Guduchi: elixer van het leven Guduchi: elixer van het leven

Hoewel wij en ook onze luchtwegen wel weer toe zijn aan de zon, laat de lente helaas nog even op zich wachten. Gelukkig kent de natuur allerlei planten die een gunstige invloed op ons afweersysteem hebben en met name op de luchtwegen. Een van die planten is guduchi. In de Ayurveda staat guduchi bekend als een van de ‘goddelijke kruiden’ en wordt ook wel ‘elixer van het leven’ genoemd.

 

Wat voor plant is guduchi?

Guduchi (Tinospora cordifolia) stamt oorspronkelijk uit Sri Lanka, India en Myanmar. Het is een houtachtige klimplant die er een voorkeur voor heeft om op mango- of neembomen te groeien. Hij kan wel tweeënhalve meter hoog worden en meterslange luchtwortels ontwikkelen waarmee zelfs de hoogste boomtoppen kunnen worden bereikt. Bijzonder aan guduchi is dat wortels die maandenlang geen contact hebben gehad met de bodem, in vochtige grond weer tot leven worden gewekt.

Guduchi valt tevens op door zijn grote hartvormige bladeren. De welluidende Latijnse naam Tinospora cordifolia is lastig te verklaren. ‘Tinospora’ betekent in het Latijn namelijk ‘voorbijgegane tijden’. ‘Cordifolia’ is makkelijker verklaarbaar omdat dit ‘hart’ betekent en duidelijk een verwijzing is naar de vorm van de bladeren. Het woord ‘guduchi’ stamt uit het oud-Indiase Sanskriet. Andere namen voor Guduchi zijn giloy, amrit en ambrosia.

"De Ayurvedische kruidenkunde is sinds 1977 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend"

Guduchi: goddelijk Ayurvedisch kruid

Guduchi neemt in de duizenden jaren oude wetenschap Ayurveda een bijzondere plaats in. Zo wordt het als een van de goddelijke kruiden beschouwd en ‘elixer van het leven’ genoemd. De Ayurvedische kruidenkunde is sinds 1977 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkend. De twee belangrijkste principes van de Ayurveda zijn dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat niets dan de geest meer kracht heeft om het lichaam gezond te houden.

“Deze nectar werd amrit genoemd, wat in het Sanskriet ‘onvergankelijk’ betekent”

Guduchi: hemelse nectar

Volgens een oude mythe werd van guduchi een nectar gecreëerd die iedereen die het dronk onsterfelijk zou maken. De oude goden creëerden deze nectar door het karnen van de oceaan waaruit een hemelse vloeistof ontstond. Deze nectar werd amrit genoemd, wat in het Sanskriet ‘onvergankelijk’ betekent.

“Een groeiend aantal onderzoeken ondersteunt de adaptogene eigenschappen van het kruid”

Guduchi is een adaptogeen

Inmiddels is een groot aantal wetenschappelijke studies uitgevoerd naar guduchi. Hieruit zijn helaas geen onsterfelijkheidseigenschappen naar voren gekomen. Wel ondersteunt een groeiend aantal onderzoeken de adaptogene eigenschappen van het kruid. Adaptogenen zijn krachtige kruiden die onze weerbaarheid verhogen in tijden van korte of langdurige stress. In de herkomstlanden van guduchi wordt het kruid voor een veelvoud van toepassingen ingezet. Zo heeft guduchi volgens de Ayurveda het vermogen om de overtollige ‘ama’ oftewel afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

“Traditioneel wordt guduchi gebruikt om de opgestapelde Pitta te verwijderen”

De rol van guduchi binnen de dosha’s

Binnen de Ayurveda onderscheiden we drie lichaam/geesttypes. Deze worden dosha’s genoemd. De drie dosha’s zijn Vata, Pitta en Kapha. Iedereen is volgens de Ayurveda in te delen in één of meer van deze dosha’s. Elke dosha kent vervolgens weer eigen voedingsadviezen, waarbij ervan uit wordt gegaan dat een vuurtype (Pitta) bij andere voedingsmiddelen baat heeft dan een aardetype (Kapha) of luchttype (Vata).

Wat smaken betreft, zijn er zes van belang in het ayurvedische voedingspatroon: zuur, zoet, pittig, zout, bitter en wrang. Guduchi wordt niet zomaar ook wel eens ‘amrit’ genoemd. Dit geeft namelijk de bittere, scherpe en samentrekkende smaak weer. Traditioneel wordt guduchi gebruikt om de opgestapelde Pitta te verwijderen. Guduchi is echter ook in staat om alle dosha’s in evenwicht te houden. Wilt u weten welk type dosha u bent? Op internet staan diverse online testen om dit te bepalen.

“De plant is een antioxidant”

Hoe wordt guduchi gebruikt?

Meestal worden van guduchi het blad, de wortel en de stengel gebruikt. De plant is een antioxidant en bevat diterpenen, polyfenolen en polysachariden. Daarnaast is de plant rijkelijk bedeeld met de alkaloïden berberine, tinosporine en colombine. We treffen deze stoffen voornamelijk aan in de wortels en stengels. Guduchi is tevens rijk aan zachte hars, zetmeel, glycosiden, steroïden, diterpenoïde lactonen en bitterstoffen. Andere actieve stoffen zijn tinosporide, cardifolide, cordifol en heptacosanol.

“Guduchi is goed voor de huid en ondersteunt ons afweersysteem”

Guduchi als voedingssupplement

Zoals gezegd, zijn zowel de stengel en de wortels als het blad van de Tinospora cordifolia interessant voor onze gezondheid. Vanwege Europese wetgeving mogen we deze interessante kenmerken niet benoemen, maar als u even op internet speurt, kunt veel hierover vinden. We kunnen wel stellen dat guduchi een normale huid ondersteunt* en dat het kruid een positieve invloed heeft op het immuunsysteem*. Bovendien is guduchi goed voor de lever* en ondersteunt de luchtwegen*. Meestal wordt guduchi als een poeder, sap of tinctuur gebruikt. Het is ook uitwendig als zalf verkrijgbaar. Wij gebruiken in ons vegetarisch guduchi voedingssupplement het actieve extract van de klimplant. Onze guduchi capsules zijn gebaseerd op 2,5% bitterzuren.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Buiten guduchi kunt u bij vitaminesperpost.nl terecht voor diverse andere ayurvedische supplementen. U vindt ze allemaal op onze overzichtspagina.

Vragen of advies?

Meer weten over guduchi of andere (ayurvedische) kruidensupplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).