Molybdeen: wat is het en waarom heb ik het nodig? Molybdeen

U heeft wellicht nog nooit van het sporenelement molybdeen gehoord. We hebben het slechts in kleine hoeveelheden nodig en toch is dit micromineraal essentieel voor onze gezondheid. In dit blog vertellen we u alles wat u moet weten over dit onbekende mineraal.

Wat is molybdeen?

Molybdeen is een spoorelement net zoals ijzer en magnesium. Een spoorelement is een mineraal waar we slechts kleine hoeveelheden van nodig hebben, maar waar we niet zonder kunnen. Dit mineraal dienen we daarom middels onze voeding binnen te krijgen. Gelukkig voor ons vinden we molybdeen terug in veel verschillende voedingsmiddelen. Het molybdeengehalte in onze voeding wordt mede bepaald door de zuurgraad van de grond waarop de planten worden geteeld.

MolybdeenmolecuulMolybdeenmolecuul

Zodoende varieert de hoeveelheid molybdeen in onze voeding van plek tot plek. Als we gezond en gevarieerd eten, krijgen we in principe voldoende van deze voedingsstof binnen. Toch zijn supplementen met molybdeen nog steeds populair. Verderop leggen we uit hoe dat zit.

“Molybdeen draagt bij aan een normaal zwavelaminozuurmetabolisme”

Wat doet molybdeen in het lichaam? 

Fruit met sulfietFruit met sulfiet

We vertelden u eerder dat het belang van molybdeen voor onze gezondheid nog maar kort wordt onderkend. We weten inmiddels dat verschillende lichaamsprocessen afhankelijk zijn van molybdeen. Het lichaam heeft kleine hoeveelheden ervan opgeslagen in de vorm van molybdopterine in de nieren, lever, botten en bijnieren. Deze actieve vorm van molybdeen wordt ook wel de ‘molybdeen cofactor’ of ‘moco’ genoemd.

Moco is een co-factor (hulpstof die nodig is voor een enzym om zijn functie te vervullen) bij vijf belangrijke enzymen: oxidase, xanthine-dehydrogenase, sulfietoxidase en aldehydeoxidase en nitraatreductase. Deze enzymen zijn van belang voor de opbouw en afbraak van zwavel-aminozuren (eiwitten) in ons lichaam. Zodoende draagt molybdeen bij aan een normaal zwavelaminozuurmetabolisme. Zonder molybdeen zouden schadelijke sulfieten en toxische stoffen zich in het lichaam ophopen.

Welke voeding bevat molybdeen?

Molybdeen is rijkelijk vertegenwoordigd in verschillende voedingsmiddelen. Goede bronnen van dit mineraal zijn:

  • Peulvruchten (met name linzen, groene bonen en limabonen)
  • Volkoren granen
  • Noten en zaden
  • Zuivelproducten
  • Orgaanvlees
Voeding met molybdeenVoeding met molybdeen

Door gezond en gevarieerd te eten, krijgt u in principe voldoende molybdeen binnen. De kans dat u via uw eten te veel molybdeen binnenkrijgt, is erg klein.

“Voor molybdeen is geen ADH vastgesteld”

Hoeveel molybdeen hebben we nodig? 

Voor de inname van molybdeen is door de Gezondheidsraad (nog) geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Wel is er een adequate inname bepaald die een indicatie is hoeveel molybdeen we dagelijks binnen zouden moeten krijgen. Voor mannen en vrouwen boven de 15-70 jaar geldt een adequate inname van 65 microgram per dag. Dezelfde adequate inname wordt aangehouden voor vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding geven. 

“Molybdeen is een antagonist van koper” 

Waarom zou ik een supplement met molybdeen gebruiken? 

Het klinkt onlogisch om een supplement met molybdeen te gebruiken, aangezien we er in normale omstandigheden meer dan voldoende van binnenkrijgen. Toch is het mineraal door gebruik van kunstmest niet altijd rijkelijk in de Nederlandse bodem te vinden. Mede hierdoor ligt de gemiddelde inname in onze buurlanden een stuk hoger. De meeste mensen hebben geen molybdeensupplementen nodig, tenzij een gezondheidsprofessional dit adviseert.

Logo Albion MineralsLogo Albion Minerals

Dit gebeurt bijvoorbeeld bij mensen die overgevoelig zijn voor sulfiet. Molybdeen wordt soms gebruikt wanneer er te veel koper in het lichaam aanwezig is. Molybdeen is namelijk een antagonist (tegenwerker) van koper.

Wat is molybdeenglycinaat?

Veel mineralen zijn verkrijgbaar als voedingssupplement. Veel van deze voedingssupplementen bevatten vormen die niet goed door ons lichaam worden opgenomen (oxiden, carbonaten, sulfaten etc.). In de natuurlijke situatie zijn de mineralen in eiwitten verpakt om te voorkomen dat ze zich in het lichaam aan ander voedsel binden. Hierdoor wordt de biologische beschikbaarheid verhoogd.

Onze producent Albion Minerals maakt gebruik van een gepatenteerde technologie om de opneembaarheid van mineralen te optimaliseren. Deze vormen van mineralen staan bekend als mineraal-aminozuurchelaten. Molybdeenglycinaat van Albion Minerals is zo’n chelaatvorm. Het wordt goed door het lichaam opgenomen en komt hierdoor zo goed mogelijk tot zijn recht. Ons molybdeensupplement bevat 500 mcg per capsule.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over molybdeen of over andere sporenelementen uit ons assortiment? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).