Paddenstoelen: voedzame superfoods Paddenstoelen in de keuken

Bijna iedereen gebruikt wel eens (kastanje)champignons of andere paddenstoelen om een heerlijk gerecht mee te maken. En terecht, want paddenstoelen zijn enorm voedzaam! Nu de herfst zich aandient, kunnen we weer volop genieten van de rijkdom van paddenstoelen.

Champignons bevatten veel water en nauwelijks cholesterol

ChampignonsChampignons

Onze witte huis-, tuin- en keukenchampignons zijn de meest gegeten paddenstoelen in het Westen. Buiten dat ze gewoon lekker zijn, hebben ze tevens een scala aan fijne eigenschappen te bieden. De witte champignon bevat namelijk meervoudige koolhydraten, polysachariden genaamd. Daarnaast zitten ze vol vezels, vitamines, eiwitten en mineralen. Lest best, bevatten champignons veel water en derhalve slechts 14 kcal per 100 gram - vergelijkbaar met sla. Paddenstoelen worden tegenwoordig niet voor niets als ‘superfood’ beschouwd.

"Zelf lukraak paddenstoelen plukken klinkt leuk, maar is, tenzij u een paddenstoelenexpert bent, een slecht idee"

Bijzondere kenmerken van paddenstoelen

Zelf lukraak paddenstoelen plukken klinkt leuk, maar is, tenzij u een paddenstoelenexpert bent, een slecht idee. Veel paddenstoelen zijn immers giftig. In de supermarkt kunt u gelukkig kiezen uit allerlei soorten veilige en lekkere paddenstoelen om uw gerechten mee op te fleuren. Buiten de witte champignon zijn de populairste keukenpaddenstoelen shiitake, portobello, kastanjechampignons en oesterzwammen. De wereld van de paddenstoelen omvat echter ook de in het Westen wat minder bekende varianten reishi, maitake, agaricus blazei murill, coriolus versicolor, chaga, cordyceps, cordyceps militaris en hericium erinaceus.

We zetten deze paddenstoelen en hun bijzondere kenmerken graag voor u op een rij.

Oranje reishi paddestoelOranje reishi paddestoel

Reishi (Ganoderma lucidum)
Deze paddenstoel behoort al meer dan tweeduizend jaar tot de belangrijkste paddenstoelen in de Japanse en Chinese kruidenleer. Reishi draagt bij aan een verantwoord cholesterolgehalte* en ondersteunt de natuurlijke afweer*.

MaitakeMaitake

Maitake (Grifola frondosa)
Maitake wordt ook eikhaas genoemd. De maitake is rijk is aan verschillende nuttige stoffen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijke positieve invloed.

AgaricusAgaricus

Agaricus blazei murill (Agaricus subrufescens): wordt ook wel amandelpaddenstoel of bladhoopchampignon genoemd. De oorspronkelijke bevolking van Brazilië noemt de agaricus ‘voedsel van de goden’. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid polysachariden, waaronder bèta-glucanen, die de paddenstoel bezit. In veel studies komen de bèta-glucanen naar voren als een nuttige stof. Agaricus blazei murill ondersteunt het immuunsysteem*.

CoriolusCoriolus

Coriolus versicolor
Ook wel het elfenbankje genoemd. Deze paddenstoel is rijk aan unieke stoffen als polysacharide K (PSK) en polysacharide peptide (PSP).

ChagaChaga

Chaga (Inonotus obliquus)
Dit is een zwam die op de stam van berkenbomen groeit. De Nederlandse term is 'berkenweerschijnzwam’. Van oudsher is de chaga om uiteenlopende vele nuttige toepassingen enorm geliefd in Siberië en Azië.

Cordyceps sinensisCordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Deze paddenstoel wordt al honderden jaren in China de ‘keizer van de paddenstoelen’ genoemd. Dit komt omdat de cordyceps een breed scala aan toepassingen kent en rijk is aan antioxidanten. Deze speciale eigenschappen worden onder meer veroorzaakt door het hoge gehalte aan polysachariden.

Cordyceps militarisCordyceps militaris

Cordyceps militaris
Ook wel winterwormgras of rupsendoder genoemd. Deze paddenstoel is het zusje van de bekendere cordyceps sinensis. Cordyceps militaris heeft als bijnaam de 'keizerlijke paddenstoel'. Deze was vroeger zo schaars verkrijgbaar dat alleen het keizerlijk hof in China de bijzonder krachtige paddenstoel kon betalen. Cordyceps militaris is een ideaal product voor mensen die wat 'extra's' nodig hebben.

PruikzwamPruikzwam

Hericium erinaceus
Deze paddenstoel wordt ook wel ‘lion's mane mushroom’, ‘pruikzwam’ of ‘apekop’ genoemd. Het is een bijzondere paddenstoel met fijne toepassingen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“Voedingssupplementen met totale spectrum aan stoffen”

Voedingssupplementen met paddenstoelen

Omdat u moeilijk elke dag kilo’s paddenstoelen kunt verorberen, kunt u ook kiezen voor voedingssupplementen waarin alle goede stoffen zijn verenigd. Bij vitaminesperpost.nl gebruiken we, in gelijke delen, zowel het fruitlichaam als het mycelium van de paddenstoelen. Hierdoor nuttigt u het hele spectrum aan stoffen. Ons assortiment omvat bovenstaande varianten en meer.

Lekkere paddenstoelen in het bosLekkere paddenstoelen in het bos

Opmerkelijke paddenstoelenweetjes:

Paddenstoelen zijn eigenlijk vruchten,
echter niet van een boom maar van een schimmel.

***
In Nederland groeien ruim 5000 soorten paddenstoelen in het wild,
waarvan er slechts honderd eetbaar zijn.

***
6 Paddenstoelensoorten in Nederland zijn dodelijk voor de mens.

***
Oesterzammen groeien op bijna alles:
van toiletpapier tot koffieprut.

Wilt u een paar pondjes kwijt?
Eet dan veel paddenstoelen.
De paddenstoel is rijk aan voedingsstoffen, maar bevat bijna geen calorieën.

***
Nederland is een van de grootste champignonexporteurs ter wereld.
Wij exporteren bijna evenveel ingeblikte champignons als de Chinezen.

***
Het grootste deel van de paddenstoel bevindt zich onder de grond en bestaat niet uit wortels, maar uit schimmeldraden.

Vragen of advies?

Misschien duizelt het u inmiddels bij al deze suggesties. Geen nood. Onze vriendelijke medewerkers adviseren u graag tijdens kantooruren. U kunt hen tijdens kantoren bereiken via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).