Biotine: de 'beautyvitamine' Stralende jonge vrouw

Wat zijn de overeenkomsten tussen biotine, vitamine H en vitamine B8 (soms ook vitamine B7 genoemd)? Wat heeft biotine met schoonheid te maken? In dit blog alles over deze vitamine.

Wat is biotine?

Producten met veel biotineProducten met veel biotine

Biotine, vitamine B8 (of B7) en vitamine H zijn allemaal benamingen voor hetzelfde stofje. De ‘H’ in vitamine H staat voor de Duitse woorden ‘Haar’ en ‘Haut’, vanwege de gunstige effecten op onze haren en huid. Later werd deze vitamine biotine of vitamine B8 genoemd. Biotine is een water oplosbare vitamine die onderdeel uitmaakt van het vitamine B-complex. Onze darmen kunnen een kleine hoeveelheid biotine zelf produceren, mits de darmflora gezond is. Probiotica kunnen hier een bijdrage aan leveren.

“Biotine wordt ook wel de beautyvitamine genoemd”

Wat is de functie van biotine?

Biotine heeft verschillende functies in ons lichaam.

Energie

Biotine bevordert de energiestofwisseling in het lichaam, want het helpt energie vrij te maken uit eiwitten, koolhydraten en vetten die u via de voeding binnenkrijgt.

Huid en haar

Vitamine B8 heeft de naam ‘beautyvitamine’ gekregen omdat deze vitamine bijdraagt aan het onderhouden van een gezonde huid en mooi haar. Biotine speelt een rol bij de groei en herstelprocessen van de huid, waardoor de huid gezond blijft. Ook voor het haar is biotine belangrijk. Ons haar is onder meer uit keratine opgebouwd. Om keratine te maken, heeft het lichaam bepaalde aminozuren nodig. Vitamine B8 kan deze aminozuren produceren door eiwitten in de voeding af te breken. Deze aminozuren vormen vervolgens de bouwstenen voor keratine en gezond haar.

Zenuwstelsel

Vitamine B8 is van belang voor een goede werking van het zenuwstelsel, omdat ons zenuwstelsel glucose en vet gebruikt voor energie. Als de energievoorziening niet goed verloopt, kan ons zenuwstelsel ook niet optimaal werken.

Hersenen

Biotine is goed voor de gemoedstoestand, het geheugen en het concentratie- en leervermogen.

In welke voedingsmiddelen zit biotine?

Biotine zit in veel verschillende voedingsmiddelen, zowel plantaardig als dierlijk. Lever is bijzonder rijk aan deze vitamine.

Voedingsmiddel mcg biotine per 100 g
Lever
Eieren
Pinda’s
Zalm
Kaas
Zoete aardappel
42 mcg
21 mcg
18 mcg
6 mcg
3 mcg
2 mcg

Hoeveel biotine heeft het lichaam nodig?

Glas met biologisch rauw eiGlas met biologisch rauw ei

In veel voedingsmiddelen zit biotine. Het lichaam van een volwassene bevat naar schatting 1 mg biotine. Het is nog onduidelijk hoeveel vitamine B8 we dagelijks nodig hebben. De Gezondheidsraad heeft geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld. Als er geen referentie-inname kan worden bepaald, schat men een Adequate Inname (AI). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (European Food Safety Authority, EFSA) heeft voor volwassenen een adequate inneming van 40 microgram per dag vastgesteld. Dit heeft de Gezondheidsraad overgenomen.

Er is geen maximale bovengrens vastgesteld. Omdat een overschot via de urine wordt uitgescheiden, is biotine niet schadelijk voor het lichaam. Volgens de Gezondheidsraad is het zelfs niet schadelijk bij 200 mg per dag.

Een vijand van biotine zijn rauwe eieren. Rauw eiwit bevat namelijk avidine. Dit is een stof die ervoor zorgt dat biotine niet door het lichaam wordt opgenomen. Avidine verliest z’n kracht bij verhitting. Vandaar dat dit probleem zich niet voordoet bij het eten van gekookte of gebakken eieren.

Biotinesupplementen

Over het algemeen is een supplement niet nodig, omdat biotine voldoende in de voeding aanwezig is. Een voorwaarde is wel dat er gezond en gevarieerd wordt gegeten. Vitamines in voedingsmiddelen zijn vaak verbonden met andere stoffen. De vitamines moeten eerst worden losgemaakt voordat het lichaam ze kan opnemen. Dit lukt niet altijd helemaal, waardoor een gedeelte het lichaam verlaat. Vitamines in supplementen hoeven niet meer te worden losgekoppeld. Daardoor kunnen ze makkelijker worden opgenomen. Hierdoor kunnen deze vitamines een prima ondersteuning voor het lichaam zijn.

Vitaminesperpost.nl heeft diverse supplementen met vitamine B8 die het lichaam op verschillende gebieden kunnen ondersteunen. Voor sterke nagels, een gezonde huid en mooi haar kunt u kiezen voor het supplement voor huid, haar en nagels. Voor ondersteuning van energie is een multivitamine of biotine geschikt.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over biotine of over andere vitamines en mineralen?  Wij helpen u graag! Onze medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).