Vetzuren

Vetten zijn voedingsstoffen die bestaan uit verschillende vetzuren. Vetzuren zijn op basis van de scheikundige structuur van elkaar te onderscheiden in verzadigde en onverzadigde vetzuren. Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren die we via onze voeding of middels suppletie binnen moeten krijgen. Vetten vormen een belangrijke bron van vetoplosbare vitamines D, E, K en A. 

Producten 21-40 van 43

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Wat zijn vetzuren?

Vetten zijn een bron van energie en transporteren vetoplosbare vitamines A, D en E. Vetten zijn belangrijk voor verschillende processen in ons lichaam. Onze cellen hebben vetzuren nodig als bouwstenen en vetzuren beschermen onze cellen tegen ongewenste indringers. Behalve als bouwstof en oplosmiddel van vetoplosbare vitamines, beschermt vet onze organen en zorgt ervoor dat ons lichaam op temperatuur blijft. Vetten zijn op te delen in twee categorieën: verzadigde en onverzadigde vetten. 

Onverzadigd versus verzadigd vet

Op basis van hun scheikundige structuur kunnen we vetten dus opdelen in verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetzuren zijn vaak van dierlijke oorsprong. Verzadigde vetzuren hebben een negatief effect op onze cholesterolspiegel. Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten in de voeding de bloedcholesterol verlaagt. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.

Onverzadigde vetten kunnen worden onderverdeeld in enkelvoudig onverzadigde vetzuren en meervoudig verzadigde vetzuren. Een aantal van de meervoudig onverzadigde vetzuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken. Deze vetzuren dient u via uw voeding of met een voedingssupplement binnen te krijgen en zijn dus essentieel. 

Dierlijke oliën en vetten zijn verzadigde vetten en bevatten nauwelijks onverzadigde vetten. Vette vis vormt hier een uitzondering op omdat hier procentueel gezien veel onverzadigde vetten in zitten, ook wel bekend onder de naam ‘lange keten omega 3-vetzuren’ (ALA, EPA en DHA). Daarom is het goed om te kiezen voor gezonde voeding en om regelmatig vis te eten als zalm, makreel, tonijn, sardines, forel, haring, paling en bokking. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal twee keer per week vis te eten, waaronder één keer vette vis.

Niet-essentiële vetzuren

Omega 9 is een niet-essentieel vetzuur. Het lichaam kan dit vetzuur zelf aanmaken. Toch kan het in sommige gevallen verstandig zijn om hier wat extra van binnen te krijgen. Belangrijke omega 9-bronnen zijn olijfolie, noten, sesamolie, makreel en avocado. 

Zijn verzadigde vetten ‘slecht’? 

In plantaardige oliën treffen we vooral onverzadigde vetzuren aan (omega 3-, 6- en 9-vetzuren). Kokos- en palmolie vormen een uitzondering op deze regel, want deze oliën bevatten juist veel verzadigde vetten. Er is overigens nog steeds controverse over de vraag of en in hoeverre verzadigde vetten slecht zijn voor onze gezondheid. Meer voor de hand liggend, is dat industriële transvetten en verzadigde vetten dat zijn en daar valt een natuurproduct als ongeraffineerde kokosolie niet onder. Kokosolie is namelijk geen 'gewoon' verzadigd vet, maar een middellange ketenvetzuur (MCT genoemd). Deze vetzuren zijn goed verteerbaar en worden net als glucose door ons lichaam gebruikt voor de energievoorziening. Meer dan de helft van kokosolie bestaat uit MCT vetten, waarvan onze lever zogenoemde ketonen maakt. Ketonen worden door de hersenen als brandstof gebruikt. Kokosolie bevat bovendien caprylzuur dat een gunstige invloed heeft op onze gezondheid.

Waarom kiezen voor een supplement? 

De Gezondheidsraad adviseert om tweemaal per week verse vis te eten, bij voorkeur vette vis. Dit komt neer op zo’n 200 milligram omega-3 visvetzuren per dag. Het merendeel van de Nederlanders volgt dit advies niet op. Dan kan het gebruiken van een visoliesupplement uitkomst bieden. Daarbij bevat onze Westerse voeding teveel omega 6-vetzuren en te weinig omega 3. Dit resulteert in een scheve vetzurenbalans. 

Ook voor vegetariërs en veganisten is het erg moeilijk om dagelijks voldoende omega 3 binnen te krijgen. Gelukkig bieden wij ook een veganistisch alternatief: omega 3 op basis van algenolie. 

Omega-vetzuren kopen? Dat doet u natuurlijk bij vitaminesperpost.nl.

Vitaminesperpost.nl heeft een ruim assortiment aan omega-vetzurensupplementen. Zo hebben wij Super DHA- of EPA visolie of een plantaardige variant zoals Vegan Omega 3, Vegan omega 3-6-9 of vegan borageolie