
Een tintelend gevoel in de vingers: het kan zomaar uit het niets komen. Alsof er kleine speldenprikjes over uw huid gaan of alsof uw hand ‘slaapt’. In de meeste gevallen is dit tijdelijk en onschuldig, maar soms blijft het gevoel langer aanhouden. Wat betekent dat getintel eigenlijk? En belangrijker: wat kunt u doen om het te verminderen? Kunnen supplementen helpen?
- Wat zijn tintelende vingers?
- Hoe ontstaan tintelende vingers?
- Welke voeding bij tintelende vingers?
- Wat kunt u nog meer doen bij tintelende vingers?
- Welke supplementen bij tintelende vingers?
Wat zijn tintelende vingers?
Tintelende vingers voelen alsof er mieren over uw huid kruipen of alsof uw hand langzaam wakker wordt na een dutje. Vaak gaat het gepaard met een lichte doofheid of prikkeling. Het kan om één vinger gaan, een hele hand of zelfs een deel van de arm. Soms duurt het maar een paar seconden, soms blijft het gevoel langer hangen.
Een voorbeeld? Denk aan de momenten waarop u wakker wordt en merkt dat u op uw arm heeft gelegen. Uw vingers tintelen dan tijdelijk doordat er even minder bloed of zenuwprikkels doorstromen.


“Ook herhaalde bewegingen kunnen zenuwen irriteren"


Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van tintelende vingers. Een van de meest voorkomende is druk op een zenuw. Bijvoorbeeld wanneer u langere tijd in dezelfde houding zit of slaapt. Ook herhaalde bewegingen, zoals typen, beeldscherm- of muisgebruik, kunnen zenuwen irriteren. Door de repetitieve beweging ontstaat een continue spierspanning die onze vingers, polsen, armen en schouder- en nekregio belasten. Hierdoor kunnen tintelingen ontstaan, vooral in de wijsvinger, duim of middelvinger.
Daarnaast kunnen een slechte bloedcirculatie of een disbalans in het zenuwstelsel bijdragen aan dat prikkelende gevoel. In sommige gevallen kan het ook te maken hebben met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Ook de overgang kan een rol spelen. Door de veranderingen in uw hormoonhuishouding kan de aansturing van de zenuwen verstoord raken. Na de overgang verdwijnen deze tintelingen vanzelf weer. Daarnaast kan overmatige inname van vitamine B6 tintelende vingers veroorzaken.
Last but not least, kunnen stress en angst de boosdoener zijn. Deze factoren leiden vaak tot een verkeerde ademhaling. Hierdoor verandert de zuurgraad in het bloed, met eventueel tintelende vingers als gevolg. Goed via de buik ademen, kan zich dus positief hierop uitwerken.
“Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder meer spinazie, noten, zaden en pure chocolade"
Uw voeding heeft meer invloed op uw zenuwstelsel dan u misschien denkt. Gezonde zenuwen hebben namelijk voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.
Denk bijvoorbeeld aan B-vitamines. Vitamine B12, B6 en B1 dragen bij aan de normale werking van het zenuwstelsel. U vindt deze vitamines in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Vitamine B1 zit daarnaast ook in volkorenproducten en peulvruchten.


Daarnaast speelt magnesium een rol in het behoud van soepele spieren en een normale prikkelgeleiding. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zijn onder meer spinazie, noten, zaden en pure chocolade.
Een gevarieerd eetpatroon met veel verse producten, gezonde vetten en voldoende hydratatie is sowieso een goede basis voor het ondersteunen van uw zenuwfunctie.
“Zorg ervoor dat u niet te lang in één houding blijft zitten”


Naast voeding zijn er nog meer manieren om tintelingen in de vingers te helpen verminderen of voorkomen.
- Beweeg regelmatig en zorg ervoor dat u niet te lang in één houding blijft zitten. Wissel bijvoorbeeld het typen af met korte pauzes of rekoefeningen. Een korte handmassage of het losschudden van de armen kan de doorbloeding stimuleren.
- Zoals we boven al stelden, kan stress invloed hebben op spanning in het lichaam. Probeer dus rustmomenten in te bouwen en activiteiten te doen die u helpen ontspannen, zoals wandelen, yoga of ademhalingsoefeningen.
Blijft het tintelende gevoel aanhouden of heeft u er dagelijks last van? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met een deskundige.
“Magnesium is een geliefd supplement"
Soms is het lastig om via voeding alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Supplementen kunnen dan een handige aanvulling zijn. We noemen er een paar.
- Vitamine B12: vitamine B12 draagt bij aan een normaal functionerend zenuwstelsel. Vooral mensen die plantaardig eten, lopen het risico op een lagere B12-inname. Een B12-supplement kan dan uitkomst bieden.


- Vitamine B-complex: een supplement met meerdere B-vitamines, zoals een B-complex, ondersteunt het lichaam op verschillende fronten. Het bevat vaak B1, B6 en B12 in één formule. U kunt bij ons terecht voor een liposomaal vitamine B complex.
- Magnesium: magnesium is een geliefd supplement bij mensen die gespannen spieren of zenuwprikkels ervaren. Er zijn verschillende vormen van magnesium beschikbaar, zoals citraat of bisglycinaat, elk met hun eigen voordelen.
- Alfa-liponzuur: dit lichaamseigen stofje is populair in supplementvorm. Het wordt vaak met B-vitamines gecombineerd voor een bredere werking.
Bij vitaminesperpost.nl vindt u diverse supplementen die passen bij uw behoeften. Denk aan handige capsules en/of combinaties van vitamines en mineralen als magnesium.
Tintelende vingers kunnen vervelend zijn, maar er zijn gelukkig meerdere manieren om uw lichaam hierbij te ondersteunen. Van bewuste voeding tot supplementen – luister goed naar uw lichaam en geef het wat het nodig heeft.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over supplementen bij tintelende vingers? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).