Extra ‘Qi’ met astragalus Extra ‘Qi’ met astragalus

De vlezige hokjespeul oftewel astragalus zijn beide namen waar u misschien nog nooit van heeft gehoord. Toch is astragalus een krachtig kruid om rekening mee te houden. In de traditionele Chinese kruidenkunde wordt het al eeuwen gebruikt om het immuunsysteem mee te stimuleren. Kunt u ook wel wat extra ‘Qi’ gebruiken? Dan is astragalus hét kruid voor u!

 

“Traditioneel wordt de astragalus wortel eerst als thee gekookt”

Wat is ‘Qi’?

Astragalus root slices, Huang Qi or Bei Qi-Chinese Herbal medicineIn de Chinese kruidenleer wordt astragalus ‘Huang Qi’ (gele leider) genoemd. Deze Chinese naam verwijst naar de belangrijke positie van de plant in de traditionele kruidenkunde. Volgens de overlevering wordt namelijk gezegd dat we door de inname van astragalus (Astragalus membranaceus) extra levenskracht oftewel ‘Qi’ krijgen. Deze Qi is overal en omvat alles wat er in het universum is. Overigens wordt astragalus geregeld met andere kruiden gecombineerd, zoals bijvoorbeeld met Siberische ginseng. De wortel van de plant wordt meestal voor voedingssupplementen gebruikt. Traditioneel wordt de astragalus wortel eerst als thee gekookt en daarna verwijderd. Vervolgens wordt het afkooksel gebruikt.

 

“Er wordt nog veel onderzoek verricht naar andere positieve kenmerken en toepassingen van dit bijzondere kruid”

Astragalus is een adaptogeen

Chinese management skill Qi's energyWat astragalus verder bijzonder maakt, is dat het een adaptogeen* is. Dit betekent dat het de mentale en lichamelijke weerbaarheid verhoogt bij kortdurende periodes van stress. In de drukke 21ste eeuw zouden we vanuit dat oogpunt de vlezige hokjespeul welhaast dagelijks op het menu moeten zetten. Het stimuleren van het immuunsysteem is immers nooit een slecht idee. Overigens worden er nog talloze onderzoeken verricht naar eventuele andere positieve kenmerken en mogelijke toepassingen van dit bijzondere kruid.

“Antioxidanten beschermen onze gezonde cellen”

Astragalus is een antioxidant*

Aatragalus plantWe zijn er natuurlijk ook allemaal op gebrand om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. Antioxidanten zijn stoffen die onze gezonde cellen tegen vrije radicalen beschermen. Deze vrije radicalen ontstaan bij de stofwisseling omdat hier zuurstof aan te pas komt. Daarnaast ontstaan vrije radicalen als u rookt, bij een intensieve levensstijl en bij blootstelling aan luchtvervuiling. Antioxidanten verwijderen of deactiveren deze stoffen, waarna ze geen schade meer kunnen aanrichten. Het is dus belangrijk om een goede balans tussen vrije radicalen en antioxidanten te hebben. In feite is ‘antioxidant’ een verzamelnaam voor stoffen als vitamine E en C, spoorelementen en bioactieve stoffen, zoals we in astragalus aantreffen.

“Bent u dringend toe aan wat extra Qi?”

Astragalus als voedingssupplement

Astragalus is een echte duizendpoot. Zoals gezegd, wordt het in de Chinese kruidenleer al tweeduizend jaar gebruikt om de vitaliteit of levenskracht (qi) en het afweersysteem te stimuleren*. Daarnaast is het dus een antioxidant* en adaptogeen*. Daar houdt de kracht van dit bijzondere kruid echter niet mee op. De vlezige hokjespeul is namelijk ook goed voor de bloedvaten*, draagt bij aan een normale bloeddruk* en het ondersteunt de gewrichten*. Last but not least, ondersteunt astragalus een normale premenstruele en postmenopauzale cyclus*. Bij vitaminesperpost.nl kunt u terecht voor astragalus extract. De plantaardige capsules zijn samengesteld met een hooggedoseerd astragalus extract dat op minstens 70% polysachariden is gestandaardiseerd. Ze zijn bovendien geschikt voor vegetariërs. Bent u dringend toe aan wat extra ‘Qi’? Wellicht kan de vlezige hokjespeul uitkomst bieden.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Vragen of advies?

Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor een brede range aan adaptogenen, kruiden en antioxidanten. Heeft u behoefte aan meer informatie of aan iemand die met u meedenkt? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact met ons op via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.