30+: Welke voedingssupplementen heb ik nodig? Blij dertigers gezin met twee kinderen

Elke levensfase brengt eigen uitdagingen met zich mee. Zo bevinden dertigers zich vaak in een turbulente fase, waarin carrière, sociale verplichtingen en gezinsleven samenkomen. Daarom is het essentieel om aandacht te besteden aan gezonde voeding en deze indien nodig aan te vullen. In dit blog kijken we naar de voedingsbehoeften van dertigers en welke voedingssupplementen hen kunnen helpen een optimale gezondheid te behouden.

Hoe ziet het leven van de gemiddelde dertiger eruit?

Drukke dertigerDrukke dertiger

Dertigers ervaren vaak de druk van het jongleren tussen een veeleisende carrière, sociale verplichtingen en mogelijk de zorg voor jonge kinderen. Dit kan tot stress, gebrek aan slaap en een druk schema leiden dat het moeilijk maakt om altijd evenwichtig te eten.

Het is echter net als in alle fases van het leven belangrijk om bewust om te gaan met voeding en gezondheid.

“Dertigers worden met grote levensvragen geconfronteerd”

Wat is het dertigersdilemma?

Sommige dertigers ervaren gevoelens die we het ‘dertigersdilemma’ noemen. Ook wordt wel naar de ‘dolende dertiger’ verwezen. Dit is een universeel fenomeen. In deze periode steken grote vragen over het leven zelf vaak de kop op. ‘Ben ik wel goed bezig?’. ‘Is dit de juiste carrièrerichting voor mij?’. ‘Wil ik (nog meer) kinderen?’. ‘Is dit alles?’.

Het dertigersdilemma wordt vaak door veel gepieker en onrust gekenmerkt. Vaak staan rationele gedachten boven de emotie. 

Tobberige dertigerTobberige dertiger

Voor ons twintigste worden we allemaal vooral door hormonen en gevoelens gedreven. Dertigers kiezen daarentegen vaak voor logica en ethiek. Bij hen dringt de vraag zich op: ‘Wat is goed voor de wereld?’. Kenmerken van het dertigersdilemma zijn:

 • Gevoel van (constant) tijdgebrek
 • Identiteitscrisis
 • Carrière
 • Vergelijken met anderen
 • Onzekerheid over relaties
 • Keuzestress en angst voor het maken van verkeerde keuzes
 • Moeizame balans tussen werk en privé
 • Verlangen naar persoonlijke groei
 • Gevoel van nostalgie en terugverlangen naar de jeugd

“Het dertigersdilemma gaat met besluiteloosheid en twijfel gepaard”

Tips om met het dertigersdilemma om te gaan

Het dertigersdilemma kan veel besluiteloosheid en twijfel met zich meebrengen. Wat kunnen we eraan doen als we er middenin zitten? Bijgaand enkele tips:

 • Vertrouw op uzelf
 • Zelfreflectie
 • Creëer balans
 • Wees geduldig
 • Leer van tegenslagen
 • Ontdek en onderzoek
 • Zorg goed voor uzelf
 • Wees flexibel
 • Maak een plan
 • Praat over gevoelens
Enorm tobberige dertigers die elkaars hand vasthoudenEnorm tobberige dertigers die elkaars hand vasthouden

“Gembershotjes, sporten en ijsbaden zijn bij dertigers populair”

Algemene lifestyletips voor dertigers

GembershotsGembershots

Op hun dertigste schieten veel mensen ook wakker wat hun gezondheid betreft. Vanaf die leeftijd komen de kilo’s er immers sneller aan en het wordt minder gemakkelijk om ze er weer eraf te krijgen. Veel dertigers beginnen met een gezondere blik naar hun leven te kijken. Ze nemen gembershotjes en gaan drie keer per week naar de sportschool. In de huidige tijd deinzen sommigen evenmin terug voor ijsbaden, ijskoud douchen en elke dag een groene smoothie.

Over het algemeen zijn dertigers derhalve redelijk gezond. Hun lichaam en geest functioneert meestal nog normaal. Om dit zo te houden, is het onder meer belangrijk om fit te blijven. Ga dus hardlopen of neem een abonnement op de sportschool. Een gezonde geest in een gezond lichaam is cue. Doe in vrije momenten enkele squats of ga touwtjespringen. Stop met roken en probeer sowieso de alcoholinname te beperken. Last but not least: let op de voeding.

“Een evenwichtig voedingspatroon is essentieel”

Welke voedingsstoffen voor dertigers?

Om bij alle veranderingen die zich voordoen optimaal te blijven functioneren, hebben dertigers een evenwichtig voedingspatroon nodig dat rijk is aan voedingsstoffen. Dit omvat:

Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en -opbouw. We vinden ze in vlees, vis, zuivel, eieren en plantaardige bronnen zoals bonen en noten. Probeer bij iedere maaltijd een portie eiwitten te eten. 

Voeding met eiwittenVoeding met eiwitten

Vezels: Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en gewichtsbeheersing. Ze zijn overvloedig aanwezig in volkoren granen, peulvruchten, groente en fruit.

Omega-3 vetzuren: Omega 3-vetzuren zijn gunstig voor het gezichtsvermogen¹, de hersenfunctie¹ en goed voor het hart². We treffen deze vetzuren aan in vette vis, lijnzaad en walnoten. Eet dus wekelijks een keer vette vis.

¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
² Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.

