Welke voedingssupplementen tijdens de Ramadan? Twijfelende moslima met lepel in haar hand

De Ramadan is in volle gang. In deze vastenperiode besteden moslims meer aandacht aan hun geloof. Een van de manieren waarop ze dat doen, is door van zonsopgang tot zonsondergang te vasten. Vallen ook voedingssupplementen onder dit vasten? En zo ja, wanneer kunt u ze wel nemen? En zijn er supplementen die voor minder trek overdag zorgen?

Wat is de Ramadan?

We leggen eerst even uit wat de Ramadan precies is. Deze vastenperiode wordt bepaald door middel van de islamitische kalender. Hierin is de negende maand de Ramadan. Omdat deze kalender tien dagen korter dan de westerse is, begint de Ramadan elk jaar tien dagen eerder. Dit jaar is hij op 22 maart begonnen en eindigt op 20 april.

Een man, voedsel en een klok: eten bij zonsondergangEen man, voedsel en een klok: eten bij zonsondergang

Tijdens de Ramadan mogen moslims tussen zonsopgang (Suhoor) en zonsondergang (Iftar) niet eten. Maar daar houdt het niet mee op. Ze mogen ook niet vloeken, schelden, roddelen, roken, alcohol drinken en zelfzuchtig zijn. Dit betekent dat moslims worden verondersteld geld aan de armen te geven en/of organisaties te steunen die mensen in nood helpen. Daarnaast bidden ze meer.

Niet alle moslims zijn verplicht om mee te doen. Voor kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken geldt een uitzondering. Ook reizigers zijn niet verplicht. Wie kortdurend ziek is of menstrueert, hoeft evenmin te vasten. De bedoeling is dat dit later wordt ingehaald.

“Vasten tijdens de Ramadan is een extreme vorm van intermittent fasting

Is vasten tijdens de Ramadan ongezond?

Om te beginnen, is vasten tijdens de Ramadan niet ongezond. We kunnen dit vasten als een extreme vorm van intermittent fasting beschouwen. Dit is periodiek vasten waarbij mensen bijvoorbeeld meerdere dagen op rij minder eten en dan weer normaal. Of, zoals tijdens de Ramadan, tijdsgebonden vasten. Dit vasten heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen. Zo worden bloeddruk en cholesterol verlaagd en neemt de aanmaak van het menselijk groeihormoon toe. 

Verschillende, traditionele RamadanmaaltijdenVerschillende, traditionele Ramadanmaaltijden

Ook kan het op natuurlijke wijze tot vetverlies lijden omdat u minder calorieën binnenkrijgt. De andere kant van de medaille is echter dat u tekorten van bepaalde voedingsstoffen kunt krijgen. U kunt hierbij denken aan eiwitten, vitamines en mineralen. Dit kunt u voorkomen door de juiste voeding te eten op het moment dat dit mag. Hoewel we hier niet compleet kunnen zijn, bieden we u wél enkele handreikingen. 

“Eet vezelrijk en drink genoeg water”

Wat is de beste voeding tijdens de Ramadan?

Het is duidelijk: de juiste voeding tijdens de Ramadan is cruciaal. Waaruit bestaat deze voeding? We geven enkele tips.

Begin voor de dageraad met een stevig ontbijt
Een goede basis bestaat uit vezelrijke producten zoals (volkoren) couscous, zilvervliesrijst, aardappelen, fruit en groente, peulvruchten en volkorenbrood. Vezels en eiwitten zorgen voor een langdurig, vol gevoel.

Drink ’s ochtends veel water
Dit helpt om de dag goed doorkomen. Wie langere tijd niets drinkt, krijgt immers dorst. Profiteer dus van de tijdstippen waarop u wel mag drinken en neem dan veel water en kruidenthee.

Varieer met uw voeding zodat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt
Het is natuurlijk van belang dat u voldoende mineralen, vitamines, eiwitten en andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Vermijd zoete en vette producten zoals gefrituurde hapjes of bijvoorbeeld zoete desserts als baklava.

Klein gebed voor het etenKlein gebed voor het eten

Eet niet te veel
Eet rustig en niet te veel tijdens de Ramadan. Zo voorkomt u dat de kilo’s er in deze periode aanvliegen. Rustig eten zorgt sneller voor een voldaan gevoel. Bovendien staan de darmen even stil tijdens de dag. Wie rustig eet, kan voorkomen dat maag en darmen gaan protesteren als u na zonsondergang aan tafel schuift.

“Supplementen onderbreken de vasten”

Niet eten? Hoe zit het dan met voedingssupplementen?

Een hele dag niet eten? Hoe zit het dan met medicatie en voedingssupplementen? Met name medicatie dient immers vaak op vaste tijdstippen te worden ingenomen. De meningen hierover lopen uiteen, dus hier kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Wat supplementen betreft wel. De consensus is dat ook deze de vasten onderbreken. Wat natuurlijk wel kan, is om deze tussen zonsopgang en zonsondergang in te nemen.

“Voedingsupplementen voor extra energie overdag”

Wat zijn de beste voedingssupplementen tijdens de Ramadan?

En zo komen we bij de voedingssupplementen. Neemt u ze normaliter dagelijks in? Mag dit ook tijdens de Ramadan? Het antwoord is ja, maar louter tijdens de tijdstippen waarop u ook mag eten. Welke voedingssupplementen handig zijn, is voor iedereen verschillend.

