De zuiverende kwaliteiten van berkenblad capsules

De berk is zelfs voor mensen die in de stenen omgeving van een grote stad leven een niet al te grote uitdaging. Met haar slanke, witte stam onderscheidt de berk zich gemakkelijk van bomen met de veel algemener voorkomende bruine stammen. 

 

Wilgenbast is de basis voor aspirine

De berk komt bescheiden over, maar zou dat niet hoeven te zijn. De boom kent een lange traditie binnen de traditionele kruidenkunde. Ook zijn er met de geavanceerde onderzoeksmethoden uit onze huidige tijd al vele interessante componenten uit geïdentificeerd. 

 

  • Wilgenbast is de basis voor aspirine
  • Hippocrates raadde indertijd al aan om op wilgenbast te kauwen
  • Berkenbladeren als hulp bij reiniging in voor- en najaar
  • Capsules met berkenblad extract 4:1
  • De berk is een multifunctionele boom

 

Wilgenbast bevat salicylaldehyde, een voorloper van salicylzuur. Deze stof bleek de basis van wat we nu kennen als aspirine. Het gebruik van bepaalde delen van de wilg gaat wel 4000 jaar terug in de tijd. Sumeriërs beschreven dit al op hun kleitabletten. Verschillende volkeren en beschavingen maakten melding van het gebruik van de wilg: Mesopotamiërs, de Chinezen en de oude Grieken.

 

Hippocrates raadde indertijd al aan om op wilgenbast te kauwen

Een van de meest opmerkelijke adviezen over het gebruik van salicylzuur is afkomstig van de vader van de moderne geneeskunde, Hippocrates (460–370 v.Chr.). Hij raadde indertijd al aan om op wilgenbast te kauwen en adviseerde een thee gemaakt van wilgenbast aan vrouwen die moesten bevallen. Op internet is meer informatie te vinden over de geschiedenis van aspirine.

 

Berkenbladeren als hulp bij reiniging in voor- en najaar

Berkenblad zonlichtToen enorme gletsjers zich tijdens de laatste ijstijd terugtrokken, waren berkenbomen de eerste die het rotsachtige, door ijs geschuurde landschap, opnieuw in bezit namen. Door botanici wordt de berk daarom ook wel als een pionier gezien. In de vroege Keltische mythologie stond de berk symbool voor vernieuwing en zuivering. Zuivering en vernieuwing zijn belangrijke, intrinsieke kwaliteiten van de berk.

 

Capsules met berkenblad extract 4:1

BerkenbladHet voorjaar is van oudsher het beste moment om zowel het huis als het lichaam eens goed schoon te maken. Capsules met een extract van berkenbladeren kunnen daarbij een prima rol spelen. Berkenbladeren ondersteunen namelijk de reinigende werking van de lever*, zijn goed voor de nierfunctie en urinewegen* en ondersteunen een goede vochthuishouding*. Daarmee kunnen ze mooi de reiniging in het voor- of najaar ondersteunen zodat afvalstoffen op een soepele manier het lichaam kunnen verlaten. Vitaminesperpost.nl verkoopt capsules met berkenblad extract in een verhouding van 4:1.

 

Naast ondersteuning bij de inwendige reiniging, kunnen berkenblad extract capsules het hele jaar door worden gebruikt door mensen die extra aandacht willen geven aan hun vochthuishouding en hun nieren en urinewegen willen ondersteunen*

*Deze gezondheidsclaims zijn in evaluatie bij de EFSA.

 

De naam berk is waarschijnlijk gebaseerd op het woord 'bhurga' uit de oude taal Sanskriet.
Het betekent letterlijk “een boom waarvan de schors wordt gebruikt om op te schrijven.”

 

BerkenbosDe berk behoort tot het geslacht Betula van de berkenfamilie Betulaceae. De bomen zijn inheems in koelere gebieden van het noordelijk halfrond en hebben een witte, afbladderende schors. De Europese witte berk (Betula pendula, wordt vaak ten onrechte Betula alba genoemd, maar het is één en hetzelfde) staat ook bekend als ‘zilverberk’ of ‘gewone berk’. De naam is oud en waarschijnlijk afgeleid van het woord bhurga in de oude taal Sanskriet. Het betekent letterlijk “een boom waarvan de schors wordt gebruikt om op te schrijven”.

 

De berk is een multifunctionele boom

Extract uit berkenbastVan de berk worden in de klassieke Westerse kruidenkunde verschillende elementen gebruikt: de bast, het (berken)sap, de bladeren en de knoppen in het voorjaar. De berk is een boom die multifunctioneel kan worden gebruikt. Het lichte hout wordt gebruikt om er gebruiksvoorwerpen van te maken. In de bast zit veel looizuur (tannine). Berkenbast kan derhalve gebruikt worden om op een milieuvriendelijke en traditionele manier huiden te looien (op internet zijn over dit onderwerp diverse filmpjes te vinden). Berkensap wordt gewonnen in het voorjaar, als de boomsappen weer op gang komen. Een blikje wordt onderaan een inkeping in de bast geplaatst en opgevangen.

 

Kortom: het wordt tijd dat we de slanke en sierlijke berk, die we op zoveel plekken in ons land tegenkomen eens leren (h)erkennen voor wat hij werkelijk is: een pionier in het landschap met zuiverende kwaliteiten.

 

Advies en contact?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het bepalen welk voedingssupplement voor u het meest geschikt is of heeft u andere vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer 075-6121247 of contact opnemen via ons contactformulier.