Past door de brievenbus
Voor 17:00 besteld = vandaag verzonden

 Gratis bezorgd in heel Nederland
Buiten Nederland vanaf 50,-

 Past door de brievenbus
Voor 17:00 besteld = vandaag verzonden

 Gratis bezorgd in heel Nederland
Buiten Nederland vanaf 50,-

 Gratis bezorgd in heel Nederland
Buiten Nederland vanaf 50,-

 Gratis bezorgd in heel Nederland
Buiten Nederland vanaf 50,-

Maandelijkse Archieven: Augustus 2018

 1. paddenstoelen in de keuken

  Paddenstoelen: voedzame superfoods

   

  Bijna iedereen gebruikt wel eens (kastanje)champignons of andere paddenstoelen om een heerlijk gerecht mee te maken. En terecht, want paddenstoelen zijn enorm voedzaam! U krijgt er energie van, ze boosten uw immuunsysteem en houden uw bloedsuikerspiegel op peil. Nu de herfst zich aandient, kunnen we weer volop genieten van de rijkdom van paddenstoelen.

   

  Onze witte huis-, tuin- en keukenchampignons zijn de meest gegeten paddenstoelen in het Westen. Buiten dat ze gewoon lekker zijn, hebben ze tevens een scala aan fijne eigenschappen te bieden. De witte champignon bevat namelijk meervoudige koolhydraten, polysachariden genaamd, en worden beschouwd als een bron van goed verteerbare eiwitten. Daarnaast zitten ze vol vezels, vitaminen, eiwitten en mineralen en bevatten ze nauwelijks cholesterol. Lest best, bevatten champignons veel water en derhalve slechts 14 kcal per 100 gram - vergelijkbaar met sla. Paddenstoelen worden tegenwoordig niet voor niets als ‘superfood’ beschouwd.

   

  “Paddenstoelen worden tegenwoordig niet voor niets als ‘superfood’ beschouwd”

   

  Bijzondere kenmerken van paddenstoelen

   

  Zelf lukraak paddenstoelen plukken klinkt leuk, maar is, tenzij u een paddenstoelenexpert bent, een slecht idee. Veel paddenstoelen zijn immers giftig.  In de supermarkt kunt u gelukkig kiezen uit allerlei soorten veilige en lekkere paddenstoelen om uw gerechten mee op te fleuren. Buiten de witte champignon zijn de populairste keukenpaddenstoelen shiitake, portobello, kastanjechampignons en oesterzwammen. De wereld van de paddenstoelen omvat echter ook de in het Westen wat minder bekende varianten reishi, maitake, agaricus blazei murill, coriolus versicolor, chaga, cordyceps, cordyceps militaris en hericium erinaceus.

   

  We zetten deze paddenstoelen en hun bijzondere kenmerken graag voor u op een rij.

   

  1. Reishi (Ganoderma lucidum): deze paddenstoel behoort al meer dan tweeduizend jaar tot de belangrijkste paddenstoelen in de Japanse en Chinese kruidenleer. Reishi draagt bij aan een goede conditie van uw vaatstelsel en ondersteunt de natuurlijke immunologische afweer.

  2. Maitake (Grifola frondosa): Maitake-extract wordt ook eikhaas genoemd. De maitake is rijk is aan verschillende nuttige stoffen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijke positieve invloed.

  3. Agaricus blazei murill (Agaricus subrufescens): wordt ook wel amandelpaddenstoel of bladhoopchampignon genoemd. De oorspronkelijke bevolking van Brazilië noemt de agaricus ‘voedsel van de goden’, vanwege de grote hoeveelheid polysachariden, waaronder bèta-glucanen, die de paddenstoel bezit. In veel studies komen de bèta-glucanen naar voren als een nuttige stof. Agaricus blazei murill ondersteunt het immuunsysteem.

  4. Coriolus versicolor: ook wel het elfenbankje genoemd. Deze paddenstoel is rijk aan unieke stoffen als polysacharide K (PSK) en polysacharide peptide (PSP).

  5. Chaga (Inonotus obliquus): dit is een zwam die op de stam van berkenbomen groeit. De Nederlandse term is 'berkenweerschijnzwam’. Van oudsher is de chaga om uiteenlopende vele nuttige toepassingen enorm geliefd in Siberië en Azië.

  6. Cordyceps sinensis: deze paddenstoel wordt al honderden jaren in China de ‘keizer van de paddenstoelen’ genoemd. Dit komt omdat de cordyceps een breed scala aan biologische werkingen bezit en rijk is aan antioxidanten. Deze speciale eigenschappen worden onder meer veroorzaakt door het hoge gehalte aan polysacchariden.

