Tremella guciformis of sneeuwzwam: beautypaddenstoel Luk mei soep met tremella guciformis

Paddenstoelen staan al geruime tijd volop in de belangstelling. Niet alleen omdat ze goede stoffen voor onze gezondheid bevatten, maar ook omdat het ‘de opruimers van de natuur’ zijn. Ons product Paddenstoelen Complex Premium is onlangs aangevuld met een bijzondere eetbare zwam: de Tremella fuciformis oftewel sneeuwpaddenstoel. Een uniek kenmerk van de sneeuwzwam is dat hij een natuurlijke anti-aging paddenstoel is. Wat kan deze zwam nog meer?

Wat is Tremella guciformis of sneeuwzwam?

Tremella guciformisTremella guciformis

Naar schatting bestaan er wereldwijd zo’n miljoen soorten paddenstoelen. Slechts 5 procent is inmiddels bekend en onderzocht en nog minder paddenstoelen zijn eetbaar. Een van de wél eetbare zwammen, is de Tremella guciformis. De wilde paddenstoel behoort tot de familie van de Tremellaceae. Hij groeit het hele jaar door, maar vooral in het voorjaar en de late herfst op takken van struiken en loofbomen. Het vruchtlichaam heeft een doorsnede van 1 tot 5 centimeter. 

Het is onregelmatig hersenachtig geplooid en heeft een geeloranje kleur. Voor het oog ziet de zwam er een beetje doorzichtig en slijmerig uit. De vorm wordt ook wel met koraal vergeleken. Het is een parasitaire paddenstoel die zich voedt aan bepaalde gastheren. Die gastheer staat bekend als hypoxylon. Deze schimmel leeft vaak op dode takken. Op het moment dat de Tremella z’n gastheer tegenkomt, begint de agressieve groei die noodzakelijk is om het vruchtlichaam te vormen. De paddenstoel staat ook bekend onder de namen trilzwam, sneeuwschimmel, witte paddenstoel, sneeuwoortje, zilveroortje en de eerdergenoemde sneeuwzwam of sneeuwpaddenstoel.

“Volgens de overlevering had een van de mooiste Chinese vrouwen uit de geschiedenis haar schoonheid aan de sneeuwpaddenstoel te danken”

Tremella guciformis: plantaardig ‘hyaluronzuur’

Tot ruim honderd jaar geleden was het gebruik van de Tremella guciformis exclusief voorbehouden aan edelen en superrijken. Vanaf begin vorige eeuw werd de paddenstoel echter steeds meer in China geteeld en inmiddels treffen we ‘m over de hele wereld aan. De Tremella staat bekend als ‘beautypaddenstoel’. Volgens de overlevering had een van de mooiste Chinese vrouwen uit de geschiedenis, de keizerlijke concubine Yang Guifei (719-756), haar schoonheid aan de sneeuwpaddenstoel te danken.

Plantaardig hyaluronzuurPlantaardig hyaluronzuur

Ze was zo aantrekkelijk dat zelfs de keizer haar niet kon weerstaan en men over haar zei dat ze een ‘gezicht had dat bloemen schaamte bracht’. Inmiddels bestaan er inderdaad aanwijzingen dat Tremella-extract een anti-aging werking bezit. Dit extract wordt niet voor niets ook wel ‘plantaardig hyaluronzuur’ genoemd. Het is immers net als hyaluronzuur in staat om vocht vast te houden. Daarom treffen we de paddenstoel in sommige huidcrèmes aan.

“Mensen en paddenstoelen delen één gemeenschappelijke voorouder”

Zwammen zijn verwant met mensen

Paddenstoelen zijn de vruchtlichamen van schimmels. Zonder paddenstoelen zouden planten niet kunnen overleven. Inmiddels is bekend dat zwammen genetisch meer verwant zijn met mensen dan met planten. De verklaring hiervoor is dat mensen en paddenstoelen één gemeenschappelijke voorouder delen, waarschijnlijk een eencellig organisme met zaadachtige eigenschappen van 1,1 miljard jaar oud.

“De fytonutriënten in Tremella hebben een sterke antioxidante activiteit”

Welke actieve stoffen bevat de Tremella guciformis?

De Tremella guciformis groeiend op een boomstamDe Tremella guciformis groeiend op een boomstam

De Tremella guciformis bevat allerlei actieve stoffen. Om te beginnen, is de Tremella guciformis een belangrijke paddenstoel uit de TCM (Traditionele Chinese kruidenkunde). De zwam staat bekend als een rijke natuurlijke bron van zonnevitamine D. Bovendien treffen we veel polyfenolen en flavonoïden in de sneeuwzwam aan. De belangrijkste polyfenolen in de Tremella guciformis zijn 4-hydroxybenzoïdezuur, gentisinezuur en 4-coumarinezuur. 

De fytonutriënten in Tremella hebben een antioxidante activiteit. Ze helpen dus om vrije radicalen onschadelijk te maken. Daarnaast bevat de paddenstoel bèta-glucanen, B-vitamines en aminozuren. En wat te denken van mineralen en spoorelementen als magnesium, koper, fosfor, zink, ijzer, kalium en mangaan? De paddenstoelen zijn dus een topper op het gebied van voedingsstoffen.

“Superoxide mutase helpt bij het neutraliseren van schadelijke invloeden van buitenaf”

Tremella guciformis: bron van superoxide dismutase (SOD)

Tremella guciformis is een bron van het bijzondere enzym superoxide dismutase (SOD). Dit enzym komt voor in alle levende cellen die aan zuurstof worden blootgesteld. Het wordt in onze lichaamscellen aangemaakt als reactie op oxidatieve stress.