Voedingssupplementen om de honger te stillen

Om voldoende energie overdag te houden en niet om te vallen van de honger kunt u bijvoorbeeld kiezen voor kruiden als guarana of de paddenstoel maitake. Ook ashwagandha en kurkuma komen in aanmerking. Guarana bevat cafeïne. Hierdoor helpt het bij vermoeidheid* en helpt om zo mentaal fris en alert te blijven*. Ook ondersteunt guarana de vetstofwisseling*. Maitake is een paddenstoel die veel bèta-glucanen bezit. Dit zijn onverteerbare, oplosbare vezels. Kurkuma helpt de spijsvertering* en heeft een positieve invloed op de lever*.

Voedingssupplementen tijdens de Ramadan

Omdat moslims tijdens de Ramadan weinig eten, ontdoet het lichaam zich van opgebouwde afvalstoffen. Hoe komt u dan aan voldoende brandstof om de hele dag goed te kunnen functioneren? Supplementen zijn de oplossing. Het aminozuur L-tyrosine is een goede bron van caseïne-eiwit. Caseïne-eiwitten zijn langzaam opneembare eiwitten die we ook in zuivelproducten aantreffen. Als u ze voor het slapen gaan inneemt, zorgen ze ervoor dat de spieren de hele nacht door toevoer van aminozuren hebben. Daarnaast kunt u aan probiotica denken, die onze darmen met goede darmbacteriën vullen waardoor we ons vanzelf optimaler voelen. Wateroplosbare vitamines zoals vitamine B en C bieden extra steun om overdag energie te hebben. Een goede multivitamine zorgt ervoor dat u de basis van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Het ultieme voedingssupplement voor vastende moslims is zwarte komijnolie (Nigella sativa). Profeet Mohammed zei hierover: “Dit zwarte zaad is overal goed voor, behalve voor de dood”. Of dit werkelijk het geval is, laten we in het midden, maar wat we zeker weten, is dat deze koudgeperste olie bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Niet geheel onbelangrijk in deze vastenperiode.

“Aminozuren en een goede multi bieden uitkomst”

Sporten tijdens de Ramadan

Fanatieke sporters willen tijdens de Ramadan natuurlijk niet hun spiermassa verliezen. Voor deze mensen worden aminozuren en creatine geadviseerd. Natuurlijk geldt ook voor sporters dat op tijdstippen dat het mag voldoende eten van belang is. Vindt u het lastig om voldoende groente en fruit binnen te krijgen? Ook dan biedt een goede multivitamine uitkomst.

Boksend molimmeisjeBoksend molimmeisje

“Diverse plantaardige oliën zijn halal en koosjer”

Halal en koosjere voedingssupplementen

Daarnaast kunt u bij vitaminesperpost.nl terecht voor een aantal halal en koosjere voedingssupplementen. De bovengenoemde zwarte komijnzaadolie is hier een voorbeeld van. Daarnaast vindt u diverse halal en koosjere plantaardige oliën in ons assortiment, bijvoorbeeld saffloer-, granaatappelzaad-, druivenpit-, duindoornbes-, brandnetelzaad-, kokos-, korianderzaad- en pepermuntolie. Al deze oliën hebben hun eigen unieke gezondheidsbevorderende kenmerken. Het is dus aan u om te beslissen welke het beste bij uw behoeftes past.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Ramadanrecept: Eiwitrijke Marokkaanse linzensoep (Lehdes)

Eiwitrijke Marokkaanse linzensoep (Lehdes)Eiwitrijke Marokkaanse linzensoep (Lehdes)

Om aan voldoende eiwitten te komen, kunt u natuurlijk thuis zelf aan de slag. Bijvoorbeeld met deze overheerlijke Marokkaanse linzensoep genaamd Lehdes: boordevol eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. 

Ingrediënten: (4 personen)

  • 400 gr. blonde linzen.
  • 1 grote tomaat, in kleine blokjes
  • 1 ui, in schijfjes
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 etl. tomatenpuree
  • 2 etl. peterselie, fijngesneden
  • scheutje olijfolie
  • 1 liter lauwwarm water

Kruiden:

  • 1 tl. zout
  • 1/2 tl. gemberpoeder
  • 1/2 tl. kurkuma
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 1/2 tl. paprikapoeder
  • mespunt komijnpoeder
  • 1 rode peper

Bereiden:

  • Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en voeg de uien en de knoflook erbij en bak geheel mee op middelhoog vuur.
  • Voeg dan de tomatenblokjes en de tomatenpuree erbij en roer het even goed door.
  • Strooi de helft van de peterselie erbij, voeg alle kruiden toe en roer alles goed om.
  • Schep de linzen erbij, giet het water erbij en roer alles goed door.
  • Plaats het deksel op de pan en laat de lehdes geheel koken voor ongeveer 30 minuten op middelhoog vuur.
  • Open zo nu en dan de pan en roer alles goed door.
  • Voeg de hete peper toe en strooi de overige peterselie er ook bij. Laat de lehdes nog voor 10 minuten koken op laag vuur.

Serveer de lehdes op een ruim bord met wat lekker warm brood, zodat u lekker in de soep kunt soppen!

Extra tips & tricks:

Is de lehdes iets te dik? Giet er extra kokend water bij, breng de soep op smaak met peper en zout en breng de lehdes weer even aan de kook.

(Bron: uitdekeukenvanfatima.nl

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen tijdens de Ramadan of halal/koosjere supplementen. Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).