Peterselie: bron van vitamine K Vrouw houdt een bosje peterselie vast

We kennen peterselie allemaal als frisse en aromatische smaakmaker in de keuken. Wist u dat dit kruid een grote bron van vitamine K is? Peterselie heeft sowieso allerlei gezondheidsbevorderende kenmerken voor de mens. Het is dus veel meer dan een geliefd keukenkruid.

Peterselie zou door een tovenaar zijn gemaakt

Platte peterselie in de grondPlatte peterselie in de grond

Zodra de lente zich aandient, steekt peterselie (Petroselinum crispum) als een van de eerste groene kruiden zijn kopje boven het zand uit. Het is een tweejarige, winterharde plant die van oorsprong het liefst groeit op rotsachtige grond. Dit zien we terug in het woord ‘peterselie’. Hierin zit namelijk het Griekse woord ‘petros’ in, wat rots betekent. ‘Selenium’ komt neer op ‘rotsselderie’, die uiteindelijk peterselie werd.

Een ander verhaal over de naamgeving en het ontstaan van het kruid berust op een sprookje over twee Duitse kinderen genaamd Peter en Silie. De twee maakten altijd ruzie met elkaar. Een tovenaar die in de buurt woonde, kon niet tegen het gekibbel van de twee. Op een dag liep de strijd zo hoog op dat de tovenaar het niet meer aankon. Jij werd woedend en toverde Peter en Silie om in een plant, de peterselie. Peter veranderde in de wortel en Silie in de bladeren en stengel. Zo zou de plant zijn ontstaan. Een grappig verhaal, maar natuurlijk ging het niet echt zo. Achter dit verhaal schuilt overigens ook weer een positieve gedachte: het mannelijke en het vrouwelijke werden in één lichaam verenigd, waardoor balans werd gecreëerd.

“De Romeinen dachten dat het dragen van peterselie rond de nek dronkenschap kon voorkomen”

Maar waar komt peterselie nou echt vandaan?

Dat is namelijk nog steeds de hamvraag: waar komt peterselie echt vandaan? Dit is nogal onzeker. Men denkt dat de oorsprong van het kruid in het Midden-Oosten ligt, waarschijnlijk in Egypte en dat het van daaruit een oversteek naar Sardinië heeft gemaakt. Hoe dat precies gebeurde, is onbekend. Wel weet men dat de Carthagers het op Sardinië aantroffen en vervolgens mee namen naar Marseille. Feit is dat peterselie al eeuwen over de hele wereld wordt gekweekt. In de Oudheid deed het kruid dienst als ceremoniële plant en werd als versiering bij plechtigheden gebruikt.

Rijen peterselieplanten in de volle grondRijen peterselieplanten in de volle grond

De Romeinen dachten dat het dragen van peterselie rond de nek dronkenschap kon voorkomen. Ook verwierf het faam als heilkruid. In de achtste eeuw nam Karel de Grote peterselie op in zijn verordeningen en er zijn bewijzen dat in de negende eeuw peterselie groeide in de kloostertuinen van Sankt Gallen. De Vlaamse dichter Jacob van Maerlant was duidelijk een fan van peterselie en roemt het in een van zijn gedichten omdat ‘et doet verduwen ende verdrivet dien wint, die in den menschen blivet’.

"De duivel vond het zaad zo lekker, dat hij er elke keer een beetje van achterhield"

De duivel was dol op peterselie

Peterselie in glas waterPeterselie in glas water

In vorige eeuwen was peterselie een geliefd kruid in de volkskruidenkunde. Zo geloofde men in de late Middeleeuwen dat, het zaad bij het zaaien eerst zeven keer heen en weer naar de duivel ging voordat het werkelijk ontkiemde. De duivel zou het zaad zo lekker vinden dat hij er elke keer een beetje van achterhield. Uitwendig werden de fijngestampte bladeren eeuwenlang bij blauwe plekken en kneuzingen gebruikt.

“Het smaakverschil tussen blad- en krulpeterselie is subtiel”

Blad- of krulpeterselie?

Platte of krulpeterselie, wie kent en gebruikt het niet geregeld in de keuken? Daarnaast bestaat ook nog wortelpeterselie. De laatste is een vreemde eend in de bijt naast de twee andere varianten, omdat we van wortelpeterselie niet het groen maar de wortel gebruiken. Daarom is het meer een ‘vergeten groente’ dan een kruid. De smaak is met pastinaak of knolselderij te vergelijken.

Het smaakverschil tussen blad- en krulpeterselie is subtiel. Bladpeterselie wordt overigens ook wel eens 'Italiaanse peterselie' genoemd en smaakt iets intenser maar wel verfijnder dan krulpeterselie.

Krulpeterselie op een marmeren bladKrulpeterselie op een marmeren blad

Bovendien vinden mensen de structuur vaak prettiger. Ikzelf ben opgegroeid met krulpeterselie. Mijn moeder, die kok is, gaf me vaak klusjes in de keuken. Eentje daarvan was dat ik een beker met krulpeterselie en in mijn handen kreeg gedrukt, zodat ik met een schaar de peterselie in de beker fijn kon knippen.

