Een gezonde slaap is een groot goed. Wist u dat onze biologische klok samenhangt met het hormoon melatonine? En dat sommige kruiden als passiebloem, goudpapaver, citroenmelisse en valeriaan letterlijk slaapverwekkend zijn? Hoe zit dat precies? We leggen het uit.
- Wat heeft melatonine met onze slaap te maken?
- Wat zijn slaapondersteunende kruiden?
- Wat is Melasol®?
- Supplement met 4 slaapverwekkende kruiden
- Is Mela Nachtrust een goed alternatief voor de losse kruiden?
Wat heeft melatonine met onze slaap te maken?
Melatonine is een hormoon dat een grote rol speelt in onze biologische klok. We noemen dit ook wel het circadiaans ritme. Melatonine werkt samen met de stresshormonen. We maken zelf overigens van nature melatonine aan. Dit gebeurt vooral na het vallen van de avond. Met daglicht wordt de aanmaak van dit hormoon onderdrukt. Omdat we het zelf aanmaken, is in de meeste gevallen geen melatoninesuppletie nodig.
“Slaapondersteunende kruiden kunnen bijdragen aan lekker slapen”
Wat zeker kan bijdragen aan de slaapbereidheid en het gevoel echt lekker te slapen, is het gebruik van enkele slaapondersteunende kruiden. We kijken even wat verder naar enkele van deze fraaie exemplaren.
1. Passiebloem. Deze beeldschone bloem is natuurlijk een lust voor het oog. Passiebloemen zijn echter meer dan een prachtig plaatje. De sierlijke exoot bevat namelijk allerlei fijne stoffen die ons tot rust kunnen brengen. Al bij de inheemse bewoners van de Verenigde Staten en de Azteken werd passiebloem (Passiflora incarnata) als natuurlijke rustgever* ingezet. De verschillende delen van de plant kunnen bovendien helpen om lekker te kunnen slapen*. Bovendien kan de passiebloem ondersteuning bieden in tijden van stress en spanning*. De passiebloem vormt als rustgever een goed huwelijk met valeriaan, goudpapaver of citroenmelisse.
2. Goudpapaver. Deze feloranje bloem wordt ook wel eens het ‘slaapmutsje uit de natuur’ genoemd. En dat is niet uit de lucht gegrepen. Goudpapaver is familie van de klaproos (papaver), die ook wel ‘slaapbloem’ wordt genoemd. Ook van de klaproos (Papaver somniferum) is immers bekend dat deze de slaap ondersteunt*. Goudpapaver (Eschscholtzia californica) wordt eveneens al sinds jaar en dag ingezet als ondersteunend voor de nachtrust*, als rustgevend middel* en bij stress*.
3. Citroenmelisse. Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een van de oudste bekende kruiden. Het groeit vaak gewoon in onze achtertuin. Dit kruid ruikt heerlijk fris. Daarnaast is het goed in te zetten ter ondersteuning van de nachtrust*. Niet voor niets melden oude geschriften reeds dat citroenmelisse ‘alle somberheid verjaagt en voor vrolijke dromen zorgt’. Los van een goede nachtrust is citroenmelisse ook een natuurlijke rustgever* en kan het worden ingezet bij stress*.
4. Valeriaan. Dit mythische kruid staat al sinds de tijd van de Grieken en Romeinen bekend als natuurlijke rustgever* die de slaap ondersteunt*. Dit heeft te maken met de speciale valeriaanzuren. Deze kunnen ook soelaas bieden in tijden van stressvolle omstandigheden*. Valeriaan (Valeriana officinalis) is een echte multitasker als het gaat om ontspanning* en onze gemoedstoestand*.
“Melasol® is gepatenteerde melatonine”
We komen nog even terug op het hormoon melatonine. Een gepatenteerde merknaam van melatonine is Melasol®. Deze melatonine is via een speciale en milieuvriendelijke productiemethode vermalen. Hierdoor lost deze goed op in water. Melasol® is het resultaat van de zogenoemde ‘Asoltech-technologie’ die op melatonine is toegepast. Het gevolg is dat deze optimaal in het lichaam wordt opgenomen. Dit is van belang omdat melatonine van zichzelf een beperkte biologische beschikbaarheid heeft die blijft hangen op ongeveer 30% van de ingenomen hoeveelheid.
In een gesimuleerde omgeving toont de oplossingssnelheid van Melasol® aan dat na 1 minuut van de test ongeveer 55% van de (standaard) melatonine is vrijgegeven. Melasol® geeft dan al 92% van de melatonine vrij. Na 5 minuten is de vrijgave van Melasol® voor (99%) compleet, tegenover slechts 84% van de (standaard) melatonine.
“Splinternieuw supplement Mela Nachtrust”
U kunt bij ons terecht voor ons spiksplinternieuwe supplement Mela Nachtrust. Hierin hebben wij de bovenstaande 4 fantastische slaapverwekkende kruiden verenigd. De capsules bevatten van elk kruid 150 mg extract. Daarnaast hebben we 0,299 mg van de optimaal opneembare Melasol® melatonine toegevoegd. Het supplement is bovendien geschikt voor vegetariërs en veganisten.
“Bovenstaande kruiden zijn ook los verkrijgbaar”
Is Mela Nachtrust een goed alternatief voor de losse kruiden?
Mela Nachtrust zou een bijdrage aan uw nachtrust kunnen leveren als uw biologische klok ontregeld is. Bijvoorbeeld door vliegreizen naar een andere tijdzone, waardoor een jetlag op de loer ligt. Ook het werken in (nacht)ploegendienst kan de biologische klok in de war brengen. Als er echter andere oorzaken zijn voor het lang wakker liggen, kan melatonine uw slaap juist tegenwerken. We maken melatonine immers al zelf aan, dus meestal hoeft melatonine niet te worden gesuppleerd. Een andere bijkomstigheid is dat het gebruik van hormonen gewenning in de hand werkt. We raden dus bij het gebruik van dit supplement het slechts enkele dagen op rij of met tussenpozen te gebruiken.
U zou bovenstaande 4 kruiden overigens ook als los supplement kunnen gebruiken. Zowel passiebloem, goudpapaver, valeriaan en citroenmelisse zijn immers uitstekende ‘slaapmutsjes’*. U vindt ze allemaal in onze webshop.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over melatonine of kruiden die goed zijn voor een gezonde slaap? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer + 31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief).