De plantaardige paradijsvogel Cistanche tubulosa De cistanche tubulosa
De Cistanche tubulosaDe Cistanche tubulosa

De Cistanche Tubulosa (Schenk) R. Wight is een woestijnplant die met knalgele bloemen bloeit en parasiteert op de wortels van zijn beschermer en vriend de plant Tamarix. Hij wordt onder meer in de Chinese Taklamakan woestijn gevonden en in de Negev woestijn in Israël. Omdat de plant zelf geen geen wortel of bladgroenkorrels heeft, kan hij niet zelf fotosynthetiseren. Dit is de omzetting van koolstofdioxide in koolhydraten onder invloed van licht. Hij is voor groei en overleving daarom wel genoodzaakt naar een ander te gaan.

"Ze voorkomen de verspreiding van geel zand en dragen eraan bij dat de woestijn niet groter wordt"

Cistanche en Tamarix: sleutels tot vergroening van woestijngebieden

De plant zelf heeft een sterke, vitale energie. Dat is wel nodig om ondanks de zware omstandigheden in woestijngebieden te bloeien en groeien. Gastheer Tamarix wordt wel 6 meter hoog en heeft kleine, donkerroze bloemetjes. Deze plant beschermt Cistanche tubulosa tegen wind en zand. Samen hebben ze ook een duurzame functie: ze voorkomen de verspreiding van geel zand in woestijngebieden en dragen eraan bij dat de woestijn niet groter wordt.

TamarixTamarix

Dat is de reden dat de Cistanche tubulosa wordt beschouwd als een sleutel tot vergroening van woestijnen en als preventief wapen tegen het broeikaseffect. De Chinese regering stimuleert de Chinezen daarom om deze plant te telen.

De plant wordt in het voorjaar net voor de bloei verzameld

De plant is een broertje van de ‘Cistanche salsa’ die al een goede reputatie heeft binnen de klassieke Chinese kruidenkunde en al eeuwen wordt ingezet voor diverse toepassingen. In Japan staat hij zelfs officieel geregistreerd als voedingsmiddel. De plant, in het Chinees bekend als ‘suosuo dayun’, wordt in het voorjaar verzameld door de takken van de plant te snijden voordat hij gaat bloeien.

"Volgens dr. Keiichi Morishita hebben mensen uit de regio Hotan de langste levensverwachting ter wereld"

Regelmatige Cistanche eters behoren tot de oudste mensen ter wereld

Senior JapannerSenior Japanner

Volgens een onderzoek van de Japanse wetenschapper dr. Keiichi Morishita hebben mensen die in de regio Hotan leven, een oase in de Takla Makan woestijn, de langste levensverwachting ter wereld. Het percentage mensen dat in deze regio meer dan honderd wordt, is het hoogste van China. Zelfs meer dan drie keer ouder dan de mensen die in de Okinawa Prefecture in Japan leven, die beroemd is omdat de inwoners daar zo oud worden.

"Het gebruik van de plant is helemaal met hun levenswijze verweven"

De inwoners van Hotan verwerken de Cistanche overal in

Inwoners uit de Chinese regio Hotan eten dagelijks Cistanche tubulosa. Ze snijden het in kleine stukjes en voegen het toe aan een stoofpotje met schapenvlees. Ook maken ze er thee van en verwerken het in sterke drank. Het gebruik van de plant is helemaal met hun levenswijze verweven en ontstaan onder invloed van de barre levensomstandigheden in de regio. Men denkt dat deze gewoonte de sleutel is tot de lange levensduur van deze mensen uit Hotan.

Stukjes Cistanche tubulosaStukjes Cistanche tubulosa

Wat zijn de belangrijkste inhoudsstoffen van de Cistanche tubulosa?

De belangrijkste, actieve inhoudsstoffen van het Cistanche Tubulosa extract zijn fenylethanol glycosiden en dan met name echinacoside en acteoside. De Cistanche tubulosa-capsules van vitaminesperpost.nl bevatten tenminste 22% echinacoside en tenminste 8% acteoside. Hoewel we de stof echinacoside in Europa vooral kennen van de immuunondersteunende plant echinacea, bevat de Cistanche Tubulosa volgens een online geplaatst onderzoek veel meer echinacoside dan welke andere plant dan ook.

Wat is acteoside of verbascoside?

Acteoside (een soort polyfenol, ook wel verbascoside genoemd) op zijn beurt, heeft krachtige antioxidatieve eigenschappen. Naar verluidt 15 keer sterker dan resveratrol (de polyfenolen in de Japanse duizendknoop en druiven) en 5 keer sterker dan vitamine C. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de Cistanche tubulosa en wie een beetje zoekt op internet, kan die onderzoeken gemakkelijk vinden. Wetenschappers zijn geïntrigeerd door de mogelijk bioactieve stoffen van deze plant.

Helaas kunnen wij vanwege de Europese wetgeving niet veel meer zeggen over de gezondheidsbevorderende eigenschappen van deze bijzondere woestijnplant. We vertrouwen er echter op dat onze klanten, die geïnteresseerd zijn in gezondheid, voeding en supplementen, zelf in staat zijn aanvullende informatie over dit onderwerp te vinden.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het maken van een keuze of heeft u vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.