Botten lijken het meest dode orgaan van het lichaam. Het tegenovergestelde is waar. Bot is levend weefsel. Elke week recyclen we ongeveer 6% van de onze botmassa en 500 mg calcium (= 2 glazen melk) verlaat het volwassen skelet of wordt erin opgeslagen. In de blog doorgronden we onze botten. 

 

 • Wat is bot?
 • Hoe worden uw botten sterk?
 • Hoe blijven uw botten sterk?
 • Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor uw botten?
 • Welke voedingsmiddelen zijn goed voor uw botten?
 • Hoe geneest bot als het gebroken is?
 • Voedingssupplementen voor uw botten

 

Wat is bot?

BotstructuurBotweefsel is drukbestendig en kan grote trekkrachten weerstaan. Bot bestaat uit verschillende lagen. De buitenlaag bestaat uit hard materiaal. Rondom dit bot zit beenvlies. Dit vlies beschermt het harde bot. Verder zorgt het beenvlies ervoor dat pezen aan het bot kunnen binden. Onder het harde bot zit sponsachtig bot. Zoals de naam als zegt, is de structuur veel luchtiger dan het harde bot. Midden in het bot zit het beenmerg. Beenmerg speelt een belangrijke rol bij de botaanmaak.

 

Hoe worden uw botten sterk?

CalciumIn het lichaam wordt bot steeds opgebouwd en afgebroken. Bot bestaat uit osteoblasten (voor botaanmaak) en osteoclasten (voor botafbraak). Sponsachtig botweefsel wordt elke drie jaar vervangen en het harde botweefsel elke tien jaar. Om de botten sterk te houden, hebben ze krachtvoer nodig. Om uw botaanmaak te ondersteunen, heeft u onder meer. calcium (kalk), magnesiumvitamine D3 en vitamine K2 nodig.

 

 

Hoe blijven uw botten stevig?

Als er onvoldoende calcium in het bloed zit, gaat het lichaam kalk uit de botten halen. Dit komt doordat calcium veel functies in het lichaam heeft. Lees hierover meer in het blog "Alles over calcium".

 

Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor uw botten?

Let op! Zout en alcohol verstoren de botaanmaak. Zout en alcohol zorgen ervoor dat meer calcium het lichaam verlaat. Hierdoor kunnen de botten niet sterker worden. Meer dan 6 gram zout per dag heeft nog andere nadelige effecten. In het blog "Neem het leven letterlijk met een korreltje zout" kunt u hier meer over lezen.

 

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor uw botten?

SpinazieOm sterke botten te krijgen en te behouden, is het belangrijk dat u voldoende gebruik maakt van onderstaande voedingsmiddelen. Ze zijn rijk aan calcium, magnesium, vitamine K2 en vitamine D3:

 • min. 250 g groente, met name groene groente (spinazie, broccoli, boerenkool).
 • min. 200 g fruit
 • vette vis, zoals zalm, haring, makreel, sardines
 • noten

 

Hoe geneest een bot als het is gebroken?

Gebroken ArmAls je bot breekt, zal het lichaam er alles aan doen om het bot weer aan elkaar te laten groeien. Bij een breuk in het bot veranderen de stamcellen in osteoblasten. Osteoblasten zijn cellen die zorgen voor opbouw van bot. Deze cellen maken via het bloed een soort botweefsel aan, dat calciumfosfaat aantrekt. Dit bindweefsel is eerst flexibel en wordt steeds harder. Na een aantal maanden is het bot genezen.

 

Voedingssupplementen voor uw botten

Naast de juiste voeding te kiezen, zouden sommige voedingssupplementen kunnen helpen om uw botten in een goede conditie te houden, zoals Calcium Plus en de gecombineerde formule vitamine D3 en K2

 

Wilt u meer weten over hoe u uw botten kunt verzorgen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord.
Tel: 075-612 12 47 (lokaal tarief).