Kruidenallergie, het bestaat echt! Persoon die in een zakdoek niest

Kruiden en specerijen worden al eeuwenlang door mensen ingezet om de gezondheid te ondersteunen. In de loop van de jaren zijn we steeds meer kruiden en specerijen gaan gebruiken. Niet alleen in eten, maar ook in cosmetica. Sommige mensen zijn echter gevoelig voor bepaalde stoffen. Dit kunnen ook kruiden zijn. Men spreekt dan van een kruidenallergie. In dit blog schijnen we een licht op deze vorm van voedselovergevoeligheid.

Wat is het verschil tussen een voedselallergie en intolerantie

Een voedselallergie is een ongewone reactie op een onschadelijk voedingsbestanddeel. Het afweersysteem gaat dit voedingsbestanddeel als een indringer zien. Deze indringer wordt een allergeen genoemd. Bij een voedselintolerantie of niet-allergische voedselovergevoeligheid wordt het afweersysteem niet rechtstreeks betrokken.

Het verschil tussen een allergie en een intolerantie is dat bij een intolerantie een geringe hoeveelheid wordt verdragen, maar een grotere portie klachten geeft. De grens waarbij klachten ontstaan (de drempelwaarde), is voor iedereen anders. De klachten die optreden, komen daardoor meestal geleidelijk. Ze zijn van dezelfde aard als de klachten van een voedselallergie. Over het algemeen zijn ze minder ernstig.

Wat is een kruidenallergie?

Een kruidenallergie is een vorm van voedselovergevoeligheid op kruiden. Kruidenallergie ontstaat niet alleen door eten, maar ook door het aanraken ervan of door het inademen van de geur. Naast voedsel bevatten cosmetische producten ook kruiden die de allergie kunnen veroorzaken.

“Bij een voedselallergie komt het afweersysteem in actie. Bij een voedselintolerantie niet.”

Wat is de oorzaak?

Vrouw met kruiden in het haarVrouw met kruiden in het haar

Volgens onderzoek van het American College of Allergy heeft zo'n 2 tot 3% van de bevolking last van kruidenallergie. In ons land gaat het om zo'n 500.000 mensen. De verwachting is dat het aantal mensen met klachten stijgt.

Er zijn verschillende oorzaken die de stijging kunnen verklaren:

• Ons voedsel zit boordevol kruiden en specerijen

We gebruiken steeds meer kruiden en specerijen in ons eten. We eten meer exotische maaltijden en ook aan kant-en-klare maaltijden, kruidenthee en vegetarische gerechten worden veel kruiden en specerijen toegevoegd.

• Cosmetica

In steeds meer cosmetica worden vaak één of meerdere kruiden gebruikt. Bijvoorbeeld in make-up, lichaamsoliën, tandpasta’s en parfums. Kruiden worden gebruikt om de geur te verbeteren.

Veel voorkomende kruiden die een allergie uitlokken, zijn kaneel en knoflook, maar ook zwarte peper en vanille kunnen gevolgen hebben. Bovendien bevatten kruidenmixen vaak tot 18 specerijen, wat de kans op een allergische reactie verhoogt. In het algemeen geldt: hoe pikanter de specerij, hoe groter het risico. Het goede nieuws is dat het verhitten (koken, roosteren of bakken) van de specerijen de allergie-uitlokkers kan verminderen.

“Wist u dat in cosmetica vaak kruiden worden gebruikt?”

Risicogroepen

Er zijn bepaalde groepen die meer risico lopen op het ontwikkelen van een kruidenallergie

 • Mensen die veel met kruiden werken, zoals koks of kwekers van kruiden.
 • Vrouwen, vanwege het gebruik van cosmetica
 • Mensen die reageren op berkenpollen of bijvoet. Er kan namelijk een kruisreactie plaatsvinden.
KruidenkweeksterKruidenkweekster
 • Berkenpollen (bloeiseizoen: april t/m mei):  kruisreactie op bepaalde fruitsoorten (met name verse appel, peer, kers en abrikoos), noten (met name hazelnoot), wortel, selderij*, aardappel.
 • Bijvoetpollen (Artemisia Vulgaris, bloeseizoen: augsustus): kruisreactie op planten uit de familie van de schermbloemigen, zoals anijs*, dille, engelwortel, kamille*, karwij, kervel, komijn, koriander*, lavas, mango, paprika, peterselie, selderij, venkel* en wortel.

* Reageert u op berkenpollen en/of bijvoetpollen, dan kunt u de genoemde supplementen niet gebruiken. 

Welke reacties kan een kruidenallergie veroorzaken?

Vrouw met huidirritatieVrouw met huidirritatie

Mensen die last hebben van een kruidenallergie kunnen allerlei klachten ontwikkelen. Welke? Dat is vaak heel persoonlijk. Meestal veroorzaakt een kruidenallergie een milde reactie.

 • Niesbuien
 • Hoesten. Meestal komt dit door inademing van kruiden en is het meer een irritatie dan een allergische reactie. Zwarte peper kan hoest of astmasymptomen uitlokken bij mensen met astma.
 • Huiduitslag/eczeem: kruiden of specerijen bevatten stoffen die irritatie en uitslag van de huid kunnen veroorzaken. Kaneel kan bijvoorbeeld na aanraking voor lokale huiduitslag zorgen. Ook cosmetica kan uitslag veroorzaken doordat er vaak veel kruiden in verwerkt zijn. Bij onbegrepen eczeem moet worden gedacht aan een kruidenallergie. Kruiden die ervan verdacht worden een allergische reactie te geven, kunnen door middel van een plaktest worden aangetoond. Dit zijn geen gestandaardiseerde testen. Ze zullen alleen in gespecialiseerde allergiecentra aangeboden worden.
 • Kriebel en/of jeuk in de mond: Dit wordt ook wel het Oraal Allergie Syndroom (OAS) genoemd. Bijvoorbeeld: reactie op verse dragon, kruisreactie met onkruidpollen.
 • Maag- en/of darmklachten
 • Misselijkheid
 • Anafylaxie (ernstige allergische reactie): hoewel het extreem zeldzaam is, is anafylaxie voor sommige specerijen beschreven. Dit type van reactie kan voorkomen met oregano, tijm, koriander, karwijzaad en komijn.

Bron: allergiediëtisten.com

“Heeft u last van onbegrepen eczeem? Mogelijk heeft u last van een kruidenallergie”

Kruiden in een supplement

Kruiden en specerijen zijn rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Bij vitaminesperpost.nl hebben we al het goede van kruiden en specerijen in een capsule gevangen. In onze webshop vind u een ruim assortiment aan kruiden supplementen. Bekende kruiden en specerijen, zoals knoflook (goed voor hart- en bloedvaten*), saffraan (goed voor de gemoedstoestand*) en cayennepeper (ondersteunt de vetverbranding*). Maar ook de minder bekende kruiden zoals astragalus.

Dit kruid wordt in de traditionele Chinese kruidenkunde al 2000 jaar gebruikt om de weerstand te ondersteunen*.

KnoflookKnoflook

Als u geen kruidenallergie heeft, kunt u met een gerust hart kruidensupplementen gebruiken. Raadpleeg bij twijfel altijd uw huisarts.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ons assortiment aan kruidensupplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord. Tel: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).