Wat is SAM-e en wat heeft methylering hiermee te maken? Dominoblokjes die omvallen

‘SAM-e’ en ‘methylering’. Grote kans dat u van beide nog nooit heeft gehoord. Wees gerust, u bent beslist niet de enige. In dit artikel vertellen wij u wat beide begrippen inhouden en vooral ook wat ze met elkaar te maken hebben. Niet onbelangrijk, want methylering is cruciaal voor uw gezondheid!

Wat is methylering?

Laten we met de methylering beginnen. Methylering is een chemische reactie die in elke lichaamscel plaatsvindt. Middels methylering (methylatie) reageert ons lichaam op veranderende omstandigheden of gebeurtenissen. Dit doet het maar liefst een miljard keer per seconde (!). De hele dag door. Hiermee is methylering een van de meest essentiële lichaamsprocessen. Het is het herstelproces dat net zo belangrijk is voor uw lichaam als water!

Molecule voor methyleringMolecule voor methylering

Weetje:

Door methylering kunnen we zowel fysiek als mentaal goed functioneren.

Wat is de functie van methylering?

Homocysteïne-moleculeHomocysteïne-molecule

Het proces dat aan de afbraak van homocysteïne voorafgaat, noemen we methylering. Hierdoor worden onder meer regelstoffen omgezet en continu op het juiste niveau gehouden. Ook wordt het immuunsysteem gecontroleerd en rode bloedcellen aangemaakt. Rode bloedcellen zijn noodzakelijk voor zuurstoftransport. Verder is de methylering belangrijk voor het hart, gezonde vaatwanden en een constante hartslag. Bovendien is methylering van belang bij de energieproductie, de leverfunctie en de stressverwerking.

Kortom, methylering speelt een sleutelrol in het gezond functioneren van ons lichaam. De ontgiftingsreacties van het lichaam en daarmee de algehele gezondheid zijn voor een groot deel afhankelijk van een goede methylering.

Talrijke gezondheidsissues zijn aan moeilijkheden met de methylering gekoppeld. Door methylering wordt op het juiste moment een proces gestimuleerd of afgeremd. Processen in het lichaam kunnen zodoende ernstig verstoord raken als de methylering niet goed verloopt. Het is dan ook niet overdreven om te zeggen dat het begrijpen (en ingrijpen op!) de methylering dé sleutel kan zijn tot herstel bij talloze gezondheidszaken. Niet voor niets is er momenteel in de wetenschap enorm veel aandacht voor methylering en voor de kansen die er op dit gebied liggen om allerlei (onbegrepen) gezondheidsissues aan te pakken.

Weetje:

Methylering helpt bij de aanmaak en het transport van de feelgood-regelstoffen serotonine en dopamine. Ook draagt het bij aan de hoeveelheid adrenaline. Dit is belangrijk voor focus en aandacht. Net zo goed is methylering onmisbaar voor de vorming van de slaapregelstof melatonine. Zo ziet u dat methylering zowel invloed heeft op uw stemming, concentratievermogen als nachtrust.

DNA en de methylering

Ons DNA bevindt zich eveneens in de lichaamscellen en wordt dus beïnvloed door de methylering. Ons DNA is een uitgebreide en complexe code die ons gehele lichaam beschrijft. Met zo’n enorme hoeveelheid informatie is de kans op foutjes groot. Zeker als u bedenkt dat dit DNA miljarden keren per dag wordt gekopieerd.

Middels methylering worden extra moleculen op dit DNA ‘geplakt’, waardoor het DNA op die plek niet kan worden afgelezen. Hierdoor weet het lichaam welke genen het moet in- en uitschakelen. Zo kan methylering voorkomen dat een gen dat de ongebreidelde groei van cellen stimuleert actief wordt. Methylering beschermt hiermee dus het DNA tegen fouten tijdens het aflezen. Dit kan de verspreiding van gezondheidsissues tegengaan.

Grafische presentatie van het methyleringsproces van DNAGrafische presentatie van het methyleringsproces van DNA

Weetje:

Het methyleringsproces is minder effectief naarmate de leeftijd toeneemt.

Welke supplementen voor de methylering?

Supplementen voor de methyleringSupplementen voor de methylering

Door een drukke leefstijl en voeding die steeds minder voedingsstoffen bevat, zijn steeds meer mensen gebaat bij ondersteuning van de methylering. Verder kan ons lichaam moeite hebben om voedingsstoffen om te zetten in hun actieve, gemethyleerde vorm.

Methylering bestaat uit een drietal routes die in elkaar overlopen. Het begint met het voorzien van uw lichaamscellen van zwavel.

Zwavel haalt u in kleine hoeveelheden uit knoflook, ui, prei, koolsoorten, asperges, ei, ongebrande noten en biologische vis. Als supplement is MSM hiervoor een uitstekende bron. Het voorzien van de lichaamscellen van zwavel zorgt ervoor dat uw lichaam als het ware ‘aan’ gaat. Omdat het voorzien van zwavel zo belangrijk is, heeft het lichaam een ingenieuze recycleroute ontworpen die ervoor zorgt dat dit alsmaar blijft doorgaan. Ook op dagen dat u geen zwavel binnenkrijgt. Hiervoor zijn echter wel een aantal belangrijke helpers nodig. Deze noemen we cofactoren. Dit zijn:

  • Bio-actieve vitamine B2 (riboflavine-5-fosfaat)
  • Bio-actieve vitamine B11 (folaat 5-MTHF)
  • Bio-actieve vitamine B12 (methylcobalamine en adenosylcobalamine)
  • Bio-actieve vitamine B6 (pyridoxaal-5-fosfaat - P-5-P)
  • Choline (voorheen vitamine B4 geheten)

Heeft u niet voldoende cofactoren? Dan stapelt de zwavel zich op. Hierdoor vindt er onvoldoende methylering plaats en stijgt uw homocysteïneniveau. Daarom heeft vitaminesperpost.nl alle bovenstaande cofactoren voor de methylering in een vegetarisch Vitamine B Complex samengebracht.

