Wat is pancreatine? Vrouw met uitgelichte alvleesklier

Bent u bekend met de stof pancreatine? Nee? Dan bent u niet de enige. Misschien ziet u wel de overeenkomst met het woord pancreas oftewel onze alvleesklier. Pancreatine is namelijk een mix van enzymen die door deze klier worden aangemaakt. Deze enzymen zijn onmisbaar voor onze spijsvertering. Klinkt ingewikkeld, is het echter niet. Wij leggen het hieronder uit.

Een goede spijsvertering begint in de mond

Wist u dat een goede spijsvertering al in de mond begint? Het ruiken, zien of zelfs denken aan wat lekkers kan ons immers letterlijk het water in de mond doen lopen. Zó naar iets verlangen dat er speeksel in de mond komt, noemen we ‘watertanden’. Op zulke momenten sturen onze hersenen seintjes naar onze organen, zodat het lichaam zich kan voorbereiden op het eten dat in aantocht is. Onze alvleesklier (pancreas) begint vervolgens met de aanmaak van pancreassap.

Vrouw denkt aan lekker etenVrouw denkt aan lekker eten

In het pancreassap bevinden zich enzymen die we nodig hebben voor de afbraak van voedsel. Deze mix van enzymen noemen we pancreatine. 

“Als u onvoldoende pancreasenzymen aanmaakt, worden belangrijke voedingsstoffen minder goed opgenomen"

Wat doet pancreatine? 

Pancreatine is dus een mengsel van verschillende spijsverteringsenzymen. Deze enzymen breken vetten, eiwitten en koolhydraten uit onze voeding af tot kleinere deeltjes. Hierna kunnen de voedingsstoffen gemakkelijk  worden getransporteerd en vervolgens in de bloedbaan worden opgenomen. Eenmaal hier zorgen de nutriënten voor het vrijmaken van energie en voor groei en herstel. 

De belangrijkste 3 groepen van spijsverteringsenzymen zijn:

Protease: Breekt eiwitten af tot kleine peptiden en aminozuren

Lipase: Breekt vet af tot kleine vetzuren en glycerol

Amylase: Breekt koolhydraten af tot enkelvoudige suikers

Als u onvoldoende pancreasenzymen aanmaakt, wordt het voedsel dat u eet onvoldoende verteerd. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen minder goed opgenomen en kunt u een opgeblazen gevoel en gasophoping ervaren. 

Weetje:

Pancreatine wordt al meer dan honderd jaar gebruikt en staat op de World Health Organization’s List of Essential Medicines. Dit is een lijst van de effectiefste en veiligste medicijnen die in elk gezondheidssysteem nodig zijn.

Hoe herken ik een gebrek aan pancreasenzymen? 

Vrouw ruikt een onprettige geurVrouw ruikt een onprettige geur

Als onze alvleesklier onvoldoende enzymen afgeeft, blijven onverteerde voedselresten achter in ons spijsverteringskanaal. Dit kan voor onprettige situaties zorgen zoals:

  • U bent overdreven winderig
  • Een langdurig vol gevoel en een opgeblazen buik na een maaltijd
  • Stinkende ontlasting die aan de wc blijft kleven

Op termijn kan een verminderde opname van voedingsstoffen eveneens zorgen voor:

  • Gewichtsverlies
  • Een gebrek aan de vitamines A, D, E en K. Deze vitamines zijn vetoplosbaar. Als de darm vetten niet goed opneemt, worden ook de vetoplosbare vitamines niet opgenomen
  • Vermoeidheid

In bovenstaande gevallen kan een preparaat of supplement met pancreatine uitkomst bieden.

“Pancreasenzymen worden ingezet als de alvleesklier niet goed functioneert of als de enzymen onvoldoende in de darmen terechtkomen”

Wie heeft baat bij een pancreatinesupplement? 

