Hebben mannen en vrouwen andere voeding en supplementen nodig? Man en vrouw staan met de rug naar elkaar toe

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus, dat is bekend. De verschillen gaan echter verder dan het bezit van een X- of Y-chromosoom. Mannen en vrouwen hebben namelijk uiteenlopende voedingsbehoeftes. In dit blog gaan we dieper in op de verschillen en overeenkomsten in voeding en supplementen voor mannen en vrouwen.

Hoe verschillen mannen en vrouwen biologisch?

Natuurlijk verschillen mannen en vrouwen op biologisch niveau van elkaar. Om te begrijpen of mannen en vrouwen andere voeding nodig hebben, moeten we daarom eerst de biologische verschillen tussen de geslachten onder de loep nemen. Zo zijn beide sekses anders gebouwd: mannen zijn vaak langer en zwaarder dan vrouwen. De onomstotelijke verschillen tussen mannen en vrouwen liggen echter in hun hormonale huishouding, spiermassa, vetopslag, en metabolisme. We gaan hier nog wat dieper op in.

Groepje gespierde mannen in ondergoedGroepje gespierde mannen in ondergoed

Hormonale verschillen: Om te beginnen, hebben mannen hogere niveaus van testosteron. Dit draagt bij aan een grotere spiermassa en een lager lichaamsvetpercentage. Vrouwen hebben daarentegen hogere oestrogeen- en progesteronspiegels. Dit heeft onder meer invloed op hun vetopslag en menstruatiecyclus.

Spiermassa en vetopslag: Mannen hebben over het algemeen meer spiermassa en minder lichaamsvet dan vrouwen. Dit komt deels door het hogere testosterongehalte, maar ook door genetische factoren. Vrouwen hebben van nature een hoger percentage lichaamsvet, wat noodzakelijk is voor reproductieve functies.  

Metabolisme: Mannen hebben meestal een snellere stofwisseling vanwege hun grotere spiermassa. Dit betekent dat ze meer calorieën verbranden in rust. Spieren verbranden immers meer calorieën dan vet. Vrouwen hebben over het algemeen een langzamer metabolisme en daardoor vaak een lagere energiebehoefte.

“Mannen hebben meer behoefte aan macronutriënten”

Welke invloed heeft dit op onze voedingsconsumptie? 

Man maakt eiwitshakeMan maakt eiwitshake

Deze biologische verschillen hebben duidelijke gevolgen voor de voedingsbehoeften van mannen en vrouwen. Welke? Ook dit leggen we even uit. Het begint met de calorie-inname. Omdat mannen meer spiermassa hebben en een hoger metabolisme, hebben ze doorgaans meer calorieën nodig dan vrouwen. Dit betekent echter niet dat mannen altijd meer moeten eten. De caloriebehoefte hangt af van factoren als leeftijd, mate van activiteit en gezondheidsdoelen. De globale richtlijn is dat vrouwen gemiddeld 2000 kcal per dag verbruiken en mannen ongeveer 2500 kcal.

Dan is er tussen mannen en vrouwen een verschil in de behoefte aan nutriënten. Mannen hebben een grotere behoefte aan macronutriënten. U kunt hierbij denken aan koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. Zo hebben ze vaak een hogere behoefte aan eiwitten om hun spiermassa te onderhouden of te vergroten. Dit is vooral van belang als ze fysiek actief zijn. Vrouwen daarentegen kunnen baat hebben bij een dieet dat iets hoger is in gezonde vetten. Dit kan weer helpen bij het bewaren van de hormonale balans, vooral tijdens de menstruatiecyclus of menopauze.

Nog een verschil is, dat vrouwen juist specifieke micronutriënten nodig hebben en in grotere hoeveelheden dan mannen. Micronutriënten zijn vitamines en mineralen. U kunt hierbij denken aan ijzer, vooral tijdens de menstruatie. Daarnaast zijn calcium en vitamine D essentieel voor de botgezondheid, met name na de menopauze. Mannen moeten echter juist op hun inname van zink letten. Zink is immers belangrijk voor de testosteronproductie en prostaatgezondheid.

“Gezonde voeding is voor iedereen van groot belang, ongeacht het geslacht” 

Zijn er overeenkomsten in voedingsrichtlijnen voor mannen en vrouwen?

Ondanks de verschillen in voedingsbehoeften, zijn er ook veel overeenkomsten in voedingsrichtlijnen voor mannen en vrouwen. Gezonde voeding is immers voor iedereen van groot belang, ongeacht het geslacht. Zo geldt voor zowel mannen als vrouwen dat een gebalanceerd dieet, rijk aan groente, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten, de basis vormt van een gezond eetpatroon.

Gezonde bammetjes met groenteGezonde bammetjes met groente

Voldoende water drinken, is eveneens essentieel voor beide geslachten. De hoeveelheid water die u nodig heeft, kan variëren op basis van lichaamsgrootte, activiteitsniveau en omgevingstemperatuur. De algemene richtlijn is om dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken. Voor letterlijk iedereen geldt dat het goed is om de inname van suiker, transvetten en bewerkte voedingsmiddelen te beperken.

“Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben vanwege bloedverlies tijdens de menstruatie meer ijzer nodig” 

Wat zijn dan de verschillen in voedingsrichtlijnen voor mannen en vrouwen?

Vrouw drinkt glas calciumrijke rauwe melkVrouw drinkt glas calciumrijke rauwe melk

Hoewel de basisprincipes van gezonde voeding hetzelfde blijven, zijn er enkele specifieke richtlijnen die verschillen tussen mannen en vrouwen. We noemen ze nog eens.

