Kinderwens? Geef uw vruchtbaarheid een boost! Gelukkig jong stel dat zwanger is

Eigenlijk is het vreemd. Als een stel een kinderwens heeft, wordt vaak alleen de moeder geadviseerd om op haar voeding te letten en om voor en tijdens de zwangerschap extra foliumzuur te gebruiken. Maar waar blijft de toekomstige vader in het verhaal? Om gezond zwanger te worden, zullen de moeder en de vader hun vruchtbaarheid een boost moeten geven.

Welke invloed heeft gezonde voeding en leefstijl op de vruchtbaarheid?

Gelukkig stel met gezonde voedingGelukkig stel met gezonde voeding

Een goede voorbereiding op een zwangerschap is het halve werk. Zodra aanstaande ouders een kinderwens hebben, is het goed om meteen de voeding en leefstijl onder de loep te nemen. Ongeveer 14 weken vóór de bevruchting rijpen de geslachtscellen van zowel de toekomstige moeder als vader. In deze periode wordt de informatie over onder meer ontwikkeling van organen geprogrammeerd. Belangrijk is dat u ervoor zorgt dat u in deze periode in topconditie bent.

  • Eet gezond: veel groente en fruit
  • Zorg voor een gezond gewicht
  • Stop met roken
  • Gebruik geen alcohol
  • Zorg voor ontspanning
  • Eet geen rauw vlees

De kans om zwanger te worden, wordt op deze manier groter. Twijfelt u sterk aan uw voeding en leefstijl? Gebruik dan minimaal een goede multivitamine. Een multivitamine bevat voldoende vitamines en mineralen om uw lichaam te verzorgen. Voor meer ondersteuning kunt u een kijkje nemen op slimmerzwanger.nl van het Erasmus MC.

“Gezonde voeding en leefstijl hebben een positief effect op de vruchtbaarheid”

Hoe verhoogt u de kans op een natuurlijke zwangerschap?

Goede voeding is de basis voor een gezond leven. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat een Mediterraan dieet de kans om zwanger te worden met anderhalf keer vergroot ten opzichte van het Westerse voedingspatroon. Ook is de kans op een gezonde zwangerschap zonder complicaties veel hoger. Dit dieet is niet alleen voor de vrouw. Ook de man kan hier voordeel mee doen. Het Mediterrane dieet wordt gekenmerkt door veel plantaardig voedsel zoals fruit, peulvruchten, noten en groente. 

OlijfolieOlijfolie

Noten bevatten veel selenium. Selenium is een spoorelement dat goed is voor de vruchtbaarheid van de man. Verder bevat het dieet gematigde hoeveelheden vis, vlees, zuivel, eieren en gevogelte. Olijfolie vormt de belangrijkste bron van vet. Het dieet bevat veel vitamines, mineralen, antioxidanten en goede vetten die nodig zijn om gezond zwanger te worden en te blijven.

"Om de kans op een zwangerschap te vergroten, hebben zowel de man als de vrouw baat bij een Mediterraan dieet“

Waarom foliumzuur slikken als u zwanger wilt worden?

Groente en fruitGroente en fruit

Ons lichaam kan zelf geen foliumzuur aanmaken. Door gezond en gevarieerd te eten, krijgen we voldoende van deze vitamine binnen. Groente en fruit zijn rijk aan foliumzuur. Heeft u een kinderwens, dan is uw behoefte hoger. U kunt via de voeding niet voldoende foliumzuur binnenkrijgen. Om deze reden beveelt de Gezondheidsraad aan om extra foliumzuur te gebruiken, tenminste 1 maand voor tot en met 8 weken van de zwangerschap. Foliumzuur bevordert de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij de baby.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over hoe uw vruchtbaarheid een boost kunt geven? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord via tel: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).