Wat zijn de 10 beste antioxidante supplementen? Stralend ouder stel

We horen tegenwoordig vaak over 'antioxidanten'. Veel mensen weten echter niet precies wat dit zijn. Hoe antioxidanten precies werken, is een ietwat complex verhaal. Het maakt wel duidelijk waarom het zo belangrijk is veel verse groente, kruiden, fruit of capsules met antioxidanten in te nemen. In dit blog maakt u kennis met meest actuele antioxidante voedingssupplementen.

Wat zijn antioxidanten?

Schematische voorstelling van energie uit voeding halenSchematische voorstelling van energie uit voeding halen

Antioxidanten hebben een gunstige invloed op zogenoemde 'vrije radicalen'. In ons complexe lichaam worden voortdurend allerlei stoffen van de ene in de andere stof omgezet. Een bekend stofwisselingsproces is bijvoorbeeld het proces waarbij het lichaam energie uit onze voeding haalt. Daarbij ontstaan ook vrije radicalen. Deze komen vrij als metaboliet (bijproduct) tijdens stofwisselingsprocessen in de cellen. Zolang er een goede balans is tussen vrije radicalen en antioxidanten, is er niets aan de hand.

Door stress en alle vormen van vervuiling (lucht, water en voedsel) waaraan we dagelijks worden blootgesteld, ontstaan echter meer vrije radicalen dan wenselijk is. Ook veroudering gaat met een toename van vrije radicalen gepaard. Een teveel aan vrije radicalen wordt ook wel 'oxidatieve stress' genoemd. In de cel ontstaat stress door oxidatie. Om het proces van oxidatie te begrijpen, kunt u denken aan het ontstaan van roest. Onder invloed van vocht en zuurstof wordt ijzer roestig. Iets dergelijks vindt ook plaats in onze cellen.

"Een instabiele, vrije radicaal zal altijd proberen een elektron te 'stelen' bij een ander molecuul"

Hoe werken antioxidanten?

Om de werking van antioxidanten te begrijpen, moeten we naar de kleinere elementen binnen de schepping kijken: de moleculen. Moleculen zijn altijd door nóg kleinere deeltjes omgeven die elektronen worden genoemd. Elektronen zijn elektrisch geladen. Een stabiel molecuul heeft altijd een even aantal elektronen om zich heen. Net als alles wat leeft, streeft elke molecuul naar stabiliteit. In de illustratie zien we moleculen met elektronen.

Schematische voorstelling van een vrije radicaal en een antioxidantSchematische voorstelling van een vrije radicaal en een antioxidant

Bij een oneven aantal elektronen is het molecuul instabiel en zal daarom proberen een elektron te 'stelen' bij een ander molecuul, dat daardoor ook instabiel wordt. Vrije radicalen hebben per definitie een oneven aantal elektronen. Zij zijn instabiel. Daarom zijn ze altijd op zoek naar een elektron om de disbalans op te heffen. Hierdoor ontstaat een soort kettingreactie. Het door de vrije radicaal bestolen molecuul zal eveneens een elektron willen stelen bij een ander om de instabiliteit op te heffen. Die wordt daar op zijn beurt ook weer instabiel door. Enzovoort.

Maar nu komt het mooie: een antioxidant kan deze negatieve spiraal doorbreken door een elektron aan een instabiele, vrije radicaal te geven. Deze is nu ook stabiel en niet meer schadelijk. De genereuze gift door de antioxidant heeft geen negatief effect. De antioxidant wordt er namelijk zelf niet instabiel door.

"We vinden volop antioxidanten in verse, onbewerkte groente, kruiden en fruit"

Waar zitten antioxidanten in?

Plantaardige, antioxidante voedingsmiddelenPlantaardige, antioxidante voedingsmiddelen

In de natuur vinden we antioxidanten vooral terug in voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. We vinden ze bijvoorbeeld volop in verse, onbewerkte groente en fruit. Uiteraard het liefst producten uit biologische teelt zonder of met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Alle soorten bessen bevatten veel antioxidanten, maar bijvoorbeeld ook noten, zaden en pitten, groene (rauwe) groente, kiemgroenten, alle kruiden, groene thee en donkere chocolade.

Hoe beter de kwaliteit van de ingrediënten en hoe verser en minder bewerkt het voedingsmiddel is, hoe meer antioxidanten het bevat. Ook planten en bloemen uit de natuur, zoals bijvoorbeeld paardenbloem, pinksterbloem, weegbree en melde, zitten boordevol antioxidanten. Het ziet er leuk uit, maar het loont ook om ze daadwerkelijk in salades of soepen te verwerken.

"Alle mensen boven de veertig hebben baat bij goede antioxidanten"

Voor wie zijn antioxidanten goed?

Mensen tot veertig, die er een gezonde leefstijl op na houden en een evenwichtig voedingspatroon hebben, komen meestal wel weg met de antioxidanten die ze via de voeding binnen krijgen. De lichaamscellen zijn vers en flexibel en de meeste functioneren prima. Na het veertigste levensjaar treedt bij iedereen fysieke corrosie op. Veel cellen functioneren dan niet meer optimaal en de impact van slechte gewoontes is veel groter, omdat het normale reparatiesysteem van de cellen minder goed werkt. 