Heeft uw lichaam voldoende zwavel en cofactoren? Dan kan de omzettingsroute verder naar glutathion. Glutathion is een uiterst belangrijke stof voor de gezondheid en het functioneren van het lichaam. Glutathion wordt met behulp van de cofactoren bioactieve vitamine B6 (pyridoxaal-5-fosfaat - P-5-P) en magnesium gevormd.

Verloopt ook dat proces naar wens? Dan is de laatste route die naar taurine. Glutathion en taurine werken goed samen voor uw gezondheid. Taurine wordt uit cysteïne gevormd met behulp van vitamine B3 (niacine en niacinamide) en wederom bioactieve vitamine B6 (pyridoxaal-5-fosfaat - P-5-P). Omdat taurine voornamelijk in dierlijk eiwitrijk voedsel voorkomt zoals vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en eieren, is het risico duidelijk groter dat vegetariërs en veganisten  te weinig taurine in het lichaam hebben. Uiteraard heeft vitaminesperpost.nl vegetarische taurinecapsules in het assortiment.

Weetje:

Andere oorzaken van een verminderde methylering zijn stress, onvoldoende slaap en een hoge blootstelling aan giftige stoffen.

SAM-e en de methylering

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is er geen methylering zonder B-vitamines. Nog belangrijker dan deze B-vitamines is SAM-e. SAM-e is de uiteindelijke stof die nodig is om daadwerkelijk te methyleren. Bioactieve vormen van vitamine B én SAM-e helpen om de biologische beschikbaarheid van vitamines en aminozuren in het lichaam te garanderen. Zelfs wanneer omgevingsfactoren het methyleringsproces ondermijnen. Wanneer de bioactieve vormen van de bewuste voedingsstoffen worden ingenomen, kan het lichaam zijn normale lichaamsfuncties behouden zonder zelf te hoeven methyleren. Dit is ontzettend belangrijk voor het behoud van een gezond lichaam.

SAM-e (S-adenosyl-L-methionine)SAM-e (S-adenosyl-L-methionine)

Weetje:

SAM-e wordt door het lichaam uit homocysteïne en folaat 5-MTHF (bioactief foliumzuur) gevormd.

Wat is SAM-e?

Ons lichaam is als Jengatoren opgebouwd uit aminozurenOns lichaam is als Jengatoren opgebouwd uit aminozuren

Ons lichaam is een vernuftig bouwwerk dat uit aminozuren is opgebouwd. Elke bouwsteen representeert een stukje binnen het geheel, dat als een Jengatoren ineenstort op het moment dat u er een steen uittrekt. Het lichaam kan sommige aminozuren zelf aanmaken en andere moet het uit voeding en supplementen verkrijgen. SAM-e behoort tot deze laatste categorie. Zodoende is SAM-e een essentieel aminozuur. De stof wordt in elke levende cel van het menselijk lichaam gevonden.

SAM-e is de bioactieve oftewel reeds omgezette vorm van methionine. Niet omgezette methionine heeft een lage biologische beschikbaarheid, ofwel slechte opname in het lichaam. Daarom is de koppeling met s-adenosyl zo belangrijk. S-adenosyl-L-methionine (SAM-e) is direct beschikbaar voor het lichaam.

Weetje:

Rode bieten bevatten van nature betaïne. Dit aminozuur onderschrijft de productie van SAM-e.

Wat doet SAM-e?

Wie SAM-e zegt, zegt methylering. SAM-e is van vitaal belang voor de stabiliteit en activiteit van de lichaamscellen. Het aminozuur heeft een rol in meer dan honderd lichaamsreacties. Hiermee onderschrijft het molecuul de stofwisseling van regelstoffen, overdrachtsstoffen, DNA, eiwitten en bouwelementen in de lichaamscellen.

Rode bieten bevatten betaïne. Dit aminozuur onderschrijft de productie van SAM-eRode bieten bevatten betaïne. Dit aminozuur onderschrijft de productie van SAM-e

Belangrijk:

Regelstoffen, boodschapperstoffen, ons DNA, eiwitten en sommige op recept verkregen middelen zijn afhankelijk van een toereikende SAM-e-huishouding.

Waarom is voldoende SAM-e belangrijk?

SAM-e en het centrale zenuwstelselSAM-e en het centrale zenuwstelsel

Naast de methylering is de opname van SAM-e nauw bij de stofwisseling van vitamine B11 en vitamine B12 betrokken. Te weinig actieve vitamine B11 en B12 in ons lichaam kan in verlaagde SAM-e-concentraties in het centrale zenuwstelsel resulteren. Dit is immers de plaats waar de vitamines B11 en B12 een belangrijke functie vervullen.

Onze vegetarisch SAM-e-capsules zijn gemaakt van 200 mg hoogwaardig gestabiliseerd droog SAM-e-poeder. Dit natuurlijke SAM-e-poeder is middels fermentatie verkregen. 

Methylering en SAM-e zijn betrokken bij meer dan honderd verschillende interne, biochemische processen. Een goede methylering is essentieel om volop energie en vitaliteit te ervaren en zo te kunnen genieten van een goede gezondheid!

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over SAM-e of andere supplementen voor methylering? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).