Wat betekent vriesdrogen? Gevriesdroogd fruit

Bij veel voedingssupplementen op basis van verse groente of vers fruit, staat vermeld dat het extract in de capsules is verkregen via vriesdrogen. Maar wat betekent dat vriesdrogen eigenlijk?

“Bij vriesdrogen blijven smaak en textuur beter behouden”

Wat is vriesdrogen?

Vriesdrogen is een methode die in de voedingsindustrie wordt toegepast om onder meer fruit en groente snel te drogen en in te vriezen bij een temperatuur van -50 tot -80° C. Dit heeft onder meer als voordeel dat zich op deze manier nauwelijks ijskristallen vormen. Daarna wordt de druk in de vriezer verlaagd. Hierdoor ontstaat een vacuüm. Afhankelijk van het product wordt de temperatuur in de vriezer vervolgens langzaam verhoogd. Hierdoor verandert het ijs langzaam in waterdamp. Dit proces heet ‘sublimatie’. Dit betekent dat een vaste stof direct overgaat in gas. Op deze manier wordt het ‘natte’ tussenstadium dus overgeslagen. Vandaar de benaming ‘vriesdrogen’. Zo wordt het voedsel perfect geconserveerd en is het langer houdbaar. Immers: als er geen water meer in het product zit, kunnen micro-organismen niet of nauwelijks groeien. Bovendien blijven bij vriesdrogen de smaak en de textuur van het oorspronkelijke product beter behouden.

“Vriesdrogen is een veilige conserveringsmethode”

Vriesdrogen is relatief duur

Een voordeel van vriesdrogen, is dat het een veilige conserveringsmethode is. Het nadeel van vriesdrogen, is dat het relatief duur is in vergelijking met andere conserveringsprocessen. Bovendien is niet elk product geschikt om te worden gevriesdroogd. Populaire producten om te vriesdrogen, zijn oploskoffie, soep- en kruidenmengsels, fruit en ontbijtgranen. Maar ook groente als boerenkool wordt geregeld gevriesdroogd, zeker als het zich om voedingssupplementen handelt. Uiteindelijk zorgt vriesdrogen immers voor het perfect conserveren van de voedingsstoffen en is de kans op bederf vrijwel nihil.

BoerenkoolBoerenkool

Doel van vriesdrogen

In het kort kunnen we dus stellen dat vriesdrogen meerdere doelen dient:

  • Het helpt om de smaak beter te behouden
  • Het helpt om de voeding lichter te maken, dus het gewicht te verminderen
  • Het helpt om de voeding compacter te maken, dus het volume te verminderen
  • Het verlengt de houdbaarheid

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over vriesdrogen of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).