Wat is fosfatidylserine en hoe werkt ons geheugen? Twee oude mensen die zitten te kaarten

Sommigen hebben een geheugen als een olifant, velen als een vergiet. Zeker als de leeftijd wat toeneemt. U raadt het al, dit artikel gaat over het geheugen. Hoe werkt het geheugen? Hoe kunnen we ons geheugen ondersteunen en wat doet fosfatidylserine? De hoogste tijd om uw geheugen op te frissen.

Hoe werkt ons geheugen?

“Het aroma komt je tegemoet zodra je Supra opendoet, dat is (...)”. Grote kans dat u de naam van het inmiddels gemarginaliseerde koffiemerk zo uit uw geheugen kunt opdiepen. Dit ondanks dat de bewuste koffiebrander deze reclameleus al meer dan dertig jaar (!) niet meer gebruikt. Niettemin staat deze slogan in ons collectief geheugen gegrift. Terwijl als we u iets vragen dat nog vers in het geheugen ligt, bijvoorbeeld het hoofdonderwerp van het Journaal van gisteren, u hiervoor waarschijnlijk even flink in uw geheugen moet graven. Interessant hè, hoe ons geheugen werkt. 

De hippocampus in de hersenenDe hippocampus in de hersenen

Ons geheugen ondersteunt een complex netwerk van zenuwcellen in de hersenen. Dit noemen we synapsen. Synapsen zijn de verbindingen tussen deze zenuwcellen en het hersenonderdeel hippocampus. Ze spelen een cruciale rol bij het overdragen van informatie en het vormen van herinneringen.

Weetje:

'Hippocampus’ is Grieks voor zeepaardje, wat de letterlijke vorm van de hippocampus in de hersenen is.

Hoe het geheugen te ondersteunen?

Laat uw geheugen u ook weleens in de steek? Hieronder treft u de belangrijkste leefstijltips die helpen uw geheugen te ondersteunen:

 • Beweeg voldoende
  Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor het geheugen. Matig-intensieve cardio-oefeningen, zoals wandelen, joggen of zwemmen, stimuleren de bloedstroom naar de hersenen. Hierdoor wordt de cognitieve functie verbeterd. Ook heeft beweging invloed op de afgifte van de slaapregelstof melatonine en beïnvloedt zo ons slaap-waakritme.
 • Slaap voldoende
  Voldoende slaap van goede kwaliteit is belangrijk om uw geheugen te optimaliseren. Ons vegetarische supplement Nachtrust Plus ondersteunt uw nachtrust* (citroenmelisse) en helpt u zo om lekker te slapen* (avena sativa).
 • Eet voldoende gezonde voeding
  Een uitgebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan antioxidanten, omega 3-vetten, vitamines en mineralen is belangrijk voor het geheugen.
 • Daag uw hersenen uit
  Prikkel uw hersenen met nieuwe taken en activiteiten. Doe puzzels en brain-trainingspelletjes, leer een instrument bespelen of volg een cursus. Door de hersenen actief te houden, bevordert u de vorming van nieuwe zenuwverbindingen.
 • Gebruik geheugentechnieken
  Geheugentechnieken zoals herhalingen, visualisaties, associaties en ezelsbruggetjes kunnen helpen bij het onthouden van lijsten, namen of cijfers.
 • Beheers stress
  Chronische stress kan schadelijk zijn voor het geheugen en de cognitieve functie. Het toepassen van stressmanagementtechnieken als meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen helpen zo om uw geheugen te beschermen. Ons vegetarische combinatiesupplement Stress & Relax geeft ondersteuning bij stresssituaties en is hierdoor gunstig voor een goede geestelijke balans (folaat).
 • Stimuleer sociale interactie
  Sociale interactie stimuleert de hersenen en kan het geheugen verbeteren. Breng dus tijd door met vrienden en familie, neem deel aan groepsactiviteiten en houd uw geest actief door gesprekken te (blijven) voeren.
 • Ondersteun uw concentratie
  Onderdelen van het geheugen, zoals het kortetermijngeheugen, vereisen een goede concentratie. Probeer afleidingen te vermijden, maak gebruik van time management-technieken en neem regelmatig pauzes om zo uw concentratievermogen te ondersteunen. Ons vegan supplement Sabroxy® Focus is goed voor het concentratievermogen en draagt zo bij aan een heldere geest (vitamine B8).

Weetje:

De grote hersenen zijn belangrijk voor het geheugen. Onderdelen hiervan zijn bij olifanten veel groter dan bij mensen. Dit verklaart de term 'olifantengeheugen'.

Waarom ons geheugen trainen?

Het menselijk geheugen is een wonderlijk complex systeem dat ons in staat stelt om ervaringen, kennis en vaardigheden op te slaan en op te roepen. Ons geheugen op de proef stellen, levert zodoende belangrijke voordelen op:

 • Verbetering van opname van nieuwe informatie
  Door ons geheugen te trainen, kunnen we nieuwe informatie sneller opnemen en verwerken, beter onthouden en gemakkelijker toegang krijgen tot opgeslagen kennis.
Grafische afbeelding hersenenGrafische afbeelding hersenen
 • Bevordering van zelfvertrouwen
  Als we in staat zijn om snel en accuraat informatie te onthouden en te gebruiken, voelen we ons competenter en capabeler. Dit extra stukje zelfvertrouwen kan ons helpen bij het nemen van beslissingen en het oplossen van problemen.
 • Ondersteuning van gezond ouder worden
  Het trainen van ons geheugen heeft ook langetermijnvoordelen. Regelmatige geheugentraining vermindert het risico op leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang. Dit stelt ons in staat om scherp te blijven, informatie beter te verwerken en zo de kwaliteit van ons leven te behouden naarmate we ouder worden.
 • Versterking van sociale relaties
  Door belangrijke informatie over mensen, gebeurtenissen en ervaringen te onthouden, kunnen we diepere en betekenisvolle relaties opbouwen en onderhouden.

