Wat te doen bij opvliegers? Vrouw wappert met oranje kleurige waaier

Opvliegers zijn een onvermijdelijk fenomeen dat veel vrouwen tijdens de overgang treft. Als een plotselinge, intense golf van warmte door het lichaam stroomt, kunnen deze opvliegers een uitdaging vormen. Soms wel meerdere malen per dag. Waar komen die opvliegers vandaan? En belangrijker: wat te doen bij opvliegers?

Wat zijn opvliegers?

Opvliegers zijn plotselinge warmteaanvallen. Ze beginnen vaak vanuit de borst en breiden zich uit naar de hals en het gezicht. Ze kunnen met hartkloppingen, een rood gezicht en een rode hals gepaard gaan. Sommige vrouwen kunnen ineens veel gaan zweten. Dit gebeurt ook vaak ‘s nachts. Het meest ongemakkelijke en vervelende aspect van opvliegers is dat ze spontaan opduiken. Of u nou een werkvergadering heeft, voor de klas staat, tijdens een etentje of gewoon alleen thuis op de bank zit. 

Vrouw ligt op de bank met een waaierVrouw ligt op de bank met een waaier

Alleen bent u overigens niet. Maar liefst 8 op de 10 vrouwen krijgt met opvliegers te maken. Soms duurt de periode van opvliegers enkele maanden, maar sommige vrouwen hebben er jarenlang last van. In principe zijn opvliegers onschadelijk. Toch kan de impact op uw leven groot zijn. Opvliegers kosten immers veel energie. Daarnaast kunnen nachtelijke hitte-aanvallen uw slaappatroon flink verstoren.

“Waarschijnlijk zijn opvliegers tijdens de menopauze aan een afname van het hormoon oestrogeen te wijten” 

Waarom krijgen vrouwen opvliegers? 

Vrouwenhand draait aan de verwarmingVrouwenhand draait aan de verwarming

We weten niet precies waarom en hoe opvliegers worden veroorzaakt. Waarschijnlijk zijn opvliegers tijdens de menopauze aan een afname van het hormoon oestrogeen te wijten. Oestrogeen is namelijk van invloed op de hypothalamus. Dit is het deel van de hersenen dat als thermostaat van het lichaam fungeert. De disbalans in hormonen zorgt ervoor dat onze hypothalamus denkt dat het lichaam heter is dan dat het in de werkelijkheid is. De hypothalamus reageert vervolgens door uw hartslag te verhogen, de zweetklieren te activeren en de bloedvaten onder het huidoppervlak te verwijden. Dit alles met het doel om het lichaam zo snel mogelijk weer af te koelen.

De hypothalamus reageert vervolgens door uw hartslag te verhogen, de zweetklieren te activeren en de bloedvaten onder het huidoppervlak te verwijden. Dit alles met het doel om het lichaam zo snel mogelijk weer af te koelen. 

“Een gezonde bloedsuikerspiegel zorgt voor minder hormonale schommelingen” 

Beperk triggers zoveel mogelijk

Verschillende leefstijlfactoren kunnen opvliegers uitlokken of verergeren. Hieronder beschrijven we de belangrijkste triggers van opvliegers, die u beter zoveel mogelijk kunt beperken:

  • Stress: Stress is de nummer één oorzaak van een hormonale disbalans. Hoe meer stress u ervaart, hoe meer overgangsverschijnselen.
  • Roken: Vrouwen die roken, ervaren meer en heftigere opvliegers dan vrouwen die gestopt zijn of nooit hebben gerookt.
  • Overgewicht: Overgewicht kan bijdragen aan het optreden van opvliegers.
  • Suikers: Laat snelle koolhydraten en suikers zoveel mogelijk staan. Het handhaven van een gezonde bloedsuikerspiegel zorgt voor minder hormonale schommelingen.
  • Cafeïne: Overmatig gebruik van cafeïne kan eveneens opvliegers uitlokken. Beperk daarom de inname van koffie, zwarte thee én chocolade. Indien u koffie of thee drinkt, kunt u deze beter iets laten afkoelen voordat u uw kopje consumeert.
  • Pittig of sterk gekruid eten: Pittig voedsel kan (nachtelijke)opvliegers aanwakkeren. Overweeg daarom om de inname van hete pepers, cayenne en jalapenos te beperken. En wist u dat uw onschuldige kopje gemberthee ook opvliegers kan uitlokken?
  • Alcohol: Alcohol werkt opvliegers en nachtelijk zweten in de hand. Beperk uw inname van alcohol daarom zoveel mogelijk. En als u toch dat wijntje of die cocktail voor uzelf inschenkt, doe dat dan niet vlak voor het slapengaan. In dit blog vertellen we u meer over de voordelen van stoppen met alcohol. 

