Waarom is ongezond eten zo onweerstaanbaar? Vrouw neemt flinke hap uit hamburger

Wie herkent het niet? U probeert gezond te eten, maar dan is er die geur van verse frietjes of dat perfecte stuk pizza met extra kaas... en hop, uw gezonde voornemen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Waarom vinden we ongezond eten zo onweerstaanbaar? En is het mogelijk om die verleiding te weerstaan? In dit blog duiken we in de materie. Plus supplementen en tips die echt kunnen helpen.        

Wat is ongezond eten?

Snoep, frisdrank en gefrituurd voedselSnoep, frisdrank en gefrituurd voedsel

Er zijn maar weinig mensen die watertanden van een komkommer of wortel. Wij mensen houden van nature van zoet, zout en vet. Dat is simpelweg aangeboren. Ons instinct vertelt ons dat we vet eten nodig hebben om te overleven. En laat ongezond eten nou net bijna alles zijn dat rijk is aan calorieën, vetten, suiker en zout, maar arm aan voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Denk aan bewerkte snacks, frisdrank, fastfood en mierzoete desserts. Ze zijn allemaal niet goed voor ons lichaam, maar oh zo lekker voor onze smaakpapillen.

“Ongezond eten is overal!”

Top 10 ongezond eten

Ongezond eten is overal! We zijn er ons meestal wel van bewust, maar toch kiezen we er vaak voor. Onderstaand een Top 10 (in willekeurige volgorde) van ongezond eten als reminder aan de verleidingen waar we zo dol op zijn.  

1.  Gefrituurde voeding: bij de bereiding van gefrituurd eten gaan veel meer vitamines en mineralen verloren dan bij koken. Bovendien barst het plantaardig vet dat meestal wordt gebruikt van de transvetten. Van alle vetsoorten zijn deze het meest schadelijk voor onze gezondheid. 

Frieten in vies vetFrieten in vies vet

Daarnaast ontstaat bij het frituren van zetmeelrijke voeding zoals patat de schadelijke stof acrylamide. Ook worden bij dit proces AGE’s gevormd. Dit zijn eveneens schadelijke stoffen die vooral bij hoge temperaturen ontstaan.

2.  Fastfood: natuurlijk schuift fastfood naadloos in deze opsomming aan. Deze voeding bevat eigenlijk alleen maar onnatuurlijke ingrediënten. Omdat ons lichaam zich gedurende honderden eeuwen heeft aangepast aan echte gezonde, natuurlijke voeding, draagt alles wat lichaamsvreemd is, niets bij aan onze gezondheid.

3.  Diepvriesmaaltijden: producten uit de diepvries zijn niet per definitie ongezond. Er is helemaal niets mis met bevroren fruit of groente. Bewerkte diepvriesmaaltijden daarentegen zitten boordevol conserveringsmiddelen en slechte vetten en bevatten vaak veel zout.

4.  Transvetten: we noemden ze al even, de transvetten. In melk en vlees bevinden zich natuurlijke transvetten. Deze zijn oké. In bewerkte voeding zitten echter kunstmatige transvetten. Dit zijn oorspronkelijk onverzadigde vetten die via een chemisch proces hard worden gemaakt. Zo kunnen ze beter worden gebruikt voor koekjes, snacks en gebak. Transvet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Bovendien verlaagt transvet het ‘goede’ HDL-cholesterol.

 

Energy drinksEnergy drinks

5.  Suikerrijke energiedrankjes: hoewel suiker oorspronkelijk een natuurlijke stof is, bevat het in zijn geraffineerde vorm vooral calorieën en weinig voedingsstoffen. Van alle manieren om suiker tot u te nemen, is vloeibare suiker het meest kwalijk. Deze vorm komt namelijk nog sneller in de bloedbaan terecht.

6.  HFCS: Wat betreft het ongezondste eten qua suikers, voert HFCS de lijst aan. HFCS staat voor High Fructose Corn Syrup. Op verpakkingen kent het diverse verschillende namen, zoals glucose-fructosesiroop, glucosesiroop, frustosestroop of maisstroop. We vinden FFCS voornamelijk in fastfood en frisdrank, maar helaas wordt het ook in brood aangetroffen.

HFCS wordt moeizaam in het lichaam opgenomen. De fructose moet eerst in de lever tot glucose, glycogeen of vet worden omgezet voor het als energiebron kan worden gebruikt. HFCS is een echte dikmaker. Een halve liter fruitsap met HFCS per dag is voor de lever net zo ongezond als een grote dosis alcohol.

7.  Light producten: bent u iemand die pertinent suiker en vet probeert te vermijden door veel light producten te consumeren? Let dan nog steeds goed op. Light producten bevatten namelijk altijd minder van het één en meer van het ander. Light mayonaise bijvoorbeeld bevat dus minder vet maar wel meer suiker.

8.  Bewerkte vleeswaren: veel bewerkte vleeswaren als salami of spek bevatten hoge hoeveelheden nitraten en nitrieten. En dan hebben we het nog niet eens over de chemische conserveringsmiddelen gehad. Wie graag vlees eet, kan beter voor puur vlees kiezen. U kunt hierbij denken aan biologische kipfilet of een steak van een koe die gras heeft gegeten.

