De veelzijdigheid van gember Vrouw met kopje gemberthee

Klinkt het u bekend in de oren: de kruidige geur van gember op kantoor omdat uw collega’s gek zijn op kopjes thee met een stukje verse gember? Uw collega’s zijn duidelijk niet van gisteren, want gember is een veelzijdig kruid dat een fijne bijdrage kan leveren aan uw algemeen gevoel van welbevinden.

Wat is gember?

Verse gemberEen andere naam voor gember is Zingiber officionalis. De wortel van de gemberplant zit boordevol belangrijke bouwstoffen als gingerol, shogaol en zingiberene. Deze antioxidanten gaan ons lichaam de strijd aan met vrije radicalen die ontstaan door roken, luchtvervuiling en blootstelling aan uv-stralen. Antioxidanten helpen om schade in de lichaamscellen te voorkomen. Gember is dus zeker een kruid waar we iets aan hebben. In Nederland gebruiken we gember vooral in de keuken en dan met name de wortelstok van de gemberplant. De grillige wortel heeft wat weg van een dikke, houten hand. Pas als deze wordt geschild, stuit u op de gele, verse gember. Uit de gedroogde wortelstok wordt ook gemberpoeder gemaakt. Dit is behoorlijk zoet en pittig van smaak. In de Indonesische keuken wordt gember overigens djahé genoemd. Gingerol is een bioactieve stof. Dit betekent dat het geen mineraal of vitamine is, maar een plantaardige voedingsstof die groente en fruit hun kleur geeft. Shogaol is de stof die voor de scherpe gembersmaak zorgt. De stof die voor de frisse geur van gember verantwoordelijk is, is trouwens zingiberol. Zingiberene is een olie. Deze werkt goed samen met gingerol.

“Vandaag de dag kunnen we in elke supermarkt terecht voor gemberwortel”

Romeinse rijk

Waar komt gember vandaan?

De wortels van gember liggen in Zuidoost-Azië. In die regio wordt gember al sinds jaar en dag veelvuldig in de keuken én in de kruidenkunde gebruikt. Pas in de eerste eeuw belandde het kruid in Rome. Na de val van het Romeinse Rijk verdween het vervolgens weer bijna helemaal uit Europa. Toen de Arabieren de handel overnamen, kwam gember weer in beeld, in eerste instantie als peperduur kruid. Vandaag de dag kunnen we in elke supermarkt terecht voor gemberwortel. Het is een populair kruid om thee van te trekken en om mee te koken. De Grieken bakken er al sinds jaar en dag gemberbrood mee.

“Gember staat al eeuwen in de belangstelling vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen”

Waar kunt u gember voor gebruiken?

ReisziekteGember staat al eeuwen in de belangstelling vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn echter nog in behandeling bij de EFSA. In het algemeen valt wel te stellen dat een kopje gemberthee ondersteunend kan zijn voor zwangere vrouwen en bij het reizen.  Vanwege de antioxidanten in gember ondersteunt de knol het immuunsysteem*. Daarnaast zou gember goed zijn voor hart en bloedvaten* en de maag- en darmfunctie*. 

Gember in een capsule

Zoals met de meeste nuttige plantaardige stoffen, is ook gember tegenwoordig in een capsule te koop. De gemberextract-capsules van vitaminesperpost.nl zijn hooggedoseerd. Bovendien zijn ze gestandaardiseerd op minimaal 5% gingerolen. Uiteraard zijn ze volgens de IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Recept gemberbrood

Ingrediënten:

  • 250 gram boter
  • 325 gram bruine suiker
  • 325 ml melk
  • 175 gram marmelade
  • 750 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 10 bolletjes gember, in stukjes gehakt
  • 175 gram rozijnen

Bereiden:

Gemberbrood

  • Verwam de oven voor op 170 graden.
  • Beboter een flinke ronde cakevorm en leg vetvrij papier op de bodem.
  • Meng boter, suiker, melk en marmelade goed door elkaar in een pan op laag vuur, tot de boter en suiker zijn gesmolten.
  • Neem van het vuur en laat afkoelen.
  • Doe nu de bloem, gemengd met het bakpoeder en kruiden, erbij en mix dit goed door elkaar.
  • Doe de eieren erbij en daarna de gember en rozijnen.
  • Doe het zachte cakedeeg in de vorm en bak ongeveer 1-1½ uur in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen in de vorm.
  • Dit brood is het lekkerst na een paar dagen.

(Bron: Claudia van der Sluis)

Vragen of advies?

Heeft u behoefte aan meer informatie over gember of andere kruidensupplementen? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact met ons op via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.