10 Tips om uitgerust wakker te worden Vrouw wordt uitgerust wakker

Drukt u na het wakker worden direct weer op ‘snooze’? Of bent u ondanks voldoende slaap niet vooruit te branden? Dan is dit artikel voor u. In dit blog bespreken we factoren die uw nachtrust verstoren en geven we tips om heerlijk uitgerust en energiek wakker te worden.

Het belang van een goede slaap 

Slaapexperts zijn het erover eens: een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn Nederlanders geen goede slapers. Maar liefst 63% van de Nederlanders geeft aan niet tevreden te zijn met hun slaapkwaliteit, maar onderneemt geen actie. Dit terwijl een goede nachtrust cruciaal is voor onze gezondheid en kwaliteit van leven. Diepe slaap beïnvloedt bijna elk weefsel en systeem in ons lichaam, van de hersenen, het hart en de longen tot de stofwisseling, de immuunfunctie en de mentale gezondheid. 

Slaperige man wrijft in zijn ogenSlaperige man wrijft in zijn ogen

Kortom, goed slapen is een must. Een goede nachtrust begint overdag. Met onderstaande tips kunt u uw slaapkwaliteit optimaliseren.

“De één voelt zich met 6 uur slaap zo fris als hoentje, de ander is met minder dan 9 uur slaap niet vooruit te branden”

Maak voldoende slaapuren 

Vrouw fietst op een racefietsVrouw fietst op een racefiets

Hoe lang slaapt u elke nacht? De gemiddelde mens heeft tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Uiteraard kan dit van persoon tot persoon verschillen. De één voelt zich met 6 uur slaap zo fris als hoentje, de ander is met minder dan 9 uur slaap niet vooruit te branden. Factoren als leeftijd, geslacht, fysieke gezondheid en activiteit zijn bepalend voor de hoeveelheid slaap die u nodig heeft.

Als u niet weet hoeveel uur slaap u nodig heeft, kunt u dagelijks een kwartiertje eerder naar bed gaan. Doe dit net zolang tot u uitgerust wakker wordt. Dit wordt vervolgens uw nieuwe bedtijd.

“Snoozen verstoort de slaapcyclus, omdat het uw nachtrust onderbreekt”

You snooze, you lose

Voor veel mensen is niets zo lekker als ‘s ochtends na het afgaan van de wekker nog een paar keer omdraaien. Ondanks het heerlijke gevoel kent snoozen echter nadelen. Snoozen verstoort de slaapcyclus, omdat het uw nachtrust onderbreekt. Hierdoor slaapt u onrustig en is uw slaap van slechte kwaliteit. U kunt de wekker beter zetten op het moment dat u er daadwerkelijk uit moet.

Persoon drukt op de snooze-knopPersoon drukt op de snooze-knop

Zit minder en beweeg meer

Vrouw zit op de fiets Vrouw zit op de fiets

Na een dag volop in de weer te zijn geweest, vallen we meestal als een roos in slaap. Door overdag regelmatig te bewegen, slaapt u gemakkelijker in en is uw de kwaliteit van uw nachtrust beter. Sport echter vanaf minstens 3 uur voor u naar bed gaat, niet meer intensief.

“Kies bijvoorbeeld voor voeding met L-tryptofaan”

Niet meer eten voor het slapengaan

's Avonds nog trek? Kies voor een lichte snack. Een zware maaltijd voor het slapengaan is onverstandig omdat u hiermee uw spijsvertering opstart. Hierdoor moet het lichaam hard aan het werk en is het moeilijker om in slaap te komen. Daarbij is het ook belangrijk om te kijken naar wát u eet voor het slapengaan.

Vrouw eet een kiwiVrouw eet een kiwi

Kies bijvoorbeeld voor voeding met L-tryptofaan. Dit aminozuur wordt in het lichaam omgezet naar het gelukshormoon serotonine en vervolgens in het slaaphormoon melatonine. Enkele voorbeelden zijn een banaan, een kiwi, een eetlepel pindakaas of wat ongezouten pistachenootjes.

“Dut niet langer dan 20 minuten”

Beperk powernaps of dutjes overdag 

Man in pak doet een dutje op een bankjeMan in pak doet een dutje op een bankje

Een kort dutje of powernap overdag is geen slecht idee, maar maak er echter geen gewoonte van. Als uw slaapkwaliteit goed is, is de kans dat u overdag slaperig wordt klein. Toch behoefte aan een dutje? Houdt het kort. Dut niet langer dan 20 minuten. Hierdoor wordt u aan het einde van de lichtste slaapfase wakker, waardoor u zich fris en alert voelt in plaats van suffig. 

Het ideale moment voor een siësta is tussen 12 uur ‘s middags en 15 uur. Vermijd dutjes laat in de middag, dit kan ervoor zorgen dat u ‘s nachts moeilijker in slaap komt.

Creëer een rustgevende avondroutine

Creëer een rustgevende avondroutine om uw lichaam en geest voor te bereiden op rust. Dit kan onder meer door het lezen van een boek, het maken van een puzzel, het luisteren naar rustgevende muziek of het doen van ademhalingsoefeningen.

Vrouw leest een boek Vrouw leest een boek

Zorg voor een fijne slaapomgeving

Zorg ervoor dat uw slaapkamer donker, stil en koel is. Investeer in een comfortabel matras en kussen dat past bij uw slaaphouding en voorkeuren. Een comfortabele, schone omgeving kan de kwaliteit van uw slaap aanzienlijk verbeteren.

Beperk schermgebruik voor het slapengaan

Nog even door uw socials scrollen voor het slapengaan is een no-go. Het blauwe licht van uw telefoonscherm kan de aanmaak van melatonine verstoren, wat ons slaap-waakritme regelt. Beperk het gebruik van smartphones, tablets en computers minstens een uur voordat u onder de wol kruipt.

Vrouw scrollt op telefoon in bedVrouw scrollt op telefoon in bed

“Zelfs als u het niet door heeft, kan cafeïne de kwaliteit van uw slaap negatief beïnvloeden”

Vermijd cafeïnehoudende dranken en alcohol

Koffie uit een espresso apparaatKoffie uit een espresso apparaat

De meeste mensen weten dat cafeïne onze slaap negatief kan beïnvloeden. Wist u echter dat het tot 6 uur duurt voordat cafeïne volledig uit uw systeem is? Zelfs als u het niet door heeft, kan cafeïne de kwaliteit van uw slaap negatief beïnvloeden. Drink uw laatste cafeïnehoudende drank daarom zes uur voor het slapengaan. Het is ook af te raden om alcohol als slaapmutsje te gebruiken. Het verstoort de slaapcyclus en vermindert de tijd van de REM-slaap. Dit is de fase waarin we dromen.

“Bekende natuurlijke rustgevers* zijn valeriaan, kamille, citroenmelisse, passiebloem en hop” 

Probeer rustgevende kruidensupplementen

Tot slot zijn er verschillende planten en kruiden met een rustgevende werking kunnen helpen om lekker te slapen. Bekende natuurlijke rustgevers* zijn valeriaan, kamille, citroenmelisse, passiebloem en hop. 

 

*Evaluatie gezondheidslcaims is lopende. 

Passiebloem of passiefloraPassiebloem of passieflora

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen die bijdragen aan een gezonde nachtrust? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).