Bij veel voedingssupplementen op basis van verse groente of vers fruit, staat vermeld dat het extract in de capsules is verkregen via vriesdrogen. Maar wat betekent dat vriesdrogen eigenlijk? 

 

  • Wat is vriesdrogen?
  • Vriesdrogen is relatief duur
  • Doel van vriesdrogen

 

“Bij vriesdrogen blijven smaak en textuur tevens beter behouden”

 

Wat is vriesdrogen?

Vriesdrogen is een methode die in de voedingsindustrie wordt toegepast om onder meer fruit en groente snel te drogen en in te vriezen bij een temperatuur van -50 tot -80° C. Dit heeft onder meer als voordeel dat zich op deze manier nauwelijks ijskristallen vormen. Daarna wordt de druk in de vriezer verlaagt. Hierdoor ontstaat een vacuüm. Afhankelijk van het product wordt de temperatuur in de vriezer vervolgens langzaam verhoogd, waardoor het ijs langzaam in waterdamp verandert. Dit proces heet ‘sublimatie’. Dit betekent dat een vaste stof direct overgaat in gas. Op deze manier wordt het ‘natte’ tussenstadium dus overgeslagen, vandaar de benaming ‘vriesdrogen’. Zo wordt het voedsel perfect geconserveerd en is het langer houdbaar. Immers: als er geen water meer in het product zit, kunnen micro-organismen niet of nauwelijks groeien. Bovendien blijven bij vriesdrogen de smaak en de textuur van het oorspronkelijke product beter behouden.

 

“Vriesdrogen is een veilige conserveringsmethode”

 

Vriesdrogen is relatief duur

Een voordeel van vriesdrogen, is dat het een zeer veilige conserveringsmethode is, maar het nadeel van vriesdrogen, is dat het relatief duur is in vergelijking met andere conserveringsprocessen. Bovendien is niet elk product geschikt om te worden gevriesdroogd. Populaire producten om te vriesdrogen, zijn oploskoffie, soep- en kruidenmengsels, fruit en ontbijtgranen. Maar ook groenten zoals boerenkool worden geregeld gevriesdroogd, zeker als het zich om voedingssupplementen handelt. Uiteindelijk zorgt vriesdrogen immers voor het perfect conserveren van de voedingsstoffen en is de kans op bederf vrijwel nihil.

 

Kale 

Doel van vriesdrogen

In het kort kunnen we dus stellen dat vriesdrogen meerdere doelen dient:

  • Het helpt om de smaak beter te behouden
  • Het helpt om de voeding lichter te maken, dus het gewicht te verminderen
  • Het helpt om de voeding compacter te maken, dus het volume te verminderen
  • Het verlengt de houdbaarheid

 

Wilt u meer weten over vriesdrogen of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. 075-612 12 47.