  7. Cordyceps militaris: ook wel winterwormgras of rupsendoder genoemd. Deze paddenstoel is het zusje van de bekendere cordyceps sinensis. Cordyceps militaris heeft als bijnaam de 'keizerlijke paddenstoel'. Deze was vroeger zo schaars verkrijgbaar dat alleen het keizerlijk hof in China de bijzonder krachtige paddenstoel kon betalen. Cordyceps militaris is een ideaal product voor mensen die wat 'extra's' nodig hebben.

  8. Hericium erinaceus: deze paddenstoel wordt ook wel ‘lion's mane mushroom’, ‘pruikzwam’ of ‘apekop’ genoemd. Het is een bijzondere paddenstoel met fijne toepassingen.

   

  “Voedingssupplementen met totale spectrum aan stoffen”

   

  Omdat u moeilijk elke dag hele kilo’s paddenstoelen kunt verorberen, kunt u ook kiezen voor voedingssupplementen waarin alle goede stoffen zijn verenigd. Bij vitaminesperpost.nl gebruiken we, in gelijke delen, zowel het fruitlichaam als het mycelium van de paddenstoelen. Hierdoor nuttigt u het hele spectrum aan stoffen.

  Ons assortiment omvat bovenstaande varianten en meer. U kunt hier de complete range bekijken.  Tot slot hieronder een paar opmerkelijke paddenstoelenweetjes:

   

  • Paddenstoelen zijn eigenlijk vruchten, echter niet van een boom maar van een schimmel.

  • Oesterzammen groeien op bijna alles: van toiletpapier tot koffieprut.

  • Nederland is een van de grootste champignonexporteurs ter wereld. Wij exporteren bijna evenveel ingeblikte champignons als de Chinezen.

  • Wilt u een paar pondjes kwijt? Eet dan veel paddenstoelen. De paddenstoel is rijk aan voedingsstoffen, maar bevat bijna geen calorieën.

  • In Nederland groeien ruim 5000 soorten paddenstoelen in het wild, waarvan er slechts honderd eetbaar zijn.

  • 6 Paddenstoelensoorten in Nederland zijn dodelijk voor de mens.

  • Het grootste deel van de paddenstoel bevindt zich onder de grond en bestaat niet uit wortels maar uit schimmeldraden.

   

  Misschien duizelt het u intussen van al deze suggesties. Geen nood. Onze vriendelijke medewerkers adviseren u graag tijdens kantooruren vrijblijvend over het meest geschikte product voor u. U kunt hen tijdens kantoren bereiken via telefoonnummer 075-612 12 47 (lokaal tarief).

   

  •  
  Lees meer »
 2. mooie jonge vrouw met stralend uiterlijk

  Do’s & don’ts voor een langdurig stralend uiterlijk

  Waar zichtbare ouderdom voorheen respect opriep, zit niemand dezer dagen nog op rimpels, een uitgezakt lijf, een droge huid en piekerig haar te wachten. Sommige voedingssupplementen kunnen u bijstaan in de strijd tegen (vroegtijdige) huidveroudering. 

  Lees meer »
 3. Vitaal ouder met ginsenosides uit Panax ginseng

  Vitaal ouder met ginsenosides uit Panax ginseng

  Ginseng wordt in het Verre Oosten, met name China, Korea en Japan gebruikt als algemeen tonicum of adaptogeen voor een lang en gezond leven. In het Chinees verwijst het eerste deel van het woord ‘gin’ naar de man en het tweede deel ‘seng’ verwijst naar de essentie. Ginseng zou de drie essenties van de mens belichamen: lichaam, geest en ziel.

  Lees meer »
 4. Krachtige kruiden

  Krachtige kruiden

  Veel kruiden en specerijen zijn niet alleen smaakmakers - ze kunnen ook een bijdrage aan uw gezondheid leveren. Het is onmogelijk om hier alle fijne en veelzijdige kruiden en specerijen te benoemen, maar als begin zetten we er alvast 10 - en hun mogelijke invloed - voor u op een rij.

  Lees meer »
 5. 5 Peruaanse superfoods

  5 Peruaanse superfoods

  We worden er de laatste jaren praktisch mee doodgegooid: de term ‘superfood’.  In dit artikel belichten we 4 van deze uitzonderlijke wonderen der Peruaanse natuur.

  Lees meer »
 6. Voeding voor hart en bloedvaten

  Voeding voor hart en bloedvaten

  ‘Je bent wat je eet’, wordt wel gezegd en dat is meer dan een tegeltjeswijsheid. Onze voedingsgewoontes hebben grote invloed op ons lichaam en dus ook op de conditie van ons hart en de bloedvaten. Maar wat is nou eigenlijk gezonde voeding? Daar is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en al snel bleek dat het zogenoemde mediterrane dieet, en dan met name het Kretenzer dieet, grote voordelen heeft voor hart en bloedvaten!

  Lees meer »