SOD heeft een ORAC-waarde (Oxygen Radical Absorbance Capacity) van 68.576. Deze waarde zegt iets over de antioxidantcapaciteit van producten. Hoe hoger dit getal, hoe beter!

“Binnenshuis geteelde paddenstoelen bevatten geen vitamine D”

Paddenstoelen: bron van natuurlijke vitamine D

Alle paddenstoelen die buiten groeien, bevatten vitamine D2 (ergocalciferol). Dit maken ze onder invloed van de zon aan. Binnenshuis geteelde paddenstoelen bevatten dus geen vitamine D. Dit is met name interessant voor vegetariërs en veganisten.

“Omdat de paddenstoel smaakloos is, wordt hij voornamelijk vanwege z’n gelachtige structuur gebruikt”

Traditioneel gebruik van de Tremella guciformis

In China wordt de Tremella guciformis op verschillende traditionele wijzen gebruikt. Zo is hij populair in de keuken. Omdat de paddenstoel smaakloos is, wordt hij voornamelijk vanwege z’n gelachtige structuur gebruikt. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld luk mei soep. Zoals we bovendien hierboven al vertelden, wordt de paddenstoel vaak voor cosmetisch producten ingezet. Daarnaast wordt het als een nuttige paddenstoel in de TCM gezien, maar ook in Japan worden gezondheidsondersteunende eigenschappen aan de sneeuwzwam toegekend. Tegenwoordig heeft ook de westerse wetenschap interesse in de paddenstoel.

“De tremella guciformis een gewilde paddenstoel in de Aziatische keuken”

Tremella guciformis: culinair gebruik en als voedingssupplement

Zoals we al vermeldden, is de Tremella guciformis een gewilde paddenstoel in de Aziatische keuken. Zo kunt u bijvoorbeeld bijgaand recept voor zoete sneeuwpaddenstoelensoep proberen. Daarnaast treft u de Tremella guciformis met andere paddenstoelen aan in ons voedingssupplement Paddenstoelen Complex Premium. Andere superfoods in dit supplement zijn de paddenstoelen shiitake, maitake, Cordyceps sinensis, Hericium erinaceus, reishi en chaga, die u overigens ook los bij ons kunt kopen. De Tremella guciformis is op 40% polysacchariden en 30% bèta-glucanen gestandaardiseerd. Bovendien is Ester-C ® aan het supplement toegevoegd, net zoals BioPerine® voor een betere opname van de inhoudsstoffen. Vitamine C is wateroplosbaar en ondersteunt in ons lichaam veel interne processen. Vitamine C is onder meer nodig voor het behoud van sterke botten, tanden en een goede weerstand. Bovendien ondersteunt de vitamine het energieniveau. 

Tremella sneeuwpaddenstoelensoep (银耳汤)

Luk mei soepLuk mei soep

Een van de makkelijkste en lekkerste manieren om Tremella-paddenstoel in uw voedingspatroon op te nemen, is door een heilzame TCM-dessertsoep te maken. U kunt er warm of gekoeld van genieten als ontbijt of als dessert na de maaltijd.

Ingrediënten:

 • 1 hele gedroogde Tremella of sneeuwschimmel
 • Gezuiverd water
 • 40 g gedroogde lotuszaden (groene kernen verwijderd)
 • 3 hele jujube rode dadels (ontpit)
 • 15 g goji-bessen (of een handjevol)
 • Honing of een zoetstof naar keuze (optioneel)
 • Aziatische peer of appel (optioneel, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes gesneden)

Bereiding:

 • Week de gedroogde tremella-paddenstoel 60 minuten of een nacht in koud water tot hij uitgroeit tot een donzige geleiwolk met een zachte textuur.
 • Week de lotuszaden gedurende 60 minuten. De bittergroene kernen vallen er tijdens het weken vaak vanzelf uit, maar u kunt de lotuszaden ook doormidden breken om ze te verwijderen.
 • Spoel de tremella-paddestoel af (indien nodig) en snij in kleine stukjes. Gooi harde stukjes weg, vooral de kern.
 • Voeg in een grote pot de tremella-paddenstoel, jujubes en voldoende water toe om onder water te staan. Aan de kook brengen.
 • Zet vervolgens het vuur lager, dek af en laat 1 tot 3 uur sudderen, of tot de gewenste zachtheid. Hoe langer het sudderen, hoe zachter, dikker en meer geleiachtig de textuur wordt.
 • Voeg de lotuszaden en de in blokjes gesneden peren of appels toe, 30 minuten voordat u klaar bent met koken.
 • Voeg gojibessen toe aan het einde van het koken, terwijl de soep nog heet is.
 • Zoet naar smaak indien nodig.
 • Serveer warm of gekoeld.

Met deze ingrediënten creëert u een behoorlijk grote hoeveelheid. U kunt de soep in de koelkast bewaren en er de hele week van genieten als ontbijt, tussendoortje of dessert. Deze zoete soep is niet alleen heerlijk, maar biedt ook tal van voordelen voor uw gezondheid en huid. De tremella-paddenstoel helpt de hydratatie van de huid te verbeteren, terwijl de goji en jujube een natuurlijke bron van zoetheid bieden zonder de bloedsuikerspiegel te laten stijgen.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over deze paddenstoel of een van de andere paddenstoelen in ons assortiment? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.

Bronnen:

- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8172338/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jocd.14051
- https://koreascience.kr/article/JAKO200932056735008.pdf