Vitamines en mineralen: Hierbij kunt u denken aan vitamine C, D, K en folaat foliumzuur (vitamine B11). Vitamine C zit in vers fruit en groente. Vitamine D treffen we onder meer in eieren aan. Groene groente als spinazie en boerenkool bevat vitamine K. Deze vitamine is belangrijk om de botten sterk te houden. Voor wie een gezin wil stichten, is folaat foliumzuur van belang. Folaat foliumzuur vinden we onder meer in asperges, aardbeien en peulvruchten.

“De anticonceptiepil werkt de opname van sommige mineralen en vitamines tegen”

Voedingssupplementen voor dertigers

Voedingsmiddelen met gezonde vetzurenVoedingsmiddelen met gezonde vetzuren

Ondanks een gezond eetpatroon kunnen dertigers behoefte hebben aan aanvullende voedingssupplementen. Enkele aan te bevelen supplementen zijn:

Multivitamines: Een goede multivitamine biedt een aanvulling op de inname van essentiële vitamines en mineralen.

Omega 3-supplementen: Wie weinig of geen vette vis consumeert, kan veel baat hebben bij omega 3-supplementen.

Vitamine D: Deze vitamine is belangrijk voor de botgezondheid. Vitamine D is essentieel als blootstelling aan natuurlijk zonlicht beperkt is. Vitamine D werkt goed samen met vitamine K.

Probiotica: Dit zijn nuttige bacteriën die van nature in de darm voorkomen. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Bij een ongezond voedingspatroon kan er een disbalans ontstaan. Dan kan probiotica uitkomst bieden. Onze darmen zijn immers vaak gevoelig voor stress. We noemen ze niet voor niet ook 'onze tweede hersenen'. 

Speciaal voor vrouwen geldt bij gebruik van de anticonceptiepil dat enkele vitamines minder goed worden opgenomen. Het gaat dan om de B-vitamines en vitamine C en E. De opname van magnesium, co-enzym Q10, bètacaroteen, selenium en zink is eveneens minder bij gebruik van de anticonceptiepil. De uitscheiding van deze stoffen via de urine kan worden bespoedigd. Hierdoor kan het lichaam een grotere behoefte hebben aan deze voedingsstoffen.

“We kennen supplementen die de huid van binnen voeden”

Ook het uiterlijk verandert bij dertigers

Dertiger schrikt van zichzelf in de spiegelDertiger schrikt van zichzelf in de spiegel

Uiteraard maakt ook de huid na het dertigste levensjaar een grote verandering door. Dit komt door verschillende factoren, zoals minder slaap, bijvoorbeeld door kleine kinderen, en stress, maar ook door hormonale veranderingen. Na het 25e levensjaar neemt de natuurlijke aanmaak van collageen aanzienlijk af. Vergeleken met twintigers wordt de huid hierdoor minder flexibel en slapper. Dit is dus een uitstekende tijd om de huidverzorgingsroutine eens onder de loep te nemen en indien nodig bij te sturen. 

Om deze veroudering aan te pakken, zijn er diverse supplementen die kunnen helpen om de huid van binnen te voeden. Enkele anti-aging-supplementen uit ons assortiment zijn Collageen Complex, Hyaluronzuur Plus, Viscollageen Plus en Super Huid Haar Nagels.

Dertigers: investeer in de gezondheid

Dertigers staan voor de uitdaging om een gebalanceerd leven te leiden te midden van vele verantwoordelijkheden. Door bewust te kiezen voor een voedzaam dieet en waar nodig voedingssupplementen toe te voegen, kunnen ze investeren in hun gezondheid en welzijn op lange termijn. Het is raadzaam om voor het starten van supplementen advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional om ervoor te zorgen dat ze passen bij individuele behoeften en om overdosering te voorkomen. Met de juiste voeding en supplementen kunnen dertigers vol energie en vitaliteit de uitdagingen van het leven aangaan.

Recept: Penne met zalm en courgette (2 pers)

Penne met zalm en courgettePenne met zalm en courgette

Bijgaand een gerecht voor een smaakvolle gezonde pasta die u binnen een handomdraai op tafel hebt staan. Hoofdgerecht voor 2 personen, in minder dan 30 minuten klaar. (705 kcal)

Ingrediënten

 • 200 gram volkoren penne
 • 1 courgette
 • 200 gram zalmfilet
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 eetlepels zuivelspread
 • peper
 • dille (vers of uit diepvries)
 • 1 eetlepel geraspte kaas 30 + belegen

Bereiding

 • Kook de penne in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
 • Was de courgette en snijd hem in blokjes.
 • Snijd de zalm in blokjes.
 • Verwarm de olie in een wok en roerbak hierin de courgette enkele minuten.
 • Roerbak de zalm in een paar minuten mee gaar.
 • Verdun de zuivelspread met een paar lepels kookvocht van de pasta.
 • Voeg de zuivelspread en de uitgelekte pasta toe aan de groente met zalm en warm dit goed door.
 • Maak het gerecht op smaak met peper en royaal klein geknipte dille.
 • Strooi er aan tafel wat geraspte kaas over.

Zuivelspread over?

Bewaar zuivelspread maximaal 1 week in het gesloten kuipje in de koelkast. Gebruik een schoon mes om wat uit het kuipje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. Maak met de zuivelspread een lekkere boterham afgetopt met snoeptomaatjes, komkommer en/of royaal kiemgroenten.

(Bron: Voedingscentrum)

Vragen of advies?

Vindt u het lastig om zelf te beslissen welke voedingssupplementen het best bij uw leeftijdsfase passen? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of maak gebruik van het contactformulier.