Sanskriet. Het betekent letterlijk 'een boom waarvan de schors wordt gebruikt om op te schrijven'.

BerkenbosBerkenbos

Berkenbladeren als hulp bij reiniging in voor- en najaar

In de oude en in de hedendaagse en kruidenkunde werd en wordt de berk gezien als hulp bij het reinigen van het lichaam. Het reinigen vindt traditioneel plaats in het voorjaar. Sommige mensen drinken dan graag berkensap. Dit berkensap wordt dan ook in de lente gewonnen wanneer de boomsappen weer op gang komen. Een blikje wordt onderaan een inkeping in de bast geplaatst en opgevangen. Berkensap zou een tonicum voor het algehele lichaam zijn: verfrissend en versterkend.

Het aftappen van berkensapHet aftappen van berkensap
Berkenbladeren met de zonBerkenbladeren met de zon

Het voorjaar is zoals gezegd van oudsher het beste moment om zowel het huis als het lichaam eens goed schoon te maken. Capsules met een extract van berkenbladeren kunnen daarbij een prima rol spelen. Berkenbladeren ondersteunen namelijk de reinigende werking van de lever*, zijn goed voor de nierfunctie en urinewegen* en ondersteunen een goede vochthuishouding*.

De berk heeft verschillende delen die kunnen worden gebruikt om onze gezondheid mee te ondersteunen: bloemknoppen (van de katjes), bladeren en bast bijvoorbeeld. De bladeren bevatten allerlei waardevolle inhoudsstoffen: vitamine C, vitamine B3, mineralen en flavonoïden. Daarnaast bevatten de bladeren van de berk ook etherische olie, tannines en betulinezuur. De frisse blaadjes van de berk zijn daarom erg waardevol. Ze dragen bijvoorbeeld bij aan:

  • een goede vochthuishouding*
  • ze zijn goed voor de nierfunctie en de urinewegen*

 Capsules met berkenbladextract 4:1

Daarmee kunnen ze mooi de reiniging in het voor- of najaar ondersteunen zodat afvalstoffen op een soepele manier het lichaam kunnen verlaten. Vitaminesperpost.nl verkoopt capsules met berkenbladextract in een verhouding van 4:1.

Naast ondersteuning bij de inwendige reiniging, kunnen berkenbladextract-capsules het hele jaar door worden gebruikt door mensen die extra aandacht willen geven aan hun vochthuishouding en hun nieren en urinewegen willen ondersteunen*. Vergeet niet naast de berkenblad capsules ook voldoende water te drinken. 'Vocht' is hier het sleutelwoord.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

"De naam berk is mogelijk afgeleid van het woord 'bhurga' uit de oude taal Sanskriet. Het betekent letterlijk 'een boom waarvan de schors wordt gebruikt om op te schrijven'"

De berk is een multifunctionele boom

Van de berk worden in de klassieke Westerse kruidenkunde verschillende elementen gebruikt: de bast, het (berken)sap, de bladeren en de knoppen in het voorjaar. De berk is een boom die multifunctioneel kan worden gebruikt. Het lichte hout wordt gebruikt om er gebruiksvoorwerpen van te maken. In de bast zit veel looizuur (tannine). Berkenbast kan derhalve gebruikt worden om op een milieuvriendelijke en traditionele manier huiden te looien (op internet zijn over dit onderwerp diverse filmpjes te vinden).

Stam en bladeren van de berkStam en bladeren van de berk

Kortom: het wordt tijd dat we de slanke en sierlijke berk, die we op zoveel plekken in ons land tegenkomen, eens leren (h)erkennen voor wat hij werkelijk is: een pionier in het landschap met zuiverende kwaliteiten.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het bepalen welk voedingssupplement voor u het meest geschikt is of heeft u andere vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.