De voedingsindustrie is ontstaan uit een behoefte aan voedselzekerheid. Maar is het voedsel dat deze industrie produceert wel gezond voor ons? Of moeten we weer meer zelf maken? Onze voorouders draaiden er hun handen niet voor om. Het grote voordeel van zelf voedsel maken, is dat u het zelf kunt verrijken door het gebruik van goede ingrediënten en supplementen. We geven u een recept voor krachtige probiotische yoghurt om mee te beginnen.
- Twee op de drie Nederlanders is in 2050 te dik
- Hoe is de voedingsindustrie ontstaan?
- Eten en drinken Nederlanders niet juist steeds gezonder?
- Kleven er ook nadelen aan de voedingsindustrie?
- Verrijk zelfgemaakte voeding met supplementen
- Recept: probiotische yoghurt
- Recept: verrijkte pindakaas
Twee op de drie Nederlanders is in 2050 te dik
In november 2024 kwam het RIVM met het nieuws naar buiten dat 64% van de Nederlanders in 2050 overgewicht zal hebben. Een groot deel van deze groep is adolescent. Tegen die tijd zijn twee op de drie mensen in Nederland te zwaar, met alle gevolgen van dien voor de collectieve gezondheid. Is dat allemaal de 'schuld' van de mensen zelf of speelt de voedingsindustrie ook een rol in dit verhaal? Een groot deel van ons voedsel kopen we tenslotte bij de supermarkt. En dat voedsel is niet per se ondersteunend voor onze gezondheid en werkt vaak gewichtstoename in de hand.
"Door nieuwe technologieën ontstond de kiem van de moderne voedingsindustrie"
In de 19e eeuw bracht de industriële revolutie nieuwe technologieën voort. U kunt hierbij denken aan machines voor het malen van graan, conserveringstechnieken zoals inblikken en pasteurisatie, en grootschalige productie van allerlei soorten voedsel. Hierdoor ontstond vooral in Europa en Noord-Amerika de kiem van wat wij inmiddels kennen als de moderne voedingsindustrie.
De uitvinding van het conservenblik door Nicolas Apper in 1810, diverse conserveringsmethoden zoals bijvoorbeeld vriesdrogen en de ontwikkeling van koelingsmethoden, zorgden voor enorme veranderingen in de manier van de opslag van voedsel. Technologieën zoals genetische modificatie (GMO), kunstmest, pesticiden en logistieke innovaties maakten voedselproductie efficiënter dan ooit. Daarbij werd helaas niet echt gekeken naar de gevolgen voor dier en milieu.
De doorontwikkeling van de voedingsindustrie vond plaats in de 20ste en 21ste eeuw. Dit kwam onder meer door de internationale handel, de automatisering en de opkomst van multinationals. Had ieder dorpje in Nederland in de jaren ‘50 van de twintigste eeuw nog een 'kruidenier', zijn deze inmiddels vervangen door de ons bekende supermarktketens. Hierdoor leven veel mensen permanent op 'gemaksvoedsel'.
"We eten vaak zwaar bewerkt voedsel zonder dat we het weten"
Een deel van de bevolking is inderdaad juist gezonder gaan eten, maar een overgroot deel glijdt voort op de golven van slimme voedselmarketing. Waar de mensen 'in de tijd van de kruidenier' nog vaak biologisch aten zonder dat het zo werd genoemd, eten we tegenwoordig juist veel zwaar bewerkt voedsel uit de supermarkt zonder dat we het weten. Maar daarnaast eten we ook anders:
- De porties zijn in de afgelopen decennia aanzienlijk groter geworden. Veel magen zijn daardoor opgerekt en minder snel vol. Dit is terug te zien aan de enorme groei aan maagverkleiningen. Dat zijn er jaarlijks namelijk zo'n 12.000 alleen al in Nederland.
- We snacken en snaaien in plaats van een paar keer per dag een volledige maaltijd te eten. Het continu beschikbaar zijn van hapklaar voedsel draagt vooral bij aan het vervullen van de instant drang naar opvulling van een existentiële leegte.
"De voedingsindustrie is commercieel. Dit betekent dat er winst moet worden gemaakt."
Zeker! We zullen zeker niet ontkennen dat er voordelen zitten aan de voedingsindustrie. Zoals we al eerder benoemden, is het gemakkelijk, lang houdbaar, altijd beschikbaar en is er een grote keuze in het assortiment. Maar kleven er ook nadelen aan?
De voedingsindustrie is een commerciële industrie. Dat betekent dat er winst moet worden gemaakt. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen:
- Het gebruik van goedkope ingrediënten;
- Onnatuurlijke toevoegingen die het product smakelijker maken en/of ervoor zorgen dat u er meer van eet dan normaal;
- Schaalvergroting;
- Lucratieve deals met voedselproducenten zoals boeren. Dit kan tot onethische situaties leiden. Zo kunnen boeren worden gedwongen om hun producten voor te weinig geld te verkopen. Anderen blijven die met oogsten zitten omdat de vorm of de grootte van de producten niet wordt goedgekeurd.