IJzerinname: Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben vanwege bloedverlies tijdens de menstruatie meer ijzer nodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vrouwen ligt hoger dan voor mannen, vooral als ze regelmatig menstrueren. Zwangere vrouwen hebben eveneens een verhoogde ijzerbehoefte. 

Calcium en vitamine D: vrouwen, vooral postmenopauzale vrouwen, hebben een hogere behoefte aan calcium en vitamine D om de botten gezond en sterk te houden. Mannen hebben deze voedingsstoffen ook nodig, maar hun botten blijven doorgaans uit zichzelf wat sterker en gezonder.

Eiwitbehoefte: zoals eerder genoemd, hebben mannen vaak een hogere eiwitbehoefte. Dit geldt vooral voor mannen die fysiek actief zijn en spiermassa willen opbouwen of behouden. Vrouwen hebben ook eiwitten nodig, maar hun behoefte ligt meestal iets lager, tenzij ze intensief sporten.

“We kennen ook gedragsmatige verschillen in hoe mannen en vrouwen omgaan met voeding”

Wat zijn de verschillen in eetgedrag en voedingskeuzes tussen mannen en vrouwen?

Naast biologische verschillen, zijn er ook verschillen in gedrag in hoe mannen en vrouwen omgaan met voeding. Zo varieert het eetgedrag enorm.

Onderzoek toont aan dat mannen geneigd zijn om meer vlees en proteïnerijke voedingsmiddelen te consumeren, terwijl vrouwen vaker kiezen voor fruit, groente en zuivelproducten. Uit een Amerikaans onderzoek onder 3400 respondenten bleek bovendien dat mannen eenvoudigweg niet overtuigd zijn van het nut van veel groente en fruit eten.

Man eet een ongezond broodjeMan eet een ongezond broodje

Daarnaast geven vrouwen zich sneller over aan emotie-eten. Als reactie op stress of verdriet grijpen ze sneller naar (ongezonde) voeding. Mannen eten vaker in een sociale context of simpelweg uit gewoonte.

Een opvallend verschil ligt in ons kauwen. Uit onderzoek van de Zuid-Koreaanse universiteiten van Semyung en Hanyang blijkt namelijk dat mannen en vrouwen anders kauwen. Mannen kauwen met meer kracht, ze eten sneller en nemen grotere happen.

Behalve de biologische verschillen in voedingsbehoefte voor mannen en vrouwen, zijn er ook verschillen in eetpatronen. Dit komt voor een deel voort uit sociaal-culturele normen over wat als typisch 'mannelijk' of 'vrouwelijk' eetgedrag wordt gezien. Van jongs af aan krijgen we een beeld mee of eten typisch mannelijk of vrouwelijk is. Veel of snel eten, en dan vooral vlees, verwachten we daardoor eerder bij mannen, terwijl we van vrouwen verwachten dat ze licht en gezond zullen eten. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die woorden als 'voetbal', 'blauw' of 'jagen' hadden gezien, meer ongezond eten kozen dan als er woorden als 'parfum', 'ballet’ en 'lippenstift' werden gebruikt. Ook een meer 'mannelijke' verpakking had dit effect.

Last but not least, hebben vrouwen een groter voedingsbewustzijn. Ze zijn over het algemeen meer geneigd om aandacht aan hun dieet en gezondheid te besteden dan mannen. Vrouwen tellen bovendien  vaker hun calorieën of volgen bepaalde dieettrends.

“Beide geslachten gedijen het best op andere supplementen”

Hoe zit het met supplementen specifiek voor mannen en vrouwen?

Zwangere vrouw met bakje vers fruitZwangere vrouw met bakje vers fruit

En zo komen we bij de supplementen. Supplementen kunnen een nuttige aanvulling zijn op de voeding, vooral als er specifieke tekorten zijn of als iemand bepaalde gezondheidsdoelen heeft. Zo is een multivitamine of omega 3-supplement goed voor zowel mannen als vrouwen. Als het op specifieke supplementen aankomt, gedijen beide geslachten echter het best op andere supplementen. Zo bevatten supplementen voor vrouwen vaak extra ijzer, calcium en foliumzuur. 

Ook zijn er supplementen vooral gericht op menstruerende vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Postmenopauzale vrouwen kunnen baat hebben bij supplementen die vitamine D en magnesium bevatten om botgezondheid te ondersteunen.

Voor mannen zijn er specifieke supplementen die de gezondheid van de prostaat ondersteunen, zoals zink en brandnetelwortel. Bij ons kunt u in dit verband bijvoorbeeld terecht voor Prostaat Plus en Prostaat Formule. Beide supplementen bevatten onder meer saw palmetto. Deze plant staat erom bekend dat-ie de prostaatfunctie ondersteunt*. Ook is er suppletie die gericht is op het ondersteunen van de testosteronspiegel en spieropbouw. Deze supplementen bevatten vaak ingrediënten als creatine en zink. 

Uiteindelijk kunnen we dus concluderen dat de basisprincipes van gezonde voeding voor beide geslachten grotendeels hetzelfde zijn. Het verschil in voedingsbehoeftes is subtiel. Het belangrijkste is om een evenwichtig en gevarieerd dieet te volgen dat past bij uw persoonlijke behoeftes, levensstijl en gezondheidsdoelen.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voeding en supplementen speciaal voor vrouwen of mannen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).