De bijzondere eigenschappen van zwarte komijnzaadolie Zwarte komijnzaad en -olie

Bijna iedereen heeft wel een potje ‘normaal’ komijnzaad in het kruidenrek staan, maar zwart komijnzaad is wat minder gangbaar. Zwart komijnzaad en zwarte komijnzaadolie zijn echter eveneens een aanrader voor uw keukenapotheek. De oude Egyptenaren wisten al raad met deze bijzondere specerij. Tijd om eens wat dieper in de bijzondere eigenschappen van zwart komijnzaad te duiken.

Wat is zwart komijnzaad?

De blauwe bloemetjes van Nigella sativa De blauwe bloemetjes van Nigella sativa 

Komijn staat onder diverse namen bekend. Natuurlijk allereerst via de botanische benaming Nigella sativa, maar ook gangbaar zijn zwarte karwij, zwart uienzaad of kalonji. Oorspronkelijk komt zwarte komijn uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië, maar inmiddels wordt het in veel meer landen verbouwd. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft zwarte komijn niets te maken met de komijn (Cuminum cyminum) in ons kruidenrek.

De Nigella sativa is een eenjarig kruid uit de Ranonkelfamilie. Het plantje wordt zo’n 30 tot 60 cm hoog. De zaden lijken in eerste instantie geurloos, maar als u er even op sabbelt, proeft u een kruidig aroma dat wat wegheeft van oregano, maar dan pittiger. De eenjarige plant heeft paarse, witte, gele, roze of blauwe bloemen.

“Zwarte komijnzaadolie zou tot de schoonheidsgeheimen van Cleopatra hebben behoord”

Zwarte komijnzaadolie: al populair in het oude Egypte

Over zwart komijnzaad en zwarte komijnzaad olie wordt al meer dan 3000 jaar in uiteenlopende teksten geschreven. Zo vinden we al in de geschriften van de Griekse ‘vader van de Westerse geneeskunde’, Hippocrates, de Nigella sativa terug. Ook in het oude Egypte was zwart komijnzaad populair. Het werd niet alleen in verschillende gerechten gebruikt. Zwarte komijnzaadolie zou namelijk tot  de schoonheidsgeheimen van Cleopatra hebben behoord.

Zwarte komijnzaad wordt met sesam op brood gestrooidZwarte komijnzaad wordt met sesam op brood gestrooid

Bovendien gaf men zwart komijnzaad aan de overleden farao’s mee om hen te helpen bij hun overgang naar de volgende wereld. In het Oude Testament wordt in de Tenach voor het eerst een literaire verwijzing naar zwart komijnzaad gemaakt. Zo wordt beschreven dat de zaden van de Nigella sativa niet dienen te worden gedorst, zoals gebruikelijk bij granen, maar met een stok uit de plant moeten worden geslagen. In de Joodse keuken wordt zwart komijnzaad gebruikt om brood en andere deeggerechten mee te bakken. Binnen de islamitische traditie zou de profeet Mohammed zijn volgelingen hebben geïnstrueerd om 'vast te houden aan het gebruik van het zwarte zaad'. In die tijd zei men dat 'zwarte komijnolie een remedie was voor alles, behalve de dood'. Het zwarte komijnzaad staat in de Arabische volksmond dan ook bekend als het ‘zaad van zegen’.

“Inmiddels is bekend dat zwarte komijnzaadolie meer dan honderd verschillende chemische bestanddelen bevat, met als topper thymoquinone”

Zwart komijnzaad en zwarte komijnzaadolie: veel onderzocht

Zwarte komijnzaad is goed onderzochtZwarte komijnzaad is goed onderzocht

Vandaag de dag is er eveneens veel aandacht voor de bijzondere eigenschappen van het pikzwarte, driehoekige zwarte komijnzaad en zwarte komijnzaadolie. Middels honderden onderzoeken probeert men deze te ontrafelen. Inmiddels is bekend dat zwarte komijnzaadolie meer dan honderd verschillende chemische bestanddelen bevat, met als topper thymoquinone. In veel opzichten lijkt thymoquinone op kurkuma, dat curcuminoïden als actieve componenten heeft.

In de Verenigde Staten zijn diverse gezondheidsclaims voor zwart komijnzaad inmiddels door de Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd, maar in het kader van de Europese wetgeving mogen wij hier helaas niet meer over zeggen dan dat zwarte komijnzaadolie bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Bovendien maakt het de huid van binnenuit mooier*.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

“In zwart komijnzaad treffen we allerlei fijne stoffen aan”

Wat maakt zwart komijnzaad zo bijzonder?

Het is bijna tijd om de zaden te oogsten. Dit gebeurt namelijk in augustus en september. In zwart komijnzaad treffen we allerlei fijne stoffen aan, zoals bijvoorbeeld linolzuur en oliezuur, etherische oliën zoals thymoquinone en carvacrol, diverse alkaloïden, saponinen, vette olie en tannines. Daarnaast treffen we eiwitten, koolhydraten, omega-vetzuren, vezels en de mineralen kalium, zink en ijzer aan in zwarte komijn. 

“In de Arabische en Aziatische keuken wordt zwarte komijn geregeld gebruikt”

Zelf koken met zwarte komijn?

In de Arabische en Aziatische keuken wordt zwarte komijn geregeld gebruikt. Zo is het een klassieker in brood. U kunt het ook zelf toevoegen aan uw broodmix of als u croutons bakt. In de Indische en Noord-Afrikaanse keuken wordt zwarte komijn in curry’s, rijstgerechten en tajines verwerkt. Bovendien is zwarte komijn lekker in kruidenkaas of -boter. Hoe gebruikt u zwarte komijn? Heel eenvoudig. U roostert de zaadjes even kort in een droge pan of bakt ze kortstondig in olie of boter tot de natuurlijke aroma’s vrijkomen. Bovendien kunt u zwart komijnpoeder eenvoudig in een yoghurtdip verwerken met bijvoorbeeld olijfolie, citroensap en knoflook.

Zwart komijnzaad wordt in diverse gerechten gebruiktZwart komijnzaad wordt in diverse gerechten gebruikt

“De olie is door middel van koude persing verkregen, waardoor de waardevolle voedingsstoffen zoveel mogelijk zijn gewaarborgd”

Zwarte komijnzaadolie in een softgel

Wie geen zin heeft om zelf in de keuken met zwart komijnzaad of de olie aan de slag te gaan, kan bij ons terecht voor zwarte komijnolie en Zwarte Komijnolie Goud als voedingssupplement. De olie in onze softgels met elk 500 mg zwarte komijnolie wordt uit het zwarte zaad van de Nigella sativa geperst en is een natuurlijke bron van omega-vetzuren. De olie is door middel van koude persing verkregen, waardoor de waardevolle voedingsstoffen zoveel mogelijk zijn gewaarborgd. Bovendien zijn de softgels halal en koosjer gecertificeerd. Ook de Zwarte Komijnolie Goud is afkomstig uit koude persing. De eveneens koosjer en halal gecertificeerde softgels bevatten per stuk 900 mg zwarte komijnzaadolie.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over zwart komijnzaad of de olie? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).