 

Verschillende soorten bewerkt vleesVerschillende soorten bewerkt vlees

9.  Witte graanproducten: witte granen zijn zogenoemde ‘lege’ voedingsmiddelen. Witte granen zijn bijvoorbeeld wit brood en witte pasta. Ze bevatten nauwelijks vitamines, mineralen en vezels maar veel calorieën.

10.Krokante ontbijtgranen: wie denkt dat alle ontbijtgranen gezond zijn, heeft het goed mis. Vooral krokante ontbijtgranen bevatten soms tot wel 30% suiker. Check dus altijd de ingrediëntenlijst en voedingswaarde.

“Onze hersenen blijven toch ‘ja’ zeggen”

Waarom vinden we ongezond eten zo lekker?

Jongeman kijkt blij naar 'junkfood'Jongeman kijkt blij naar 'junkfood'

We weten vaak best dat bepaald eten ongezond is, maar toch gaan we er steeds weer voor. Waarom is dat zo? De verslaving aan ongezond eten is deels te danken aan de voedingsindustrie. Deze produceert al deze producten met als doel ze gewoonweg onweerstaanbaar te maken. Er is vaak een perfecte balans tussen suiker, zout en vet. Deze combinatie zet onze hersenen in een soort blije ‘feestmodus’. Het eten van junkfood triggert ons beloningssysteem.  Hierbij maakt ons lichaam dopamine aan oftewel het ‘beloningshormoon’. Hierdoor voelen we ons lekker en dat willen we steeds weer opnieuw.

Daarnaast komt het ook door evolutie. Vet en suiker waren ooit moeilijk te vinden en ons lichaam is ingesteld om deze als bron van energie te zoeken. Zelfs al hebben we die voorraad niet meer nodig, onze hersenen blijven toch ‘ja’ zeggen.

“Drink een groot glas water voor u naar snacks grijpt”

Hoe kunnen we ongezond eten weerstaan?

Hoe kunnen we nou weerstand bieden aan al dat vette, zoute en zoete eten? We geven een paar tips.

Plan gezonde snacks: houd fruit, rauwe groente, nootjes of een volkoren cracker met hummus in de buurt. Dan is het makkelijker om een gezonde keuze te maken.

Drink voldoende water: dorst en honger worden vaak door elkaar gehaald. Drink een groot glas water voordat u naar de snacks grijpt.

Verschillende soorten rauwe groenteVerschillende soorten rauwe groente

Gezonde twist aan favorieten: maak zelf pizza met een volkoren bodem en verse groente. Of bak zoete aardappelfrietjes in de oven met minder olie.

Kleine porties van uw cravings: helemaal niet genieten, kan averechts werken. Een handje chips of een klein stukje chocolade kan helpen om het verlangen te stillen zonder over-the-top te gaan.

Eiwitten bij elke maaltijd: eiwitten dragen bij aan ons verzadigingsgevoel. Het is dus verstandig om bij elke maaltijd eiwitten te nemen. Dit geldt zeker voor vegetariërs en veganisten, die sowieso extra op hun eiwitinname moeten letten.

Mindful eten: eet bewust, zonder afleiding zoals tv of telefoon. Geniet van elke hap. Hierdoor eet u vaak minder, omdat uw brein de tijd krijgt om een vol gevoel door te geven.

Vermijd triggers: voelt u een snackaanval opkomen? Zoek afleiding. Ga een wandeling maken of bel een vriend(in).

Beloon uzelf anders: zoek een alternatief dat u even blij maakt als uw favoriete snack. Misschien een nieuwe nagellak kopen, lekker badderen of een fijne wandeling maken?

Hou verleiders uit de buurt: het klinkt heel makkelijk en dat is het ook. De beste manier om al die lekkere verleiders te weerstaan, is door ze simpelweg niet in huis te halen.

“Een verzadigd gevoel helpt om minder trek te hebben in snacks”

Zijn er supplementen die ons eetpatroon kunnen verbeteren?

Gelukkig zijn er supplementen die kunnen helpen met cravings of uw (ongezonde) eetpatroon. Dit zijn geen wondermiddeltjes, maar ze kunnen u wél ondersteunen.

  • Vezelsupplementen: een verzadigd gevoel helpt om minder trek te hebben in snacks. Vezels vullen uw maag, waardoor u minder snel naar iets ongezonds grijpt. Denk bijvoorbeeld aan Psyllium Husk of een prebioticum.
  • Chroom: dit mineraal kan helpen om uw bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit kan een positief effect op uw suikerbehoefte hebben.
  • Gymnema sylvestre: dit ayurvedisch kruid staat bekend als ‘suikervernietiger’. Gymnema sylvestre wordt voornamelijk gebruikt om de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier in balans te houden*. Bovendien beperkt het kruid de eetlust*.
  • B-vitamines: deze vitamines helpen bij de energieproductie in ons lichaam. Ze ondersteunen ons algehele welzijn. Dit kan helpen om niet steeds naar suikerrijke snacks te grijpen voor een energieboost.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende. 

Het is duidelijk: ongezond eten is verleidelijk en dat zal het ook altijd blijven. Met wat slimme trucs en af en toe een beetje hulp van supplementen is het echter mogelijk om uw cravings de baas te blijven!

Vragen of advies?

Heeft u nog vragen over supplementen die kunnen helpen om ongezonde voeding te vermijden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of telefonisch tijdens kantoortijden via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).