Waarom is koper belangrijk voor onze gezondheid? Koperen pannetjes

Het klinkt misschien raar, maar het menselijk lichaam heeft dagelijks een beetje koper nodig om goed te kunnen functioneren. Zeker tijdens de zwangerschap is een gedegen koperopname belangrijk. We kunnen koper uit onze voeding halen of uit voedingssupplementen. Eerst gaan we echter in op de vraag wat het mineraal koper eigenlijk is.

Wat is koper en wat doet het?

Vrouw met prachtig koperrood haarVrouw met prachtig koperrood haar

Koper is een mineraal, net als bijvoorbeeld zink, ijzer en magnesium. Het is essentieel voor het functioneren van het menselijk lichaam. Koper is aanwezig in alle lichaamsweefsels. Het is samen met ijzer betrokken bij de vorming van rode bloedcellen. Het zorgt ervoor dat ijzer wordt vastgelegd in de hemoglobine, de stof die ons bloed een rode kleur geeft. Daarnaast is het nodig voor de vorming van bind- en botweefsel. 

Ook speelt koper een rol bij de vorming van pigment van het haar en is van belang voor een goede werking van het afweersysteem en de bloedstolling. Bovendien draagt koper bij aan de energie.

“Een kopertekort komt net als een zinktekort zelden voor"

Hoeveel koper hebben we nodig?

Een kopertekort komt net als een zinktekort zelden voor. Dagelijks dienen we ongeveer 0,9 mg koper binnen te krijgen. Dit advies geldt voor een doorsnee volwassen persoon. Zwangere vrouwen hebben een hogere behoefte: 1,0 mg koper per dag. Vrouwen die borstvoeding geven, wordt geadviseerd om 1,3 mg per dag binnen te krijgen.

“We halen koper voor het grootste gedeelte uit onze voeding"

In welke voedingsmiddelen zit koper?

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat onze huidige voeding gemiddeld 62% minder koper bevat dan in 1985. Als mogelijke oorzaken hiervan worden bodemuitputting, luchtvervuiling, versnelde groei, transport en langdurige opslag genoemd. We halen koper voor het grootste gedeelte uit onze voeding. Sommige voedingsmiddelen zijn rijk aan dit mineraal. Enkele kopertoppers zijn hazelnoot, pistache, sesamzaad, paranoten, lever, zonnebloempitten, cashewnoten, cacao, pistache, pijnboompitten, kikkererwten en oesters. 

Diverse notenDiverse noten

Gelukkig bevat een gezond en gevarieerd dieet meestal tussen de 2 en 5 mg koper. Ongeveer 30% hiervan wordt opgenomen in het lichaam. Het overige koper verlaat het lichaam via de ontlasting. Koper kan ook via de huid worden opgenomen, bijvoorbeeld via een koperen armband.

“Albion® is een betrouwbare bron voor veilige en bewezen, effectieve, organische mineralen"

Voedingssupplement met koper

Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij koper bisglycinaat. Dit is afkomstig van Albion Minerals®, een toonaangevend bedrijf op het gebied van ontwikkeling en toepassing van aminozuurchelaten. Sinds 1985 tracht Albion® om mineraalvormen met een hoge biologische beschikbaarheid te vervaardigen. De effectiviteit wordt door middel van klinische onderzoeken en onderzoek van derden gepoogd te bewijzen. Albion® is een betrouwbare bron voor veilige en bewezen, effectieve, organische mineralen. Het is herkenbaar aan het handelsmerk TRAACS®. Dit staat voor ‘The Real Amino Acid Chelate System’. Onze capsules met koper bisglycinaat bevatten 3 mg koper per capsule.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over koper of andere mineralen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers. Dat kan via nummer +31(0)75-612 12 47 of via ons contactformulier.