Naarmate we ouder worden, neemt onze lichaamseigen aanmaak van pancreatine af. Vrouwen in het bijzonder hebben een sterke afname van spijsverteringsenzymen na het 65e levensjaar. Als de alvleesklier niet goed (meer) werkt, is dit vaak direct merkbaar. De spijsvertering raakt van slag en belangrijke voedingsstoffen verlaten samen met de ontlasting het lichaam.

Vrouw legt een hand op haar buikVrouw legt een hand op haar buik

Preparaten met pancreasenzymen worden binnen de reguliere zorg ingezet als de alvleesklier niet goed functioneert of als de enzymen onvoldoende in de darmen terechtkomen. Deze pancreasenzymen zijn hooggedoseerd en worden door een arts voorgeschreven.

Supplementen met pancreatine kunnen worden ingezet bij senioren, bij een moeizame spijsvertering en kunnen helpen bij mensen die winderig zijn. Het nemen van een supplement met pancreatine draagt bij aan de vertering van voedsel. Meestal is het onduidelijk aan welk enzym u een gebrek heeft. Vaak is het een combinatie van enzymen die u onvoldoende aanmaakt. In dat geval kan een enzymcomplex zoals pancreatine uitkomst bieden.

“Bij enzymsupplementen gaat het niet om de dosering maar om de enzymactiviteit” 

Hoe herken ik een goed pancreatinesupplement? 

Pancreatine capsulesPancreatine capsules

Overweegt u om een supplement met pancreatine te gebruiken? Dan is het handig om te weten hoe u een goed enzymsupplement herkent. De volgende twee punten zijn belangrijk:

Enzymactiviteit van het supplement - Bij het selecteren van een enzymsupplement gaat het niet om de dosering van de verschillende enzymen, maar om de zogenoemde enzymactiviteit per enzym. Bij de betere pancreatine supplementen staat de enzymactiviteit in USP-eenheden op het etiket vermeld.

 

Het supplement bevat 3 groepen spijsverteringsenzymen - Een supplement met pancreatine dient alledrie de verschillende spijsverteringsenzymen te bevatten: amylase, protease en lipase. De hoeveelheid enzymen per soort kan variëren. Heeft u bijvoorbeeld een moeizame vertering van eiwitten? Dan is het belangrijk dat het supplement een hoog gehalte aan protease-enzymen bevat. Mist u voldoende enzymen om koolhydraten af te breken? Dan is juist het gehalte amylase-enzymen belangrijk.

“De vegan pancreatine-enzymen functioneren zowel in een zure als niet-zure (basische) omgeving”

Wat zijn de voordelen van vegan pancreatine? 

Pancreatine wordt in de meeste gevallen uit de alvleesklier van een varken gewonnen. Hierdoor zijn de enzymen niet geschikt voor mensen die er een vegetarische of veganistische leefstijl op nahouden of mensen die om welke reden dan ook liever geen varkensproducten willen gebruiken.

Bij vitaminesperpost.nl is gekozen voor pancreatine uit plantaardige bron. Onze Vegan Pancreatine is namelijk afkomstig uit zwammen. Hierdoor zijn de capsules 100% vrij van dierlijke bestanddelen. Het gebruik van het vegan pancreatinesupplement biedt echter nóg een belangrijk voordeel. De veganistische enzymen werken goed samen en hebben een breed pH-bereik. De vegan pancreatine-enzymen functioneren zowel in een zure als niet-zure (basische) omgeving. Hierdoor begint hun activiteit al in de maag en gaat dit door tot in de dunne darm. 

Vegan pancreatine capsules op basis van zwammen

De Vegan Pancreatine van vitaminesperpost.nl bevat een gebalanceerde mix van pancreasenzymen van plantaardige herkomst. De capsules zijn gegarandeerd vrij van dierlijke grond- en hulpstoffen en kennen een hoge enzymactiviteit. Bovendien kan Vegan Pancreatine goed worden gecombineerd met lactase en Glutenzymen. Samen helpen ze om de spijsverting optimaal te ondersteunen. 

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over pancreatine of andere spijsverteringsenzymen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).