Het is belangrijk om te weten dat niet elke vrouw hetzelfde op de bovenstaande triggers reageert. Welke voeding en dranken bij u opvliegers uitlokt, is persoonlijk. Ga dus experimenteren. Laat bepaalde voeding een tijdje weg en voeg deze daarna weer toe. Houd bij wanneer uw opvliegers opkwamen en wat u voorafgaand had gegeten en gedronken. Zo komt u erachter wat uw belangrijkste triggers zijn.

“Zorg ervoor dat u voldoende gezonde vetten binnenkrijgt” 

Welke voeding bij opvliegers? 

Wat u eet en drinkt, is bepalend voor de frequentie en intensiteit van opvliegers. Om deze reden is het een goed idee om uw voedingspatroon aan te passen.

Zorg er allereerst voor dat u voldoende gezonde vetten binnenkrijgt. Denk aan vette vis, ongebrande noten, pitten, lijnzaad en chiazaad. Vul uw vetinname waar nodig aan met een omega 3-supplement op basis van vis-, krill- of algenolie.

Gezonde voeding met fyto-oestrogenenGezonde voeding met fyto-oestrogenen

Ook het eten van kruisbloemige groente is een goed idee. Deze groente is altijd goed voor u, maar in de overgang extra nuttig. Kruisbloemige groente bevat sulforafaan en diindolylmethaan (DIM). Sulforafaan helpt de lever te ontgiften en de omzetting van oestrogeen te vergemakkelijken. Probeer daarom te variëren met bloemkool, broccoli, spruitjes, spitskool, tuinkers, boerenkool en witte kool. Ideaal om lekker mee te wokken bijvoorbeeld.

Voeding met fyto-oestrogenen kan eveneens bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers helpen. Denk aan sojaproducten zoals tempeh, edamame boontjes, nãtto, tofu en miso. Ook andere voedingsmiddelen zijn rijk aan fyto-oestrogenen. Bijvoorbeeld peulvruchten, lijnzaad en kiemgroente zoals alfalfa en tuinkers.

Tijdens een opvlieger kan het bovendien handig zijn om verkoelende voeding in de buurt te hebben. Denk hierbij aan yoghurt, verse munt, komkommer, kokoswater, watermeloen, peer, groene thee en appel.

Vergeet vooral niet om voldoende water te drinken als u met opvliegers wordt geconfronteerd. Onbewust kunt u namelijk veel vocht verliezen. Drink dus meer water dan u gewend bent.

“Acupunctuur blijkt bijzonder effectief bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers”

Praktische tips bij opvliegers 

Vrouw ligt met haar voeten in de koelkastVrouw ligt met haar voeten in de koelkast

Stay cool - Wat goed bij opvliegers werkt, is om tijdig verkoeling op te zoeken. Heeft u ‘s nachts opvliegers? Zorg er dan voor dat er een ventilator naast uw bed staat en plaats eventueel een gekoeld glas water op uw nachtkastje. Maar hoe kunt u verkoeling vinden als u bijvoorbeeld in de rij staat bij de supermarkt? Ook daar zijn slimme oplossingen voor! Speciale, verkoelende sjaaltjes zijn bijvoorbeeld een optie. Daarnaast bestaan er opvliegersprays. En heeft u al eens gedacht aan een mini-ventilator voor op uw bureau of in uw tas? 

