Omega 5, 7, 9 en 11: niet essentieel, wel nuttig! Verschillende plantaardige oliën

‘Essentiële vetten’, die term heeft u mogelijk wel eens gehoord. De term slaat op omega 3 en 6. Dit leidt tot de logische conclusie dat omega 5, 7, 9 en 11 niet-essentieel zijn. Dit klopt: omega 5, 7, 9 en 11 zijn niet-essentiële vetten. Maar, 'niet-essentieel' betekent niet dat ze geen nut hebben. In dit blog vindt u alles over nut, noodzaak en meerwaarde van de niet-essentiële vetten omega 5, 7, 9 en 11!

Wat is het verschil tussen essentiële en niet-essentiële vetten?

Het lichaam kan zelf niet-essentiële vetten aanmaken. Ze hoeven zodoende niet alleen uit voeding of suppletie te worden gehaald. Ons lichaam heeft zowel niet-essentiële als essentiële vetten keihard nodig. De belangrijkste functies van vet zijn: het fungeert als bouw- en brandstof, isoleert ons lichaam, beschermt onze organen én zorgt voor de opname van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Bovendien bestaan onze hersenen voor meer dan 60% uit vet.

Olijfolie, zalm en notenOlijfolie, zalm en noten

Essentiële vetten, niet te verwarren met essentiële oliën, zijn vetten die wij wel in voldoende mate uit voeding en/of suppletie moeten binnenkrijgen om te zorgen dat het lichaam hier niet te weinig van heeft. Het lichaam kan deze vetten immers niet aanmaken. Dit komt omdat de enzymen die voor de omzetting van deze vetten nodig zijn, ontbreken in het menselijk lichaam. Omega 3 en omega 6, althans diens oervorm, zijn essentiële vetten.

“Granaatappels staan door diens vele zaden symbool voor vruchtbaarheid”

Wat is omega 5 en waar is het goed voor?

Koudgeperste granaatappelzaadolie Koudgeperste granaatappelzaadolie

Omega 5 (punicinezuur) is een meervoudig, onverzadigd vet. Dit vet is sterk verwant aan het essentiële omega 3-vet alfa-linoleenzuur (ALA) en het essentiële ‘goede’ omega 6-vet geconjugeerde linolzuur (CLA). Omega 5 wordt daarom wel als ‘semi-essentieel’ beschouwd. Een rijke bron van omega 5 is granaatappelzaadolie. Granaatappels staan door z'n vele zaden symbool voor vruchtbaarheid. De rode vruchten van de granaatappelboom bevatten een groot aantal hoekige zaden. Een prachtige natuurlijke bron die wij dankbaar gebruiken om onze koudgeperste granaatappelzaadolie uit te laten persen.

Granaatappelzaadolie, een plantaardig vet, bevat van nature 80% punicinezuur. Voor 1 liter granaatappelzaadolie uit koude persing wordt gebruik gemaakt van 250 kilo verse granaatappels. De heerlijk sappige vruchten van de granaatappelboom zitten boordevol polyfenolen, vitamine C, K, B11 en het mineraal kalium. Granaatappelzaadolie behoudt de stevigheid van de huid en vermindert zo de zichtbare tekenen van het ouder worden.

Weetje

De Spaanse stad Granada en het Caribische eiland Grenada danken hun naam aan de granaatappel.

Wat is het nut van omega 7 en waar helpt het bij?

Omega 7 is een enkelvoudig onverzadigde vet. De bekendste omega 7-vetten zijn palmitoleïnezuur en vacceenzuur. Omega 7-vetten hebben een belangrijke signaalfunctie tussen de vetcellen en spiercellen. Ook heeft omega 7 hydraterende eigenschappen. Een rijke bron van omega 7-vetten is duindoornbesolie. Als u aan de kust woont, kent u de grote duindoornbesstruiken met uitbundige oranje bessen waarschijnlijk wel. In het voorjaar staat de struik in bloei en vanaf eind augustus kunnen de bessen worden geoogst. Iets dat ook veel mensen in de duinen gaan doen.

Koudgeperste duindoornbesolieKoudgeperste duindoornbesolie

Als u zelf de bessen gaat oogsten, is het verstandig om hele takken duindoorn af te knippen. Houd u vooral niet in, want duindoorn groeit als kool. Leg bij thuiskomst de takken met de bessen in de vriezer. Door het bevriezen, schudt u de bessen na een dag zo van de takken. Handig! De smaak van duindoornbessen is mild zuur. Het natuurlijke zuurtje geeft een verfrissende en verrassende twist aan vele gerechten. De bessen zijn bijvoorbeeld goed te gebruiken voor jam, dressing en saus. Duindoornbessen zijn smaakbommen vol vitamines. Ze bevatten van nature antioxidanten, foliumzuur, flavonoïden, choline en de vitamines A, B1, B2, C en E. Per honderd gram bevat de duindoornbes 200 milligram vitamine C. Dat is net zoveel als vijf citroenen. Duindoornbessen zijn met recht de krachtpatsers onder de bessen!

“De bekendste gezondheidseigenschap van duindoornbesolie is dat het bijdraagt aan de slijmvliesfunctie bij droge ogen*”

Waar is duindoornbesolie goed voor?

