Wat is forskolin? De Coleus forskohlii-plant

Stap binnen in de wereld van forskolin. Deze unieke stof uit de Coleus forskohlii-plant staat bekend als natuurlijke vetverbrander. Wat is de oorsprong van deze plant? En kan deze ayurvedische krachtpatser ondersteunen bij het afslanken? Ontdek hoe dit natuurlijke supplement helpt bij gewichtsverlies en meer.

Wat is forskolin? 

Forskolin is een natuurlijk voorkomende stof uit de wortels van de Indische coleus (Coleus forskohlii-plant). De stof is een zogeheten terpenoïde. Terpenoïden zijn natuurlijke verbindingen die verwant zijn aan terpenen. Preparaten van de C. forskohlii worden al eeuwenlang binnen de traditionele ayurvedische kruidenkunde vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen gebruikt.

Papiertje met het woord 'fat' erop staat in brandPapiertje met het woord 'fat' erop staat in brand

Forskolin werd vooral populair in de Verenigde Staten nadat het in 2014 in een uitzending van de Dr. Oz Show verscheen. De Dr. OZ show was een praatprogramma dat zich op uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot gezondheid en welzijn richtte. In een van de afleveringen prezen televisiedokters en voedingsdeskundigen forskolin als hét nieuwe middel voor gewichtsverlies.

Oz voerde tijdens de uitzending een sketch uit waarin hij de veronderstelde effecten van forskolin demonstreerde. Om de werking van de ‘wonderbloem’ aan te tonen, introduceerde de tv-dokter een grote klodder van geel papier, bedoeld om buikvet voor te stellen. Vervolgens stak hij de klodder met een barbecue-aansteker in brand. De verdwijning van het papier onthulde een model van een spier die zich onder de klodder bevond. Hierbij gaf hij de boodschap mee dat als het vet weg ‘smelt’ het door spieren wordt vervangen. Daar had hij een punt. Want hoewel forskolin niet op magische wijze vet doet ‘wegsmelten’, kan de stof wél nuttig zijn bij het afslanken. Verderop vertellen we u hier meer over.

“De Coleus forskohlii-plant is de enige bekende natuurlijke bron van forskolin”

De oorsprong van de Coleus forskohlii-plant

Wortels van de Coleus forskohlii-plant Wortels van de Coleus forskohlii-plant

De Coleus forskohlii behoort tot de familie Labiatae (Lamiaceae), waartoe ook smaakvolle kruiden zoals pepermunt en lavendel behoren. De plant groeit voornamelijk in India, Nepal en Thailand. In India werd de wortel van de C. forskohlii veel gebruikt als onderdeel van een ‘pickle’ bij een vegetarische maaltijd. Oude hindoeïstische ayurvedische teksten beschrijven het gebruik van Coleus-soorten onder de Sanskrietnaam 'Makandi'. 

De aromatische plant werd voor diverse gezondheidsdoeleinden ingezet, variërend van hart- tot luchtwegformuleringen. In 1974 werd de stof forskolin voor het eerst door onderzoekers geïsoleerd. De Coleus forskohlii-plant is tot nu toe de enige bekende natuurlijke bron van forskolin. Vandaag de dag worden forskolinextracten ingezet als afslanksupplement.

“Simpel gezegd, helpt forskolin om de afgifte van vetzuren in het lichaam aan te jagen, zodat ze voor energie kunnen worden gebruikt”

Hoe werkt forskolin? 

Zoals we u eerder vertelden, is forskolin het belangrijkste werkzame bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de unieke eigenschappen van de plant. Aangenomen wordt dat deze verbinding de niveaus van cyclisch AMP (cAMP) in het lichaam helpt te verhogen. Verhoogde niveaus van cAMP worden met een verhoogd vetmetabolisme in verband gebracht. Simpel gezegd, helpt forskolin om de afgifte van vetzuren in het lichaam aan te jagen, zodat ze voor energie kunnen worden gebruikt. Op deze manier ondersteunt forskolin de vetverbranding*.

