Wat zijn L-carnitine, acetyl L-carnitine en GPLC carnitine? Sportende mensen met overgewicht

Carnitine? Bij velen onbekend, maar zeker niet onbelangrijk. Niet voor niets wordt carnitine in Nederland verplicht aan babymelk toegevoegd. Maar wat is carnitine eigenlijk? Wat is het verschil tussen L-carnitine, acetyl L-carnitine en GPLC carnitine? En bestaat er ook carnitine voor vegetariërs en veganisten? In dit artikel ontdekt u het allemaal.

Wat is carnitine?

Carnitine is een semi-essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam de voedingsstof deels zelf kan aanmaken, maar deze ook voor een deel uit voeding of supplementen dient te halen. Aminozuren zijn verschillende organische verbindingen die in ons lichaam gezamenlijk eiwitten vormen. Carnitine is van nature aanwezig in moedermelk. Pasgeboren baby's produceren deze stof zelf nog niet. Daarom is carnitine in Nederland al sinds het eind van de jaren tachtig verplicht aan zuigelingenvoeding toegevoegd.

De opbouw van carnitineDe opbouw van carnitine

Ons lichaam kan met behulp van vitamine B3, vitamine B6, vitamine C en het mineraal ijzer zelf carnitine vormen uit de aminozuren L-lysine en L-methionine. L-lysine is voor mens en dier een essentieel aminozuur: het lichaam maakt deze stof niet zelf aan. De omzetting naar carnitine gebeurt voornamelijk in de lever en in de nieren. Van hieruit wordt dit aminozuur via de bloedbaan verder door het lichaam verspreid.

Weetje:

Elk aminozuur heeft zijn eigen functie in het lichaam. Carnitine heeft zijn functie in relatie tot de stofwisseling. De stofwisseling zorgt ervoor dat onze voeding in energie wordt omgezet.

Wat doet carnitine?

Verdeling goede en slechte vettenVerdeling goede en slechte vetten

Het lichaam heeft energie nodig om goed te kunnen functioneren. Deze energie wordt uit voeding gehaald. Een deel hiervan wordt als vet opgeslagen. Vet is de voornaamste energiebron die het lichaam nodig heeft voor het uitvoeren van velerlei processen. Vet wordt in uw lichaamscellen afgebroken, waardoor energie vrijkomt. Als vetten naar energie worden omgezet, worden ze gebruikt om brandstof voor onze mitochondriën te produceren. De mitochondriën zijn de energiefabriekjes van ons lichaam. Zo kan het lichaam energie maken uit vetten. Dit proces stimuleert onze vetverbranding. Carnitine (L-carnitine) heeft een belangrijke functie in het lichaam. Het is nauw betrokken bij het transport van vetten naar die energiefabriekjes.

Bij te weinig carnitine is er geen goede verbranding van vetten. Hierdoor wordt de brandstofproductie voor genoemde energiefabriekjes ondermijnd. Veel sporters nemen daarom voor hun training carnitine in. Ingenomen carnitine leidt ertoe dat er een hogere hoeveelheid carnitine in het lichaam wordt opgeslagen. Duursporters zoals hardlopers en mensen die sporten met als doel om vet te verbranden (bijvoorbeeld om af te vallen), nemen het vaakst carnitinesupplementen in voorafgaand aan hun training.

Weetje:

U kunt carnitine prima met onze supplementen Vetverbrander Plus of Energie Formule combineren. Ook de combinatie met onze andere sportvriendelijke supplementen TheaCrine, BCAA, DMG en bèta-alanine is goed mogelijk.

Waar zit carnitine in?

De naam carnitine komt van het Latijnse carnis, wat ‘vlees’ betekent. Met zo’n naam zal het u niet verbazen dat carnitine vooral in dierlijke producten voorkomt. Biologisch rundvlees en gevogelte, lijngevangen vis en gefermenteerde zuivel (kwark, yoghurt, skyr) zijn goede bronnen van carnitine. In plantaardige voeding is de hoeveelheid carnitine duidelijk lager. De beste plantaardige bronnen van carnitine zijn volkoren tarweproducten, asperges en avocado’s.

Voedingsbronnen van carnitineVoedingsbronnen van carnitine

Ons lichaam kan carnitine voor een deel uit L-lysine en L-methionine aanmaken. L-lysine is vooral aanwezig in biologisch vlees en gevogelte. Ook in lijngevangen vis komt het voor. In mindere mate komt dit aminozuur voor in eieren, peulvruchten en gefermenteerde zuivelproducten. L-methionine komt in meer levensmiddelen voor. Biologisch vlees, lijngevangen vis (met name zalm), eieren, garnalen, volkorenbrood, zilvervliesrijst, broccoli, groene erwten, spruitjes en spinazie zijn gezonde bronnen hiervan.

Weetje:

Voor volwassenen is er geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH-waarde, tegenwoordig ook wel RI-waarde geheten) van carnitine vastgesteld. Dit omdat per persoon verschilt hoeveel carnitine het lichaam kan aanmaken uit de aminozuren L-lysine en L-methionine.

Wat is L-Carnitine (levocarnitine)?

Sporters die L-carnitine benuttenSporters die L-carnitine benutten

Wij vertelden u al dat er drie vormen van carnitine zijn: L-carnitine, acetyl L-carnitine en GPLC carnitine. Al deze ingewikkelde termen schrikken u misschien af, maar dit is niet nodig. Hieronder leggen we ze voor u uit. Alle drie de carnitinevormen werken net anders in het lichaam en kennen daardoor elk een specifieke gebruikersgroep.