Tip:

Geen peterselie in huis? U kunt het eventueel door selderij, koriander of kervel vervangen. Deze kruiden zullen het gerecht een andere smaak geven maar ze passen over het algemeen ook goed bij typische gerechten met peterselie, zoals stoofschotels met vlees. Ook vormt het een klassieke combinatie met vis.

Welke peterselie in welk gerecht?

Koud gerecht met peterselieKoud gerecht met peterselie

Twijfelt u welke peterselie het best in welk gerecht past? Nou, krulpeterselie doet het meestal prima in koude gerechten. Bovendien is het een fijne garnering. Platte peterselie is een stuk steviger van structuur en is een goede smaakmaker in warme gerechten. Welke variant het echter betreft: kook dit aromatische kruid nooit te lang mee. Dan gaat de frisse en peperige smaak verloren en dat is natuurlijk jammer. Voeg het dus pas toe aan het einde aan uw gerecht.

“Peterselie is een bron van belangrijke vitamines en mineralen”

Wat maakt peterselie zo gezond?

Buiten de unieke smaak van peterselie die veel gerechten net even dat extra’s geeft, is peterselie ook nog eens een supergezond kruid. Allereerst is het een antioxidant *. Het bevat een aantal belangrijke vitamines en mineralen. Zo treffen we in peterselie de vitamine A, B3, C en K aan, alsmede foliumzuur (vitamine B11). Vitamine C is natuurlijk dé weerstandsvitamine bij uitstek en draagt bij aan de opname van ijzer uit voeding.

Peterselie in apothekersvijzelPeterselie in apothekersvijzel

Vitamine K is onder meer van vitaal belang voor de bloedstolling. Vitamine K helpt in de ondersteuning voor sterke en gezonde botten. Het zorgt ervoor dat calcium beter kan worden opgenomen en dat u minder calcium uitplast. Peterselie bevat een hele trits aan spoorelementen en mineralen als kalium, magnesium, fosfor, natrium, zink, ijzer, calcium en borium. Ook zit er chlorofyl in. Chlorofyl staat ook bekend als bladgroen en wordt als superfood van groene grassen, planten, struiken, bloembladeren en algen gezien.

“Peterselie is een perfecte, gezonde toevoeging aan sommige supplementen”

Peterselie in voedingssupplementen

Soms wordt peterselie aan voedingssupplementen toegevoegd. Waarom? Het eenvoudige antwoord is: omdat het gezond is! Wij voegen peterselie onder meer toe aan onze Groente Formule en de formules Vochtbalans Plus, Multivitamine Plus en ons Weerstandspakket. Daarnaast bevatten onze PQQ-capsules eveneens peterselie. De vitamine B-achtige stof PQQ (Pyrroloquinoline quinone) komt voor in groene paprika, kiwi, papaja en dus ook in peterselie. Peterselie is duidelijk een niet te versmaden aromatisch kruid en een perfecte, gezonde toevoeging aan sommige supplementen.

Tip:

Peterselie bewaren? Hiervoor bestaat een trucje. Snijd een piepklein stukje van de onderkant van de stelen en plaats de steel met blad in een potje of glad met water. Zo blijft het langer vers. In de koelkast verlengt u de houdbaarheid nog langer.

Spaghetti met cherrytomaatjes, amandelpesto, olijf en peterselie

Belangrijk als u peterselie in uw gerechten gebruikt, is dat het kruid een mooie, frisgroene kleur heeft. Peterselie is niet goed te drogen maar u kunt het wel vers invriezen. U kunt het kruid op talloze manieren gebruiken, van soepkruid tot kruidenboter. Het is een geliefd ingrediënt in een bouquet garni. Bijgaand een lekker recept voor spaghetti met cherrytomaatjes, amandelpesto, olijf en peterselie (4 pers.).

Ingrediënten:

  • 100 g amandelen
  • 6 el fijngehakte peterselie
  • 1 citroen, het sap
  • 2 bakjes cherrytomaatjes
  • 2 bakjes olijven
  • 1 zak rucola
  • 400 g (volkoren) spaghetti
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 el olijfolie (extra vierge)
  • peper en zout, naar smaak

Bereiden:

  1. Zet een pan water op voor de spaghetti.
  2. Maak de pesto door de peterselie fijn te hakken met een vijzel of een staafmixer met bakje. Vijzel of pureer de knoflook samen met de peterselie en wat zout goed door elkaar en voeg dan 2/3 van de gevijzelde amandelen toe. Kneus dan de olijven en voeg toe. Ze mogen een beetje heel blijven. Voeg als laatste de olijfolie extra vierge en het citroensap toe, met eventueel nog wat peper en zout.
  3. Snijd de cherrytomaatjes doormidden.
  4. Was de rucola.
  5. Kook de spaghetti gaar. Laat uitlekken en meng direct de pesto door de spaghetti, met nog een beetje olijfolie.
  6. Roer de tomaatjes erdoor.
  7. Serveer met de rucola, de Parmezaanse kaas, nog wat peterselie en de rest van de (grof gehakte) amandelen.

(Bron: dehippevegetarier.nl)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over peterselie of andere toevoegingen aan onze supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via onze contactpagina of via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).