We hebben het allemaal weleens meegemaakt: na een stressvolle dag of een verdrietige gebeurtenis grijpen we naar chocolade, chips of een flinke kom ijs. Dat heet emotie-eten. Wat is emotie-eten precies? En belangrijker: hoe kunt u het voorkomen? Lees snel verder voor praktische tips, supplementen die kunnen helpen én een heerlijk gezond recept!
- Wat is emotie-eten?
- Waarom zijn we gevoelig voor emotie-eten?
- Waarom zijn sommigen gevoeliger voor emotie-eten dan anderen?
- Wat eten we als we emotie-eten?
- Wat zijn de gevolgen van emotie-eten?
- Hoe voorkomt u emotie-eten?
- Kunnen supplementen helpen om minder naar emotie-eten te grijpen?
- Welke supplementen helpen om emotie-eten te voorkomen?
- Gezond recept voor emotie-eters
- Emotie-eten hoeft geen struikelblok te zijn
Wat is emotie-eten?
Emotie-eten is iets waar veel mensen mee worstelen. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat maar liefst 36% van de Nederlanders geregeld naar voedsel grijpt om hun emoties te onderdrukken. Emotie-eten wordt ook wel ‘harthonger’ genoemd. We voelen de honger namelijk niet in de buik maar in ons hart. En door iets – vaak ongezonds – te eten, dénken we dat we ons beter gaan voelen.
Emotie-eten doen we dus niet omdat we honger hebben, maar om met emoties om te gaan. Dit kan variëren van stress en verdriet tot verveling of zelfs blijdschap. Bij emotie-eten staat het gevoel centraal, niet de behoefte van uw lichaam aan energie of voeding.
“Voedsel activeert het beloningssysteem in onze hersenen”
Achter onze gevoeligheid voor emotie-eten schuilt een psychologisch mechanisme. Voedsel, en dan vooral ongezonde snacks, activeert het beloningssysteem in onze hersenen. Dit geeft een tijdelijke opleving van gelukshormonen als dopamine. Het eten verschaft ons troost. Helaas is dit gelukseffect van korte duur. Als de chips op zijn, zijn de nare emoties niet verdwenen. Zo’n eetbui onderdrukt slechts heel even die negatieve gevoelens.
Daarnaast speelt onze omgeving een grote rol. Overal zijn immers verleidelijke snacks te vinden en veel sociale gelegenheden draaien om eten.
“Sommige mensen hebben een genetische aanleg waardoor hun hersenen sterker reageren op beloning door voedsel”
Niet iedereen grijpt bij stress of verdriet naar een reep chocolade. Dit heeft met een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren te maken. Enkele belangrijke redenen waarom sommigen gevoeliger zijn voor emotie-eten dan anderen, zijn:
Biologische factoren
Sommige mensen hebben een genetische aanleg waardoor hun hersenen sterker reageren op beloning door voedsel. Het beloningssysteem in de hersenen, met name de afgifte van dopamine, kan bij hen actiever zijn. Hierdoor ervaren ze meer plezier bij het eten van comfortfood. Dit versterkt emotie-eten.
Hormonen en boodschapperstoffen in de hersenen
Een disbalans in hormonen zoals het stresshormoon cortisol of het gelukshormoon serotonine kan eveneens aan emotie-eten bijdragen. Lage serotonineniveaus kunnen tot meer cravings naar koolhydraten en suikerrijke snacks leiden.
Psychologische factoren
Dan zijn er nog psychologische factoren. Ook de individuele persoonlijkheid speelt namelijk een grote rol. Mensen die moeite hebben om emoties te reguleren, zoals bij emotionele kwetsbaarheid of impulsiviteit, lopen meer risico dat ze naar voedsel grijpen. Voor hen is het een copingmechanisme. Daarnaast kunnen negatieve ervaringen of een laag zelfbeeld emotie-eten in de hand werken.
Leefstijl en gewoontes
Onze leefstijl en vaste gewoontes zijn eveneens van belang. Iemand die van jongs af aan gewend is om emoties met voedsel te dempen, blijft dat vaak ook op volwassen leeftijd doen. Denk hierbij aan een belonend snoepje of koekje bij een kinderlijke valpartij of een onvoldoende bij een schooltoets. Eten kan een ingesleten gewoonte worden die moeilijk is te doorbreken.
Sociale en culturele invloeden
Natuurlijk zijn sociale en culturele invloeden niet uit te sluiten. In sommige culturen speelt eten een centrale rol bij het omgaan met emoties. Ook sociale situaties, zoals een omgeving waar comfortfood altijd binnen handbereik is, maken het lastiger om weerstand te bieden.
Stress en levensomstandigheden
Chronische stress of ingrijpende levensgebeurtenissen vergroten de kans op emotie-eten. Denk bijvoorbeeld aan verlies of een scheiding. Mensen in stressvolle situaties hebben minder mentale energie over om bewuste keuzes te maken.
“Bij emotie-eten kiezen we vaak voor calorierijke en suikerrijke voedingsmiddelen”
Bij emotie-eten kiezen we vaak voor calorierijke en suikerrijke voedingsmiddelen. Denk aan chocolade, koekjes, chips en ijs. Deze producten geven niet alleen een snelle energieboost maar zijn ook verbonden aan troost en genot. Wist u dat zoutige snacks, zoals chips, vaak worden gekozen bij stress, terwijl zoetigheid populairder is bij verdriet? Fascinerend, toch?
“Emotie-eten kan tot schuldgevoelens lijden”
Wat zijn de gevolgen van emotie-eten?