In het L-carnitinesupplement dat u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, zit carnitinetartraat. Dit is L-carnitine die aan tartraatzuur is gebonden Dit wordt sneller dan andere L-carnitinesupplementen opgenomen. Deze snelle opname maakt deze vorm uitermate geschikt bij sportactiviteiten. Onze L-carnitine wordt dan ook veelvuldig door sporters benut.

Weetje:

Carnitine is verwerkt in een ‘afslankparfum’, samen met cafeïne en spirulina. De combinatie van deze voedingsstoffen zou vetverbrandende eigenschappen hebben. Daarnaast claimt de producent dat de geur voor minder eetlust zorgt.

Wat zijn de eigenschappen van Acetyl L-Carnitine?

Acetyl L-carnitine (ALC of ALCAR) is L-carnitine dat aan een acetylgroep is gebonden. Acetylgroepen hebben alles met methylering te maken en worden snel in het lichaam opgenomen. Acetyl L-carnitine staat bekend als de hersenvariant van L-carnitine. Dit omdat acetyl L-carnitine heel goed door de hersenen wordt opgenomen. Hierdoor heeft het interactie met ons centrale zenuwstelsel en daarmee met onze zenuwen. Met de aanwezige acetylgroep wordt een belangrijk onderdeel van een zenuw gemaakt: de overdrachtsstof acetylcholine. Acetyl L-carnitine is zodoende een effectief voedingssupplement voor lichaam én geest.

Oudere mensen die aan het puzzelen zijnOudere mensen die aan het puzzelen zijn

Weetje:

Voor personen die niet voldoende carnitine (meer) hebben in het lichaam, wordt L-carnitine (levocarnitine) sinds 1986 ook op recept verstrekt.

Welke kenmerken heeft GPLC Carnitine?

Structuur van GPLC CarnitineStructuur van GPLC Carnitine

Tot slot is er GPLC Carnitine (Glycine Propionyl-L-Carnitine). Deze vorm is gebonden aan het aminozuur glycine. Dit zorgt voor een goede opname van carnitine. Op deze manier staat deze vorm garant voor een snellere brandstofaanmaak voor de lichaamseigen energiefabriekjes.

Weetje:

Carnitine heeft grote verwantschap met de B-vitamines. Dit omdat carnitine opvallende gelijkenissen kent met het werkingsprincipe van B-vitamines. In het buitenland wordt carnitine daarom ook wel vitamine B7 of vitamine B20 genoemd.

Wanneer carnitine innemen?

Op onze productpagina’s van L-carnitine, acetyl L-carnitine en GPLC carnitine vermelden we dat u deze supplementen het best op een nuchtere maag of tussen de maaltijden door kunt innemen. Dit heeft alles met de opname van aminozuren te maken. Aminozuren kunnen pas hun optimale effect in ons lichaam bewerkstelligen als ze geen concurrentie van andere aminozuren ondervinden. Er kan immers maar een beperkte hoeveelheid aminozuren door het bloed aan de hersenen worden afgegeven.

Sporters die carnitine op de lege maag hebben ingenomenSporters die carnitine op de lege maag hebben ingenomen

Bij passage van de barrière tussen het bloed en onze hersenen kunnen aminozuren met elkaar concurreren. Voor een maximaal effect dient de concurrentie van andere aminozuren te worden beperkt. Omdat een maaltijd in de regel eiwitten bevat en daarmee ook aminozuren, vindt er per definitie dus concurrentie plaats. Door carnitine bij een maaltijd in te nemen, zou een te klein deel van de ingenomen carnitine de hersenen bereiken.

Ook sporters hebben baat bij het nemen van aminozuren op een lege maag. Dit heeft te maken met het effect op de spieren. Vanwege de invloed op de energiehuishouding kunnen onze carnitinesupplementen beter niet ’s avonds worden ingenomen.

Weetje:

Met het klimmen van de jaren vindt er een sterke afname plaats van het gehalte carnitine in ons spierweefsel.

Is carnitine vegan?

Vegan carnitinecapsulesVegan carnitinecapsules

Voor met name vegetariërs en veganisten is het lastiger om voldoende carnitine binnen te krijgen. Zodoende kan een vegan carnitinesupplement voor hen in het bijzonder een meerwaarde zijn. Alle carnitinesupplementen van vitaminesperpost.nl zijn middels een gepatenteerd productieproces in een laboratorium natuuridentiek vervaardigd. Hierdoor zijn ze ook prima door vegetariërs en veganisten te benutten.

Onze carnitinesupplementen komen gegarandeerd uit niet-dierlijke bron en bevatten geen dierlijke bijproducten. Onze vegan carnitinecapsules zijn samengesteld met dezelfde vorm van L-carnitine die in de natuur wordt gevonden, zonder detecteerbare niveaus van synthetische slecht opneembare D-carnitine.

Onze vegan L-carnitine, vegan Acetyl L-carnitine en vegan GPLC carnitine, zijn voor zowel voor sporters als niet-sporters belangrijk. Wilt u alle voordelen van de verschillende carnitinevormen benutten? Wij maken het u gemakkelijk met Carnitine Compleet. Hét combinatiesupplement van vitaminesperpost.nl waarin alle drie de in dit artikel besproken goedopneembare vormen van carnitine geconcentreerd zijn samengebracht.

Carnitine komt in alle weefsels van het lichaam voor en is daarmee ontzettend belangrijk!

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over L-Carnitine, Acetyl L-Carnitine, GPLC Carnitine, supplementen voor de energiehuishouding of de vetverbranding? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).