Moeder Aarde bezit schatten van onschatbare waarde. Het Amazonewoud is daar één van. Een woud dat de thuisbasis is van een van de rijkste biodiversiteiten ter wereld. Niet alleen voor planten maar ook voor dieren, micro-organismen en schimmels. In dit blog belichten we een aantal superfoods die het Amazonewoud voortbrengt en verschillende natuurlijke supplementen die daar uit voort zijn gekomen.

 

  • Feiten over het Amazonewoud
  • Superfoods uit de Amazone
  • Açai: verrassende vitaminebom
  • Camu camu: de voordelen van een vreselijk zure vrucht
  • Guarana: de vrucht voor verminderd hongergevoel en meer energie
  • Muira puama: prettig potentiehout voor man en vrouw
  • Graviola: uniek in voedingsstoffen

Feiten over het Amazonewoud

de fauna van de amazoneEr valt genoeg over het Amazonewoud te vertellen. Weet u dat dit bijzondere gebied het hoogst aantal diersoorten ter wereld herbergt? De rivieren bevatten 20% van het totaal aan water op de wereld, om nog maar niet te spreken over de verscheidenheid aan heilzame planten die het woud ons biedt. Ook belangrijk is dat het ons voorziet van maar liefst eenvijfde deel van de zuurstof op onze planeet. Dit kan alleen worden geleverd als het woud intact blijft. We vernietigen momenteel jaarlijks ongeveer zo’n 20.000 km2 regenwoud. Omgerekend is dat elk uur 2,3 km2! Dit is bijna net zo groot als de oppervlakte van Nederland. Last but not least: ongeveer 80% van ons voedsel vindt zijn oorsprong in het Amazonewoud. Bijvoorbeeld koffie, chocolade, rijst, tomaten, aardappels, bananen, zwarte peper en graan.

 

Weet u dat de het Amazonegebied de grootste jungle ter wereld is? Het woud is maar liefst 6,7 miljoen km2!

 

Superfoods uit de Amazone

Laten we nog wat dieper ingaan op de voeding die de Amazone ons geeft. U heeft vast wel eens van de term '‘superfoods’’ gehoord. Wellicht vindt u het een hippe term, maar deze voedingsmiddelen heten niet voor niets zo. Het zijn namelijk voedingsmiddelen met een bijzonder hoge voedingswaarde. Dit betekent dat ze een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen en heel weinig calorieën bevatten. Ze bevatten onder meer mineralen, vitamines en antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen worden gevormd door schadelijke invloeden van buitenaf. Nou is het natuurlijk niet de bedoeling dat u zich stort op enkel superfoods. Een gevarieerd en gezond voedingspatroon is minstens zo belangrijk in een gezond en evenwichtig bestaan. Laten we eens kijken naar een aantal Amazone-schatten.

Açai: verrassende vitaminebom

de acai boomDe açai bes komt van de Açai palmboom. Deze staat bij de inheemse bevolking bekend als de ‘Boom des leven’. En terecht! Dit besje is de krachtigste bes ter wereld. Brazilianen die in de buurt van de regio van de açai wonen, eten de vrucht regelmatig en beweren dat deze een aantal helende eigenschappen heeft. De bes wordt al van oudsher ingezet voor vele doeleinden. De bes bederft wel snel, namelijk al binnen 24 uur. Om deze reden is het van groot belang dat het vruchtje direct wordt verwerkt. Zo blijven alle voedingsstoffen optimaal behouden. Het besje is rijk aan bijna alle aminozuren, antioxidanten,vitamine A, B, C en E, mineralen, calcium, magnesium, zink, omega 3-vetzuren en vezels. De açai moet een wereldreis afleggen om tot ons te kunnen komen. Deze stoffen blijven daarom het best bewaard wanneer het product direct wordt gevriesdroogd en tot Açai supplement of poeder wordt verwerkt.

 

Dit besje is de krachtigste bes ter wereld.
Brazilianen die in de buurt van de regio van de acai wonen,
eten het regelmatig en beweren dat het een aantal helende eigenschappen heeft.

 

Camu camu: de voordelen van een vreselijk zure vrucht

U zou het niet verwachten, maar de vrucht met het hoogste vitamine C-gehalte ter wereld, is een klein besje genaamd camu camu. Het bevat dertig keer meer vitamine c dan een sinaasappel en is ook nog eens rijk aan vitamine B3, ijzer, fosfor, kalium, aminozuren, anthocyanen, bètacaroteen, lycopeen en polyfenolen. Bent u een fan van zuur? Dan is dit bij uitstek het beste superfood voor u. De camu camu bes is namelijk net zo zuur als azijn. U kunt natuurlijk ook camu camu supplementen kopen. Zo krijgt u toch alle voedingsstoffen binnen zónder de zure smaak.

 

Guarana: de vrucht voor verminderd hongergevoel en meer energie

Guarana vruchtDeze vrucht is eeuwen geleden ontdekt door de inheemse stammen uit het Amazonegebied. Guarana is een klimplant uit de familie Sapindaceae, afkomstig uit de Amazone. De plant is vooral bekend om zijn fruit, dat ongeveer zo groot is als een koffiebes. Elke vrucht bevat ongeveer één zaadje, dat circa driemaal zoveel cafeïne bevat als een koffieboon. Guarana is verder rijk aan antioxidanten zoals cafeïne, theobromine, tannines, saponinen en catechines. Omdat guarana veel cafeïne bevat, wordt het gebruikt voor meer geestelijke energie*, om de alertheid een boost te geven en bij vermoeidheid*. Guarana wordt eveneens gebruikt om hongergevoel te verminderen* en om de vetstofwisseling te ondersteunen*. Een groot voordeel: mocht u niet van koffie houden maar toch een boost willen hebben, dan kunt u dus altijd een guarana supplement nemen.

 

Muira puama: prettig potentiehout voor man en vrouw

Letterlijk vertaald betekent muira puama ‘potentiehout’ U kunt dus misschien wel raden waar dit schors voor wordt ingezet. De muira puama is een plant met witte bloemen. De wortel en schors zijn de delen die worden gebruikt om het libido van zowel de man als de vrouw te stimuleren. Dit potentiehout is niet alleen goed voor het libido, het geeft ook ondersteuning tijdens de overgang in emotioneel evenwicht.* Daarnaast is het een antioxidant* en ondersteunt de vitaliteit*.


Graviola: uniek in voedingsstoffen

Diep in het Amazonewoud groeit een boom die door inheemse stammen al langer wordt gewaardeerd. Niet alleen omwille van het heerlijke en voedzame fruit die de boom geeft, maar ook vanwege de heilzame eigenschappen van de vrucht. De Annona Muricata, ook wel bekend als graviola, is een kleine boom die grote eetbare vruchten produceert genaamd ‘guanabana’ of ‘zuurzak’. De zaden van de vrucht en ook de bladeren, de schors en de wortels van de boom, worden al eeuwenlang gebruikt door inheemse culturen. De vrucht is geliefd en wordt vaak gevonden op lokale markten en geserveerd in restaurants. Graviola is populair en wordt als superfood bestempeld. De vrucht is rijk aan fytochemicaliën en antioxidanten zoals vitamine C en bevat tevens verschillende B-vitamines, waaronder B12. Dit is uniek omdat het hier om een plantaardige bron gaat. Bovendien bevat graviola ijzer, zink, fosfor, magnesium en calcium.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

 

Wilt u meer weten over superfoods of andere supplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).