In dit blog wordt het essentiële spoorelement chroom of chronium onder de loep genomen. Ons lichaam kan dit spoorelement niet zelf aanmaken. Het is dan ook nodig om chroom dagelijks via de voeding binnen te krijgen. We hebben maar kleine hoeveelheden nodig om ons lichaam goed te laten functioneren.
- Wat is chroom?
- Wat is de functie van chroom?
- Hoeveel chroom heeft ons lichaam nodig?
- Chroom aanvullen of niet?
Wat is chroom?
Chroom bestaat uit verschillende varianten. Het verschil zit in de lading van het chroomdeeltje. Zo bestaat er:
- chromium3+ of trivalent chromium (Cr3)
De niet giftige vorm is Cr3. Deze vorm van chroom is aanwezig in voedingsmiddelen. Goede voedselbronnen zijn biergist, lever, vlees, vis, groente en peulvruchten. In dierlijke producten is de hoeveelheid chroom ongeveer 1-2 mg. In groente en fruit varieert het gehalte. Chroom wordt ook in supplementen gebruikt, vaak in de vorm van chroom picolinaat. - chromium6+ of hexavalent chromium (Cr6)
Cr6 komt niet in de natuur voor. Deze vorm wordt in de industrie gebruikt en is giftig voor de mens.
“De belangrijkste rol van chroom is het op peil houden van de bloedsuikerspiegel”
Wat is de functie van chroom?
In totaal bevat ons lichaam ongeveer 6 mg chroom. Chroom komt voor in alle organen, maar het grootste gedeelte wordt opgeslagen in lever, milt en botten.
De belangrijkste rol van het mineraal chroom ligt bij het op peil houden van de bloedsuikerspiegel. Het zorgt voor een normale bloedsuikerspiegel en is belangrijk voor de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose in de cellen van ons lichaam terecht komt. Chroom helpt de werkzaamheid van insuline te verbeteren. Hierdoor wordt de glucose gemakkelijker door de cellen opgenomen. Dit levert een stabiele bloedsuiker op. Een stabiele bloedsuiker zorgt er ook voor dat de huid gezond blijft.
Een voeding rijk aan snelle koolhydraten zorgt ervoor dat chroom door het lichaam wordt uitgescheiden.
Hoeveel chroom heeft ons lichaam nodig?
De Gezondheidsraad is een adviesorgaan van de overheid. De Gezondheidsraad stelt de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden op. Voor chroom is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld. Dit komt omdat de hoeveelheid chroom in het lichaam en in voedingsmiddelen slecht is te bepalen.
In de Verenigde Staten is er wel een aanbeveling voor chroom opgesteld. Zij adviseren 25 microgram per dag voor volwassen vrouwen en 35 microgram per dag voor volwassen mannen. Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van chroom.
De veilige bovengrens die wordt aangegeven, is 250 mcg per dag. Deze bovengrens geldt bij het het gebruik van supplementen. Via de voeding is het niet mogelijk deze hoeveelheid binnen te krijgen.
Chroom: aanvullen of niet
Met een volwaardige en gevarieerde voeding krijgt u voldoende chroom binnen. In sommige gevallen kan suppletie van chroom uitkomst bieden. Als u van nature gevoelig bent voor wisselende bloedsuikers kan chroom ondersteunend zijn. Chroom draagt namelijk bij aan de instandhouding van een normaal bloedsuikergehalte. Biotine en vitamine B3 kunnen de werking van chroom versterken.
Vitaminesperpost.nl heeft een ruim assortiment aan supplementen die bijdragen aan een evenwichtige bloedsuikerspiegel*, zoals berberine, kaneel en Gluco Balans.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over chroom of andere vitamines en mineralen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn bereikbaar via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).