
We letten vaak op wát we verorberen, maar wist u dat de volgorde waarin u eet ook een verschil kan maken? Dit noemen we voedselvolgorde. Door groente, eiwitten en koolhydraten op een bepaalde manier te combineren en in een specifieke volgorde te eten, kunt u helpen om schommelingen in uw bloedsuikerspiegel te beperken. Hoe dat precies werkt, leest u hier! Plus tips om zelf mee aan de slag te gaan.
- Wat bedoelen we met voedselvolgorde?
- De wetenschap achter voedselvolgorde
- Wat is de beste voedselvolgorde?
- Waarom koolhydraten na groente eten?
- Wat zijn de voordelen van deze voedselvolgorde?
- Supplementen voor een stabiele bloedsuiker
Wat bedoelen we met voedselvolgorde?
Voedselvolgorde betekent simpelweg: de volgorde waarin u de verschillende onderdelen van uw maaltijd eet. De laatste jaren wordt namelijk steeds duidelijker dat dit invloed heeft op ons verzadigingsgevoel en de bloedsuikerspiegel. Zo lijkt het gunstig voor ons lichaam te zijn om eerst eten groente te eten, daarna eiwitten en vetten, en pas als laatste koolhydraten zoals pasta, rijst of brood.


Deze aanpak wordt steeds vaker genoemd als een eenvoudige manier om bewuster te eten. Stel, u eet een bord met broccoli, kipfilet en aardappelen. Dan zou u eerst broccoli eten, daarna de kipfilet en als laatste de aardappelen. Klinkt logisch, toch?
“De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose die in ons bloed zit"


Eerst nog maar eens even benoemen wat de bloedsuikerspiegel precies is. De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid glucose die in ons bloed zit. Het zijn de suikers die ons lijf omzet in energie om te kunnen verbranden.
Hoewel er nog veel onderzoek naar voedselvolgorde wordt gedaan, zijn er al talloze interessante wetenschappelijke inzichten.
Als u bijvoorbeeld met groente begint, zorgt dit ervoor dat de vezels een soort laagje in de maag vormen. Dit laagje vertraagt de opname van suikers uit koolhydraatrijke voeding die u daarna eet. Hierdoor stijgt uw bloedsuiker langzamer en gelijkmatiger. Dat kan allereerst helpen om na de maaltijd langer een verzadigd gevoel te houden. Ook pieken en dalen in energie kunnen minder heftig aanvoelen.
Wanneer u dus een salade eet vóór uw pasta, zou dit volgens sommige onderzoeken kunnen bijdragen aan een stabieler energiegevoel gedurende de middag.
“Begin uw maaltijd met groentesoep of een rauwkostsalade"
Eigenlijk komt uit elke studie dezelfde rangorde als beste voedselvolgorde uit de bus. Deze aanbevolen volgorde is dat we met groente beginnen. Groente is immers rijk aan vezels en voedingsstoffen. Daarna komen de eiwitten en vetten. U kunt hierbij denken aan peulvruchten, eieren, vlees, vis of noten. Als laatste staan de koolhydraten op het menu, dus het brood, de rijst, aardappelen of pasta.


Door deze volgorde aan te houden, kunt u bijdragen aan een meer gebalanceerde bloedsuikerspiegel. Als concreet voorbeeld kunt u uw maaltijd met een kommetje groentesoep of een rauwkostsalade beginnen. Voeg daarna een eiwitbron als tofu, vis of kip toe en sluit af met een kleine portie volkorenpasta of zilvervliesrijst.
“Zo kunt u het bekende middagdipje voorkomen”


We zijn met z’n allen gek op koolhydraten. Het vergt dus enige inspanning om ons eetpatroon aan te passen aan de perfecte voedselvolgorde. U doet het echter niet voor niets: koolhydraten worden in het lichaam snel omgezet in glucose (suiker) en veroorzaken zo een glucosepiek. Op dat moment krijgt onze pancreas een seintje om massaal insuline te produceren. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel weer waardoor we trek krijgen.
Met het oog op allerlei welvaartsaandoeningen is het echter beter om de bloedsuikerspiegel laag en stabiel te houden. Als u eerst groente eet, vormen de vezels een soort buffer. Hierdoor neemt het lichaam de suikers uit koolhydraten niet te snel op en komen de suikers van de koolhydraten trager in het bloed terecht. Dit kan bijdragen aan een rustiger verloop van uw bloedsuikerspiegel. Dat kan vervolgens weer helpen om bijvoorbeeld het bekende middagdipje te voorkomen. Het zorgt er ook voor dat u zich na het eten minder ‘vol’ of loom voelt. Bovendien bent u langer verzadigd. Zo eet u een volkoren boterham bij voorkeur ná een portie rauwkost of een eitje dan meteen aan het begin van de maaltijd.
“Dit is gunstig voor mensen die een paar kilo’s kwijt willen raken"
We hebben hierboven al enkele interessante voordelen van de juist voedselvolgorde genoemd. Daar houdt het echter niet mee op. Veel mensen die deze eetvolgorde toepassen, merken namelijk dat ze zich na de maaltijd energieker voelen en minder snel trek krijgen in iets zoets. Dit is weer gunstig voor mensen die een paar kilo’s kwijt willen raken.


Ook zeggen sommigen dat het helpt om rustiger te eten en meer te genieten van de maaltijd. Daarnaast kan het bijdragen aan een meer gebalanceerde manier van eten, vooral als u gevoelig bent voor suikerpieken en -dalen.
U hoeft dus niet minder te eten, maar wel in een andere volgorde. In feite een kleine aanpassing maar wel eentje met mogelijk een groot effect.
Een praktische huis-tuin-en-keukentip voor een stabiele bloedsuikerspiegel is het gebruik van appelciderazijn. Meng een eetlepel appelciderazijn met een glas water en drink dit op. Azijn zorgt er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel aanzienlijk minder snel stijgt na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd. Drink dit wel met een rietje, want azijn is nogal agressief voor het gebit.
“Berberine draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*”


Een gezonde leefstijl begint bij gebalanceerde voeding, maar soms kan een aanvulling met een supplement prettig zijn. Zo kunt u bij ons terecht voor enkele voedingssupplementen die aan een gezonde bloedsuikerspiegel kunnen bijdragen*. Denk bijvoorbeeld aan chroom-picolinaat. Dit supplement helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden. Ook draagt het bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten.
Daarnaast vindt u bij ons berberine, dat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Kaneelextract heeft ditzelfde kenmerk*. En wat dacht u van Bloedsuiker Evenwicht? De naam van dit supplement zegt het al: het draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*.
Let op: supplementen zijn geen vervanging van een gevarieerd eetpatroon, maar kunnen dit wel aanvullen. Door bewust om te gaan met de volgorde waarin u eet, kunt u bovendien op een eenvoudige manier bijdragen aan een evenwichtig eetpatroon. Begin klein, experimenteer en kijk wat voor ú werkt. Zo maakt u van elke maaltijd een stapje richting meer balans.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30101510/
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/5/1174?utm_source=chatgpt.com
https://diabetesjournals.org/care/article/38/7/e98/30914/Food-Order-Has-a-Significant-Impact-on
https://www.glucosegoddess.com/
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over supplementen voor de bloedsuikerspiegel? Neem dan via het contactformulier contact op ons op of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).