Gespierde man in de sportschool Gespierde man in de sportschool

Het vrijkomen van opgeslagen vet alleen is niet genoeg om gewichtsverlies te bespoedigen. Het moet altijd gepaard gaan met een calorietekort. U kunt immers alleen afvallen als uw energieverbruik groter is dan uw energie-inname. Dit tekort aan calorieën zorgt ervoor dat het lichaam genoodzaakt is om een andere energiebron zoals lichaamsvet of spierweefsel aan te spreken.

“Een toename in de vetvrije massa is een sleutelcomponent voor een algehele, goede gezondheid” 

Kan forskolin helpen bij het afslanken? 

Uit verschillende klinische onderzoeken blijkt dat forskolin ondersteuning kan bieden bij het afslanken* en het behoud van ‘lean body mass’. Een studie naar het gepatenteerde Coleus forskohlii-extract van Sabinsa® liet na 12 weken gunstige veranderingen in de lichaamssamenstelling zien. Waar de hoeveelheid vetvrije massa aanzienlijk vergrootte, verlaagde het lichaamsvetpercentage.

Een toename in de vetvrije massa is een sleutelcomponent voor een algehele, goede gezondheid. Dit maakt het gebruik van forskolin ook interessant voor sporters die hun spiermassa willen vergroten zonder in vet aan te komen.

Zoals we eerder zeiden, moet het gebruik van forskolin gepaard gaan met leefstijlaanpassingen om gewichtsverlies te bespoedigen. Gecombineerd met een calorietekort is het resultaat met forskolin vele malen groter.

“Sabinsa® was begin jaren negentig een pionier op het gebied van natuurlijke extracten van de Coleus forskohlii” 

Hoe herken ik een goed wortelextract van de Coleus forskohlii-plant?

Bladeren van de Coleus forskohlii-plant Bladeren van de Coleus forskohlii-plant

In de afgelopen jaren is het aanbod van voedingssupplementen met forskolin sterk toegenomen. Als u wilt profiteren van al het goede dat de Coleus forskohlii voor u in petto heeft, is het van belang om voor een kwalitatief goed extract te kiezen. Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij tal van producten van de gerenommeerde producent Sabinsa®.

U kent Sabinsa® wellicht van ons ruime assortiment ayurvedische supplementen zoals kurkuma en ashwagandha. Sabinsa® was begin jaren negentig pionier op het gebied van natuurlijke extracten van de Coleus forskohlii. Het resultaat was ForsLean®, een natuurlijk ingrediënt op basis van met forskolin verrijkte extracten van de wortels.

De missie van Sabinsa® is om alternatieve en complementaire natuurlijke producten te bieden voor menselijke voeding en welzijn. Forslean® is dan ook afkomstig van een duurzame bron van Coleus forskohlii-wortels. De wortels zijn afkomstig uit weefselkweek en worden duurzaam verbouwd. Er zijn drie patenten op ForsLean®: op de methode voor het bereiden van forskolin, op de samenstelling en op de effectieve hoeveelheid forskolin in het bevorderen van vetvrije massa ter ondersteuning van gewichtsbeheersing*.

Ondersteun de vetverbranding met een forskolin-supplement

Het is duidelijk dat forskolin een opmerkelijk ingrediënt is met potentieel voor gewichtsverlies en het behoud van vetvrije massa. Door te kiezen voor een van onze kwalitatief hoogwaardige producten met ForsLean®, profiteert u optimaal van de voordelen van deze unieke stof. U kunt bij ons terecht voor Forskolin en Forskolin Forte. Bovendien vindt u forskolin in onze Vetverbrander Plus-formule. Voeg dit supplement aan uw dagelijkse routine toe en ondersteun op natuurlijke wijze uw gezondheidsdoelen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over forskolin of andere supplementen die de vetverbranding kunnen ondersteunen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).