Bruisend vol energie de lente in! Energieke vrouw

Eindelijk! De lentemaanden zijn aangebroken. De dagen worden langer. We kunnen onze accu weer opladen en uit onze winterslaap ontwaken. Lekker de tuin zomerklaar maken, heerlijk fietsen of wandelen in de natuur of een flinke voorjaarsschoonmaak houden. Om deze activiteiten allemaal te kunnen doen, moet u hier wel energie voor hebben. Vitamines en mineralen helpen een handje!

Wat zijn vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen zijn stoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Deze stoffen zijn wel belangrijk. Ze zorgen ervoor dat de processen in ons lichaam soepel verlopen. Het belangrijkste verschil tussen vitamines en mineralen is een scheikundig onderscheid. Vitamines komen uit de levende natuur en kunnen door sommige planten en dieren zelf worden gemaakt (bijvoorbeeld vitamine C). Mineralen komen uit de dode natuur en moeten door planten uit de aarde en door dieren uit voeding of water worden opgenomen. Vitamines en mineralen kunnen elkaar versterken of juist tegenwerken. Ze zijn vrienden of vijanden van elkaar. 

Schaaltje met verse groente en notenSchaaltje met verse groente en noten

"IJzer, koper en vitamine C vormen een slim trio om ervoor te zorgen dat u meer energie krijgt"

Welke ‘lentevitamines en mineralen’ hebben we nodig?

Vitamines en mineralenVitamines en mineralen

Om gezond en fit te zijn, hebben we alle vitamines en mineralen nodig. Toch is er een aantal vitamines en mineralen dat we in het lentezonnetje kunnen zetten. Deze voedingsstoffen zorgen namelijk voor meer energie.

B-vitamines
We hebben alle B-vitamines hard nodig als we vol energie de lente in willen ingaan. Deze vitamines spelen een grote rol bij de energiehuishouding van ons lichaam. 

B-vitamines helpen namelijk om energie vrij te maken uit de eiwitten, koolhydraten en vetten die we via de voeding binnenkrijgen. De energie die vrijkomt, kunnen we goed gebruiken voor alle activiteiten die we willen ondernemen.

IJzer, koper en vitamine C
IJzer, koper en vitamine C vormen een slim trio om ervoor te zorgen dat u meer energie krijgt. IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen en is goed voor de vorming van hemoglobine. Ook koper maakt deel uit van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat ervoor zorgt dat zuurstof in de rode bloedcellen kan worden opgenomen en wordt vervoerd naar onze cellen. Vitamine C is hierin onmisbaar omdat deze vitamine ervoor zorgt dat met name plantaardig ijzer uit de voeding beter worden opgenomen.

“Wist u dat ijzer uit plantaardige producten vitamine C nodig heeft om te worden opgenomen?”

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan ‘lentevitamines en mineralen’?

In de onderstaande tabel kunt u zien welke voedingsmiddelen rijk zijn aan ‘lentevitamines en mineralen’.

Voedingsstof  Zit in:
Vitamine B1 varkensvlees, volkoren pasta, linzen
Vitamine B2 spinazie, zuivel, ei
Vitamine B3 vis, noten, gevogelte
Vitamine B5 rundvlees, zuivel, aardappels
Vitamine B6 kikkererwten, zilvervliesrijst, asperges     
Vitamine B8 soja, ei, amandelen
Vitamine B11 broccoli, linzen, asperges
Vitamine B12 vis, vlees, ei
Vitamine C kiwi, sinaasappel, paprika
IJzer rood vlees, bonen, volkorenbrood
Koper lever, cashewnoten, garnalen

Supplementen voor meer energie

Wie genoeg, gezond en gevarieerd eet, krijgt voldoende vitamines en mineralen binnen. Helaas doet lang niet iedereen dat. Ook zijn er situaties waarin iemand iets extra’s kan gebruiken, bijvoorbeeld als iemand wil afvallen, vegetariër is of veel stress ervaart. Een supplement is dan het overwegen waard. Supplementen die uw energieniveau bevorderen, zijn bijvoorbeeld Multivitamine NatuurlijkEnergie Plus, B-complex en IJzer Complex.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over onze energiesupplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord via tel: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).