De eerste twee factoren dragen er onder meer aan bij dat intensieve gebruikers van de producten uit de voedingsindustrie steeds dikker worden zonder dat ze er erg in hebben. Natuurlijk zijn daarbij nog veel meer leefstijl- en andere factoren van belang, maar voeding speelt wel een belangrijke rol.
"Producten uit de voedingsindustrie bevatten vaak stoffen die we helemaal niet in ons lijf willen hebben"
Verrijk zelfgemaakte voeding met supplementen
Een ander groot nadeel van de producten uit de voedingsindustrie is dat vaak stoffen worden toegevoegd die we helemaal niet in ons lijf willen hebben. Bovendien worden er vaak inferieure ingrediënten gebruikt. Dat levert voeding op die niets bijdraagt aan onze gezondheid en, sterker nog, er afbreuk aan doet. Hieronder vindt u een paar tips voor écht 'oldskool' voedsel, dat bovendien nog rijker wordt gemaakt door het gebruik van supplementen en excellente ingrediënten.
Ingrediënten:
- 1 liter rauwe, biologische melk (van de melktap) of biologische melk
- 100-150 gram Griekse of biologische yoghurt
- 1 à 2 capsules Probiotica Platinum
- 1 dessertlepel inulinepoeder (prebioticum)
- Een yoghurtmaker of goed isolerende thermoskan
- Een voedselthermometer
Bereiding:
De voorkeur heeft rauwe, biologische melk. Sommige boeren hebben een zogenoemde melktap bij de boerderij waar u in een zelf meegebrachte glazen fles of pot de niet afgeroomde melk kunt tappen. Zorg dat u de fles of pot vooraf goed heeft schoongemaakt en gesteriliseerd met kokend water.
Pasteuriseer de melk tot 75℃ en zorg dat het ongeveer 15 seconden op deze temperatuur blijft. Biologische, niet-rauwe melk hoeft slechts tot iets meer dan 40℃ te worden verwarmd, want dat is al gepasteuriseerd. Laat afkoelen tot 40-45 graden. U kunt de pan eventueel in een bak koud water zetten om het proces te versnellen.
Haal het probiotiumpoeder uit de capsules en gebruik eventueel een kopspeldje om alles uit de capsule te halen. Als het aan elkaar plakt, kunt u het voorzichtig vermalen in een vijzeltje of met de achterkant van een lepel. Vermeng de afgekoelde melk met de yoghurt, het inulinepoeder (prebioticum) en het probioticum. Inulinepoeder is te koop bij een biologische winkel. Laat de melk nu 12-14 uur fermenteren bij een temperatuur van ongeveer 40 graden. Dit kan in een yoghurtmaker, in een goed geïsoleerde pan (met een dikke slaapzak of dekens erop) of in een goede thermoskan met wijde opening. Door de lange fermentatie is vrijwel alle lactose omgezet. Bent u daar niet helemaal van overtuigd? Dan kunt u een lactase-supplement innemen voordat u de yoghurt eet.
Als de tijd is verstreken, laat u de yoghurt eerst een aantal uur goed afkoelen. Zeef de yoghurt door een fijne zeef. Wie dikke yoghurt wenst, kan de helft van de yoghurt nog een kwartier tot twintig minuten uitlekken in een de zeef, waarin nu een kaasdoek of een ouderwetse, witte katoenen zakdoek is geplaatst. Er ontstaat dan een soort dikke hangop. Vermeng de uitgelekte yoghurt met de niet-uitgelekte yoghurt. Pas op! In de koelkast wordt de yoghurt ook weer dikker, dus laat hem niet te veel uitlekken.
Deze yoghurt is een écht probioticum waarmee u uw darmflora een groot plezier doet. Deze probiotische hangop is zowel zoet als hartig lekker!
Pindakaas is ook zo'n product uit de supermarkt waarvan u niet snapt dat mensen het kopen. Het is zo gemaakt en door toevoegingen veel rijker aan nutriënten dan 'gewone’ pindakaas.
Ingrediënten:
- 250 gram ongebrande en ongezouten pinda's
- Andere noten naar smaak en keuze bijvoorbeeld amandelen, pistache, cashew
- Paar flinke eetlepels gepeld hennepzaad
- Keltisch zout naar smaak
- MCT Olie-capsules
- Facultatief: een droog, heet pepertje
- Een kopspeldje
- Keukenmachine
Bereiding:
Doe twee derde van de pinda's en eventueel andere noten naar smaak in de keukenmachine. Voeg het hennepzaad en het keltisch zout toe (begin met een half theelepeltje) en de olie van een paar MTC-capsules door er met het speldje een gaatje in te prikken en leeg te knijpen. De liefhebber van pikant voegt nu ook een droog pepertje toe. Laat de keukenmachine draaien en voeg er naar eigen smaak nog meer MTC Olie en/of zout bij tot de massa de gewenste 'pindakaas'-consistentie heeft.
Doe tenslotte de rest van de pinda's erbij en vermaal deze tot er fijne stukjes in de pindakaas zitten. Lepel over in een schoon glazen potje. Dit is een gezonde pindakaas, maar eet er niet te veel van. De pindakaas bevat immers ook veel vet!
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over probiotica of andere supplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).