Weetje:

Geheugensteuntjes zoals een boodschappenlijstje of een agenda, maken uw geheugen niet lui. Integendeel. Ze zijn een goede ondersteuning omdat het opschrijven zelf al een inprenting is.

Wat is fosfatidylserine?

De voedingsstof fosfatidylserine (phosphatidylserine) is er een om in het geheugen te prenten. Fosfatidylserine is een vetoplosbare fosfolipide die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Een fosfolipide is een bouwelement in onze hersencellen. Fosfatidylserine is de meest voorkomende fosfolipide in het menselijk brein. Ook is fosfatidylserine een belangrijk bestanddeel van lecithine. Lecithine vormt een essentieel onderdeel van elke lichaamscel. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke aanmaak van fosfatidylserine in ons lichaam af.

Molecule van fosfatidylserineMolecule van fosfatidylserine

Weetje:

De lichaamseigen stof fosfatidylserine zit ook in eierdooiers, sojabonen, (biologische) vette vis en zonnebloempitten.

Wat doet fosfatidylserine?

Mensen met een fotografisch geheugen hebben het gemakkelijker met de uitspraak van de tongbreker fosfatidylserine. Ondanks de moeilijke naam, is dit een belangrijke voedingsstof. Fosfatidylserine regelt namelijk de vloeibaarheid van fosfolipideverbindingen in onze zenuwcellen. De mate van vloeibaarheid stelt onze hersencellen in staat om zich aan te passen aan verschillende omstandigheden en dynamische processen. Deze vloeibaarheid is belangrijk vanwege de rol die het speelt bij de vorming en werking van synapsen, de verbindingen tussen zenuwcellen.

Grafische afbeelding neuroplasticiteitGrafische afbeelding neuroplasticiteit

Nieuwe synapsen zijn een belangrijk mechanisme van neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om zich te herstellen en te herstructureren. Dit belangrijke lichaamsproces is cruciaal voor de communicatie tussen cellen in de hersenen die betrokken zijn bij het vormen, opslaan en ophalen van informatie. 

Weetje:

De vegan capsules met fosfatidylserine die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, worden gegarandeerd uitsluitend uit non-GMO soja gewonnen. Deze bron van fosfatidylserine is de meest onderzochte bron met gunstige resultaten in de hedendaagse wetenschap.

Met welke supplementen is fosfatidylserine goed te combineren?

Fosfatidylserine is goed te combineren met:

 • Super DHA Visolie
  Zoals eerder vermeld is omega 3-vet ontzettend belangrijk voor de hersenen. Vooral het omega 3-vet DHA (docosahexaeenzuur) is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen¹ en daarmee voor ons geheugen.
Vrouw met supplementen in haar hand Vrouw met supplementen in haar hand
 • Vitamine B6, B11 en B12
  De vitamines B6, B11 en B12 zijn noodzakelijk voor de zenuwcellen in de hersenen. Als de hersenen een evenwichtige aanvoer van deze B-vitamines hebben, zal dit bijdragen aan een goed geheugen. Wij hebben de goed opneembare (bioactieve) vormen van deze B-vitamines voor u samengebracht in ons vegetarisch combinatiesupplement Vitamine B12 Premium.
 • Magtein™ Magnesium L-threonaat
  Magnesium L-threonaat is dé magnesiumvorm voor de hersenen. Het is een van de weinige magnesiumverbindingen die de barrière van de hersenen passeert. Hierdoor is magnesium L-threonaat goed voor uw geheugen.
 • Panax Ginseng Natuurlijk
  Panax Ginseng Natuurlijk ondersteunt het geheugen* en draagt bij aan een normale bloedcirculatie*, wat onder meer verband houdt met uw hersenprestaties.

Weetje:

Uit soja gewonnen fosfatidylserine wordt al meer dan twintig jaar wereldwijd veelvuldig klinisch getest. De wetenschappelijke literatuur kent een brede gelijkgestemdheid dat fosfatidylserinesuppletie veilig is en geen neveneffecten kent.

Welke supplementen met fosfatidylserine kunt u bij vitaminesperpost.nl kopen?

Wij kunnen ons voorstellen dat uw geheugen inmiddels wat vol zit met informatie over fosfatidylserine. Zodoende komen we tot een afronding. Wij bieden u vegan capsules met fosfatidylserine van 100 mg en 200 mg aan. In ons combinatiesupplement Geheugen Plus zit eveneens fosfatidylserine. Dit vegetarisch supplement is goed voor de doorbloeding van de hersenen²* en draagt zo bij aan het functioneren van uw geheugen²*.

Twee kaartende mannenTwee kaartende mannen

Ons geheugen is het kostbare kompas dat ons helpt de waarde van het moment te waarderen. Wees hier zuinig op!

¹Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
²Geheugen Plus bevat ginkgo biloba dat goed is voor de doorbloeding van de hersenen* en bijdraagt aan het functioneren van het geheugen*.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende. 

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over de werking van uw geheugen, fosfatidylserine of ons vegetarisch combinatiesupplement Geheugen Plus? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).