Pas uw kleding en beddengoed aan - Pas uw kleding aan op opvliegers. Draag bijvoorbeeld meerdere laagjes zodat u gemakkelijk iets uit kunt trekken. Kies daarnaast voor ademende stoffen zoals katoen. Hetzelfde geldt voor uw dekbed. Zo kunt u eenvoudig een laag van u afgooien en eventueel weer terugpakken als u het koud krijgt.

Beweeg dagelijks - Dagelijkse beweging is essentieel voor vrouwen in de overgang. Het helpt bij het behouden van een gezond gewicht, het verminderen van opvliegers en het bevorderen van de slaap. Bovendien ondersteunt het de emotionele gezondheid, versterkt het de botten en zorgt het voor behoud van spiermassa en flexibiliteit.

Probeer acupunctuur - Acupunctuur blijkt bijzonder effectief bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers. Wist u dat acupunctuur zelfs is opgenomen in de richtlijnen van gynaecologen als optie om opvliegers te verminderen?

“Zorg ervoor dat u voldoende gezonde vetten binnenkrijgt” 

De beste supplementen bij opvliegers 

Eerder hebben we het gehad over fyto-oestrogenen. Deze komen in verschillende planten voor. Fyto-oestrogenen zijn ook verkrijgbaar als voedingssupplement. We nemen de meest effectieve voorbeelden met u door:

Rode klaver: Het extract van rode klaver kan bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers, wisselende stemmingen en prikkelbare gevoelens* worden gebruikt. Daarnaast ondersteunt de rode klaver het hart* en is van belang voor een goede conditie van de bloedvaten*. Ook kan het voor het behoud van sterke botten worden gebruikt*.

Het woord 'Phytooestrogens' met rode klavers Het woord 'Phytooestrogens' met rode klavers

Hopextract: Hop biedt eveneens hoop voor vrouwen in de overgang. Het kan namelijk helpen bij overgangsverschijnselen* en helpt om lekker te slapen*.

Soja isoflavonen: Soja is wellicht de bekendste bron van fyto-oestrogenen. Soja isoflavonen zijn enorm geliefd bij vrouwen boven de 40 jaar. Onze vegan capsules zijn gestandaardiseerd op minimaal 40% isoflavonen.

Salie: Salie heeft uiteenlopende voordelen voor onze gezondheid. Zo is het effectief bij overgangsverschijnselen* en ondersteunt het de vochtbalans*. Salie is een natuurlijk middel dat helpt bij overmatig zweten*.

Kudzu: De wortel van deze plant bevat grote hoeveelheden isoflavonen. Ons kudzu-extract is gestandaardiseerd op 40% isoflavonen. Het kan onder meer bij overgangsverschijnselen zoals opvliegers* en wisselende stemmingen* worden ingezet.

Bij het gebruik van supplementen met fyto-oestrogenen is het van belang om geduld te hebben. Het kan enkele weken duren voordat u een positief resultaat bemerkt. Veel van onze klanten hebben baat bij het combineren van kruidenextracten. Zo kunnen de bovengenoemde supplementen goed worden gecombineerd met Dong quai-extract (Angelica sinensis) of Rode maca. Het kan bovendien verstandig zijn om na een aantal maanden een ander overgangssupplement uit te proberen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende. 

Ieder lichaam is uniek

Het fascinerende vrouwelijk lichaam ondergaat voortdurende fysieke en hormonale veranderingen. Iedere periode zorgt voor nieuwe uitdagingen. Opvliegers maken de overgang niet eenvoudiger en kunnen de kwaliteit van leven en slaap flink verstoren. U kunt opvliegers zien als een uitnodiging om naar uw lichaam te luisteren. Ondersteun uw lichaam zo goed mogelijk bij het zoeken naar een nieuwe balans door gezond te eten, regelmatig te bewegen, stress te verminderen en lief te zijn voor uzelf. Ieder lichaam is uniek. Probeer van alles uit totdat u gevonden heeft wat voor ú werkt. Wij hopen dat u met dit blog enkele handvatten heeft gekregen om opvliegers de baas te zijn.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voeding, vitamines of kruidenextracten bij opvliegers? Of heeft u een andere vraag over de overgang? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).