Hoewel zo’n eetbui op het moment zelf misschien troost biedt, kan het op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. Naast gewichtstoename kan het leiden tot schuldgevoelens, een negatief zelfbeeld en zelfs een vicieuze cirkel van meer emotie-eten. Bovendien verhoogt emotie-eten het risico op allerlei gezondheidsproblemen.
“Door regelmatig en voedzaam te eten, voorkomt u dat u naar ongezonde snacks grijpt”
Gelukkig zijn er verschillende strategieën om emotie-eten te voorkomen. We noemen er een paar:
1. Herken uw triggers. Deze eerste stap draait om bewustzijn, herkennen en erkennen. Houd een dagboek bij waarin u opschrijft wanneer en waarom u emotie-eet.
2. Zoek afleiding. Voelt u zich gestrest? Probeer een wandeling, meditatie of bel een vriendin.
3. Creëer een gezond eetpatroon. Door regelmatig en voedzaam te eten, voorkomt u dat u naar ongezonde snacks grijpt.
4. Zorg goed voor uzelf. Goed slapen, bewegen en ontspannen zijn eveneens heilzaam. Door beter te slapen, heeft u overdag minder vaak een dip en dus minder trek in suiker.
5. Vermijd verleidingen. Zorg dat u geen calorierijke snacks in huis heeft, zodat de drempel om naar uw emotie te eten hoger wordt.
6. Blijf lief voor uzelf. Oordeel niet te negatief als u toch heeft toegegeven aan emotie-eten. Het kan geen kwaad om af en toe te snoepen. Kies er dan wel bewust voor en vooral: geniet ervan!
“Veel supplementen werken in op de hormonen en boodschapperstoffen in onze hersenen"
Kunnen supplementen helpen om minder naar emotie-eten te grijpen?
Supplementen kunnen een verrassende bondgenoot zijn in de strijd tegen emotie-eten. Ze ondersteunen niet alleen uw fysieke gezondheid, maar kunnen ook uw stemming en energie beïnvloeden. Veel supplementen werken in op de hormonen en boodschapperstoffen in onze hersenen. Deze spelen een rol bij eetlust en emoties. Op die manier kunnen supplementen helpen.
“5-HTP is gunstig voor een goede geestelijke balans”
Aangezien sommige supplementen effectief kunnen zijn in uw strijd tegen emotie-eten, is het van belang om te weten welke dat zijn. We geven enkele voorbeelden:
Magnesium. Magnesium bisglycinaat heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel en is gunstig voor een goede geestelijke balans. Hierdoor grijpt u minder snel naar snacks.
5-HTP. Dit natuurlijke supplement is afkomstig van de Griffonia simplicifolia. 5-HTP is gunstig voor een goede geestelijke balans*. Een stabiele geestelijke balans kan helpen om cravings te verminderen.
Ashwagandha of rhodiola. Deze ayurvedische kruiden helpen het lichaam om te gaan met korte of langdurige stress. Op deze manier kunnen ze daardoor emotie-eten verminderen.
Gymnema sylvestre. Deze plant staat bekend als ayurvedische suikervernietiger. Dit heeft te maken met de gymnemische zuren in de plant. Deze remmen de opname van suiker in het lichaam* en zouden de lust in suiker verminderen*. Hiernaar wordt overigens nog volop onderzoek gedaan.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Zin in iets lekkers, maar geen schuldgevoel achteraf? Deze koekjes zijn perfect voor emotie-eters die op zoek zijn naar een gezondere snack. Ze bevatten geen toegevoegde suikers, geen ongezonde vetten en zijn rijk aan vezels, wat helpt om cravings te verminderen. De koekjes zijn van nature zoet omdat de rijpe bananen voor een zoete smaak zonder toegevoegde suiker zorgen. Ze zijn bovendien vezelrijk door de havermout. Dit geeft langer een vol gevoel en voorkomt bloedsuikerschommelingen. Pindakaas en pure chocolade leveren bovendien gezonde vetten die een verzadigd gevoel geven en uw stemming kunnen verbeteren. Het is niet alleen een verantwoorde snack, maar ook een feestje voor uw smaakpapillen.
Ingrediënten (voor 10-12 koekjes):
- 2 rijpe bananen
- 100 g havermout
- 1 eetlepel pindakaas (100% natuurlijk, zonder toegevoegde suiker of olie)
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel kaneel
- Optioneel: 30 g pure chocolade (minimaal 85% cacao), in kleine stukjes
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de bananen in een kom en prak ze fijn met een vork totdat je een gladde puree hebt.
- Voeg de havermout, pindakaas, vanille-extract en kaneel toe aan de bananenpuree.
- Meng alles goed door elkaar tot een stevig beslag.
- Voeg optioneel de stukjes pure chocolade toe voor een extra bite.
- Schep hoopjes van het beslag op de bakplaat en druk ze plat met een lepel.
- Maak de koekjes ongeveer 1 cm dik.
- Bak de koekjes 12-15 minuten in de oven, totdat ze licht goudbruin zijn.
- Laat de koekjes op een rooster afkoelen voordat u ze serveert.
Emotie-eten hoeft geen struikelblok te zijn
Hoewel sommige mensen biologisch of psychologisch gevoeliger zijn voor emotie-eten, betekent dit niet dat het onvermijdelijk is. Met de juiste kennis, ondersteuning en strategieën kunt u leren om anders met emoties om te gaan en gezondere keuzes te maken. Emotie-eten is een veelvoorkomend probleem, maar u bent zeker niet alleen. Een combinatie van bewustwording, gezonde gewoontes en ondersteunende supplementen kunnen u grip geven op uw eetgedrag. Laat emotie-eten geen struikelblok zijn in uw gezondheidstraject!
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over emotie-eten en supplementen die u als bondgenoot kunnen ondersteunen in uw strijd tegen emotie-eten? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief).