Moeder Natuur heeft blijkbaar het Amazonegebied uitgekozen om al haar superfoods in op te slaan. Veel uitzonderlijke voedselbronnen komen hier vandaan. Een daarvan is de camu camu bes. Een rood paarse bes die bijna uit elkaar knapt van vitamine C. In dit blog worden de geheimen van deze bes onthuld.

 

  • Wat zijn camu camu bessen?
  • Hoe komt camu camu aan zijn naam?
  • Waarom is camu camu een superfood?
  • Camu camu als supplement
  • Recept met camu camu poeder

 

besjesWat zijn camu camu bessen?

Camu camu (Myrciaria dubia) is een struikachtige boom die langs de waterkant wordt gevonden. De struik wordt zo’n 2-3 meter hoog. De camu camu struik groeit in het westelijke Amazonegebied. De bessen hebben een diameter van 10-12 millimeter. De huid is glad en de tint varieert van rood tot donkerpaars. Deze kleur is het gevolg van grote concentraties anthocyanen (natuurlijke kleurstoffen) in de huid. Het vruchtvlees is geel en heeft een vlezige, zachte structuur. Meestal bevat de bes twee zaden. 

De camu struik geeft ongeveer 9000 tot 12000 kg fruit per hectare. De oogst is meestal een keer in de twee jaar tussen november en maart. De lokale bevolking gaat met kano’s langs de struiken om de vruchten te plukken.

 

Hoe komt camu camu aan zijn naam?

Zoals net is beschreven, groeit de camu plant in waterrijk gebied. De rijpe bessen die in het water vallen, zijn een ideale voedselbron voor de vissen. Waarschijnlijk komt de naam camu ook hier vandaan. Het is namelijk het geluid dat de vissen maken als ze de bessen van het water plukken.

 

Waarom is camu camu een superfood?

In 1957 werd de camu bes voor het eerst geanalyseerd op voedingswaarde. Hieruit kwam naar voren dat de vrucht van alle plantaardige bronnen de rijkste bron is van vitamine C. De hoeveelheid vitamine C die camu camu bevat, is 2 gram (2000 mg) per 100 gram. Ter vergelijking: een kiwi bevat per 100 gram maar 79 mg vitamine C. Dat is maar liefst 25 keer zoveel. De camu bes steekt met kop en schouders boven iedereen uit en is daarmee een echte superfood. De bes bevat naast vitamine C ook andere vitamines en mineralen, zoals vitamine B3, ijzer, fosfor, kalium, fytochemicaliën (onder meer anthocyanen, bètacaroteen, lycopeen, polyfenolen) en aminozuren.

 

“Camu camu is een echt superfruit. Niet alleen doordat de bes extreem veel vitamine C bevat, maar ook rijk is aan vitamines, mineralen en fytochemicaliën”

 

gedroogde bessenCamu camu als supplement

De camu camu bes is niet uit het vuistje te eten. De bessen zijn namelijk extreem zuur. De zure smaak is te danken aan het hoge gehalte aan vitamine C. Een andere naam voor vitamine C is ascorbinezuur. De zuurgraad of pH van deze stof is 2,3. Dat is net zo zuur als azijn. Door de bes te verwerken met zoet, kan de bes wel gegeten worden. De lokale bevolking gebruikt de pulp van de bes. Dit wordt vermengd met een natuurlijk zoet sap. Ook wordt het verwerkt in ijs, jam en yoghurt. Camu camu wordt in het Westen alleen in supplementen gebruikt. Na het oogsten worden de vruchten gewassen, geschild en geperst. Daarna wordt dit in een droger geplaatst. De gedroogde camu wordt vervolgens tot poeder vermalen. Omdat de vruchten direct na de oogst worden verwerkt, blijft de voedingswaarde optimaal behouden.

 

Vitaminesperpost.nl heeft de volgende supplementen in het assortiment:

  • Camu camu poeder en Camu camu capsules

Camu camu poeder en camu camu capsules zijn supplementen die alleen de voedingsstoffen bevatten die van nature in de camu camu bes voorkomen.

  • Camu camu Sterk capsules

De Camu camu Sterk capsules bevatten extra vitamine C. Dit hebben wij toegevoegd om voor een goede ondersteuning van de inhoudsstoffen te zorgen. Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem, is belangrijk voor de bloedvaten, helpt bij vermoeidheid en bevordert de energiestofwisseling. Bovendien verhoogt vitamine C de opname van plantaardig ijzer. Dit is met name gunstig voor vegetariërs en veganisten. Plantaardig ijzer heeft namelijk vitamine C nodig om te kunnen worden opgenomen.

 

Recept:

smoothieAnanas smoothie met camu camu

Ingrediënten:

  • 150 g verse ananas
  • 1 theelepel camu camu poeder
  • 1/2 banaan
  • 200 ml naturel yoghurt
 

Bereiden:

  • Snijd de schil van de ananas en snijd hem in stukjes.
  • Schil de banaan en snijd hem in stukjes.
  • Doe het fruit in een blender.
  • Giet de yoghurt bij het fruit.
  • Strooi de camu camu poeder erover.
  • Mix tot een gladde smoothie.

 

(Bron: mathem.se)

 

Wilt u meer weten over camu camu of ander superfruit? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).