Vrouw met droge ogenVrouw met droge ogen

De bekendste gezondheidseigenschap van onze koudgeperste duindoornbesolie softgels is dat ze goed zijn voor de slijmvliezen* en zo bijdragen aan de slijmvliesfunctie bij droge ogen, vagina en mond*. Man of vrouw, jong of oud, iedereen is gebaat bij goed functionerende huid en slijmvliezen en een normale vochtbalans van de ogen. Vrouwen in de overgang kunnen in het bijzonder baat hebben bij dit product. Droge ogen ontstaan immers vaak door de veranderende hormoonhuishouding gedurende de overgang. Dergelijke veranderingen kunnen een afnemende aanmaak van omega 7-vetten tot gevolg hebben. 

Naast de slijmvliezen heeft duindoornbesolie ook effect op de huid. Duindoornbesolie voedt immers de huid van binnenuit en helpt zo om de hydratatie, de elasticiteit en zachtheid van de huid te behouden.

Tip 

Als u duindoornbessen vóór gebruik 48 uur in de vriezer stopt, worden ze én minder zuur én zijn ze makkelijker te verwerken.

Op welke manier is omega 9 goed voor de gezondheid?

Omega 9 is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Dit gezonde vet is enkel in plantaardige bronnen te vinden, zoals in noten, avocado’s en olijfolie. Gezondheidstechnisch vinden wij van vitaminesperpost.nl het een goede ontwikkeling dat de gemiddelde olijfolie- en avocadoconsumptie onder Nederlanders de afgelopen 10 jaar sterk is toegenomen. Temeer omdat ons lichaam zodoende geen omega 9 meer uit andere vetten hoeft te halen.

Avocado's en olijfolie Avocado's en olijfolie

De ecologische voetafdruk van avocado’s is echter wel hoog. Dit is wel een gegeven om rekening mee te houden. Olijfolie bestaat voor 55 tot 80% uit oliezuur, het bekendste omega 9-vet. Oliezuur is goed voor de cholesterolspiegel en zorgt zo voor behoud van een verantwoord cholesterolgehalte.

“Eén hectare ruw parelzaadolie levert net zoveel omegarijke olie op als 40.000 makrelen of sardines”

Onze trots: Vegan Omega 3-6-9, met ruw parelzaadolie

Ruwe parelzaadolie Ruwe parelzaadolie

Omega 9 is altijd gecombineerd met andere omega-vetten. Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij omega 3-6-9-supplementen, zowel in een dierlijke als plantaardige versie. Met trots benoemen wij onze vegan omega 3-6-9 met Ahiflower®, ofwel ruw parelzaadolie. Ruw parelzaad is een kleine weideplant die kenmerkend is voor het Engelse platteland. Hij wordt op traditionele wijze geteeld volgens de strikte Britse milieuwetgeving. Van alle telers wordt vereist dat ze de Crop Assured 365®-vereisten voor rentmeesterschap naleven. Hierdoor is het een natuurlijk authentiek product, van aarde tot olie.

Ruwe parelzaadolie is de rijkste bron van omega-vetten die niet uit dierlijke bron afkomstig is. Eén hectare ruw parelzaadolie levert net zoveel omegarijke olie op als 40.000 makrelen of sardines. Buiten dat het dus duurzamer is, is deze plantaardige variant ook minder verontreinigd. En omdat de plantaardige olie niet afkomstig is van vis, ontbreekt uiteraard ook de visachtige nasmaak.

“Kabeljauwlever smaakt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, nauwelijks naar vis”

Welke functie heeft omega 11?

Omega 11 is het meest onbekende omega-vet van allemaal. Omega 11 (Eicoseenzuur of gadoleïnezuur) is een enkelvoudig onverzadigd vet met lange keten (LCMUFA's). Dit vet wordt gewonnen uit kabeljauwleverolie, zeevis, harmalzaad en jojoba-olie. Onze levertraanoliesoftgels zijn gemaakt van kabeljauwlever en bevatten dus veel omega 11. De kabeljauw is de trots van de Noren. Wat haring is voor Nederlanders, is kabeljauw voor hen. De kabeljauw prijkt zelfs op hun bankbiljetten.

Kabeljauw, jojoba-olie en harmalzaadKabeljauw, jojoba-olie en harmalzaad

Kabeljauw heeft een lange kindraad die wordt gebruikt om op de zeebodem naar voedsel te zoeken. Om deze reden worden kabeljauwen ook wel de ‘stofzuigers’ van de zeebodem genoemd. Kabeljauwlever smaakt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, nauwelijks naar vis. Althans, als deze direct vers of uit blik wordt opgegeten. Een uurtje op het aanrecht of een nachtje in de koelkast, betekent onherroepelijk dat het zo'n echte zeewatervissmaak krijgt. Deze uitgesproken smaak wordt niet door iedereen gewaardeerd. De levertraanolie die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, is verwerkt in softgels zodat u sowieso niet de uitgesproken smaak van levertraan ervaart. Onze levertraanoliesoftgels bevatten, naast levertraanolie uit kabeljauw, de vitamines A, D en natuurlijke vitamine E. Vitamine A ondersteunt het immuunsysteem, is belangrijk voor de huid en helpt zo de verzorging van de huid van binnenuit.

Omega 5, 7, 9 en 11-vetten, niet-essentieel, wel belangrijk voor onze gezondheid!

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Omega 5, 7, 9 en 11, granaatappelzaadolie, duindoornbesolie, ruw parelzaadolie of levertraan? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).