Ongezonde voedingOngezonde voeding

Bij (jonge) mensen die intensief sporten en natuurlijk bij mensen die (te) veel roken en/of alcohol drinken of die er een ongezond voedingspatroon op na houden, gaat het proces van 'vrije radicalisering' sneller. Alle mensen boven de veertig hebben daarom baat bij goede antioxidanten. Bijkomend voordeel van antioxidanten is dat ze een positieve anti-aging invloed hebben op de buitenkant. U blijft er dus langer fris en fruitig door.

"Moderne antioxidante supplementen zijn vaak geconcentreerd en van een hoge zuiverheid"

Wat zijn de 10 beste antioxidanten?

Antioxidante supplementenAntioxidante supplementen

Voortschrijdende technieken en wetenschappelijke kennis dragen eraan bij dat er moderne, antioxidante supplementen op de markt komen. Ze zijn vaak geconcentreerd en van een hoge zuiverheid. Vitaminesperpost.nl vindt kwaliteit, zuiverheid en veiligheid van groot belang en kiest daarom alleen voor de beste producenten. Zo weet u zeker dat u een kwalitatief goed supplement aanschaft. Hieronder sommen wij onze 10 mooiste antioxidante supplementen op.

1. Pterostilbeen
Deze stof is niet zo bekend. Pterostilbeen is een gepatenteerd extract (Silbinol®) dat uit het kernhout en de schors van de Pterocarpus marsupium wordt gewonnen. De stof lijkt qua scheikundige structuur op resveratrol, een andere meer bekende antioxidant. Door zijn moleculaire structuur kan pterostilbeen gemakkelijk de celwanden passeren en langer in het lichaam verblijven dan resveratrol.

2. Astaxanthine
Astaxanthine wordt op geavanceerde wijze uit de bloedrode alg Haematococcus pluvialis geëxtraheerd . Dat levert de gepatenteerde stof AstaPure® op. De AstaPure®-capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bevatten natuurlijke, actieve astaxanthine en andere nuttige carotenoïden. De bekende doctor in de geneeskunde Gert Schuitemaker is zelfs zo enthousiast over deze antioxidant dat hij er een heel boek aan wijdde.

3. Glutathion
L-Glutathion is een antioxidante zwavelverbinding die ons lichaam zelf aanmaakt uit de aminozuren cysteïne, glutamine en glycine. Het is een vetachtige verbinding (lipide), die snel in de darm kan worden opgenomen. Bij de vorming van complexe aminozuurmoleculen wordt de acetylgroep als bescherming tegen oxidatie ingezet. S-acetyl-L Glutathion en Liposomale glutathion worden het beste in ons lichaam opgenomen.

4. Co-enzym Q10
Co-enzym Q10 (ubiquinon) is een vetoplosbare, vitamine-achtige stof die in alle menselijke en dierlijke cellen voorkomt. De stof wordt in lichaamsweefsels aangemaakt en ook via de voeding krijgen we CoQ10 binnen. Vooral orgaanvlees, vis en gevogelte zijn rijke bronnen. In ons lichaam moet Q10 eerst naar ubiquinol worden omgezet om te kunnen worden gebruikt.

5. Ubiquinol
In tegenstelling tot co-enzym Q10 hoeft ubiquinol niet in het lichaam te worden omgezet. Hoewel we ubiquinol zelf kunnen aanmaken en via de voeding kunnen opnemen, kan men soms wel wat meer van deze stof gebruiken. Het is geen vitamine maar een vitamine-achtige stof die een rol speelt bij het normaal functioneren van onze cellen.

6. Pijnboomextract
Pijnboomextract wordt uit de schors van de Chinese Pinus massoniana gewonnen. Het extract bevat krachtige antioxidanten. Ons extract is op minimaal 95% proanthocyanidinen gestandaardiseerd. Proanthocyanidines (PAC's) staan ook bekend als oligomere proanthocyanidines (OPC's) en als pycnogenol. Het is een bijzonder goed onderzochte stof die breed kan worden toegepast. 

7. PQQ
Pyrroloquinoline quinone (PQQ) is een klein quinonemolecuul. Het heeft het vermogen om geoxideerde stoffen te verminderen en vervolgens in samenwerking met glutathion weer in een actieve vorm om te zetten. De stof lijkt vrij stabiel, omdat het duizenden cycli kan ondergaan voordat PQQ is verbruikt. PQQ kan als vitamine-achtig worden beschouwd.

8. Resveratrol
Resveratrol is een stof die van nature in de Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum) wordt aangetroffen. We treffen de stof ook aan in de schil van rode druiven en sommige andere vruchten en planten. Resveratrol is een krachtige antioxidant die veelvuldig is onderzocht en bescherming biedt aan weefsels en cellen*.

9. Selenium
L-selenomethionine is een essentieel mineraal. Het is bij verschillende processen in ons lichaam betrokken en aan methionine. Dit is het essentiële zwavelaminozuur. Als antioxidant is het goed voor ons afweersysteem en beschermt het gezonde weefsels en cellen in het lichaam tegen oxidatieve schade. Deze verbinding wordt goed in het lichaam opgenomen. Dit mineraal werkt goed samen met jodium en zink.

10. Vitamine C
Misschien niet zo modern, maar daarom niet minder belangrijk. Vitamine C is de meest bekende en meest veelzijdige vitamine die er is. Omdat wij deze in tegenstelling tot vele dieren niet zelf kunnen aanmaken, is de vitamine voor iedereen zinvol. Ook vitamine C is een sterke antioxidant. Hierdoor is vitamine C in staat de cellen van ons lichaam te beschermen. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over onze antioxidante supplementen of wilt u graag advies bij het maken van een keuze? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.