10 effectieve supplementencombinaties Vrouw met verschillende supplementen

Gebruikt u meerdere supplementen op een dag? Dan is het handig om te weten welke stoffen goed samenwerken. In dit artikel leiden we u door effectieve supplementencombinaties om het maximale uit uw supplement te halen.

Collageen en vitamine C

We weten allemaal dat collageen belangrijk is voor de stevigheid van onze huid. Het is een lichaamseigen stof en het belangrijkste structurele eiwit in ons bindweefsel. We vinden collageen terug in onze spieren en pezen, botten, in het tandvlees, in de tanden en nog veel meer. Wist u echter ook dat we voor de aanmaak van collageen voldoende vitamine C nodig hebben? Deze vitamine draagt bij aan de vorming van collageen en helpt om de huid (van binnenuit) te verstevigen. Combineer uw collageensupplement dus met voldoende vitamine C uit uw voeding, eventueel aangevuld met 500 mg vitamine C uit een supplement. 

Collageenpoeder met limoenCollageenpoeder met limoen

“Probiotica slikken zonder de juiste prebiotica heeft geen enkele zin”

Pro- met prebiotica

Vezelrijke voedingVezelrijke voeding

Probiotica worden ook wel lichaamsvriendelijke darmbacteriën of 'goede bacteriën' genoemd. Deze bacteriën zijn essentieel voor onze spijsvertering en het immuunsysteem. Maar wist u dat probiotica slikken geen enkele zin heeft zonder de juiste prebiotica? 
Prebiotica is een verzamelnaam voor de ‘voeding’ voor die goede bacteriën (want ja, u moet ze wel te eten geven!). Door gezond en gevarieerd te eten hebben de probiotica genoeg voeding om optimaal te functioneren. Slik probiotica zodoende enkel bij een gezond, vezelrijk voedingspatroon of kies voor een probioticasupplement met toegevoegde prebiotica zoals Sunfiber®. 

“Vitamine C gecombineerd met citrusbioflavonoïden bootst de natuurlijke verhouding na zoals we die in de natuur vinden” 

Vitamine C met bioflavonoïden

Bioflavonoïden zijn stoffen die van nature voorkomen in groente, fruit, cacao, thee en (rode) wijn. Flavonoïden behoren tot de antioxidanten. Antioxidanten gaan de strijd aan met vrije radicalen in ons lichaam en bieden zodoende bescherming aan onze gezonde cellen en weefsels*. Ook vitamine C behoort tot de antioxidanten. Citrusvruchten zijn de bekendste bron van vitamine C. De combinatie van vitamine C met citrusbioflavonoïden bootst de natuurlijke verhouding na zoals we die in de natuur vinden.

Vruchten met vitamine CVruchten met vitamine C

Zodoende zorgen de flavonoïden in citrusvruchten voor een grotere antioxidantcapaciteit dan vitamine C alleen. De opname van uw vitamine C-supplement verbeteren? Kies voor een supplement met toegevoegde bioflavonoïden of combineer met andere antioxidanten. 

“De vitamines werken nauw samen om onze botten sterk te houden” 

Vitamine D3 en vitamine K2

Vrouw met gezonde bottenVrouw met gezonde botten

Voor iedereen in het noordelijk halfrond is vitamine D onmisbaar. Deze ‘zonnevitamine werkt goed samen met vitamine K. Ze zijn beide vetoplosbaar en vormen de belangrijkste vitamines voor onze botten. Vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium en fosfor uit onze voeding en vitamine K zorgt er vervolgens voor dat de calcium op de juiste plekken terecht komt. De vitamines werken dus nauw samen om onze botten sterk te houden. Gebruikt u een hoge dosering vitamine D3? Zorg dat u voldoende vitamine K binnen krijgt via uw voeding of kies voor een combinatiesupplement

“Quercetine is een ‘ionofoor'”

Quercetine en Zink

We vertelden u al eerder dat zink een van de belangrijkste spoorelementen voor ons lichaam is. Om de opname van zink in uw lichaam te ondersteunen, is het gunstig om dit te combineren met quercetine. Quercetine is een krachtige flavonoïde die onder andere in uien, kappertjes, bessen, appels en boerenkool voorkomt. De flavonoïde is een ‘ionofoor’. Dit is een molecuul, dat ionen door een celwand kan transporteren. Deze scheikundige eigenschap van quercetine zorgt ervoor dat zink efficiënter door het lichaam wordt opgenomen. 

Voeding met quercetineVoeding met quercetine

“David Sinclair beschrijft transesveratrol als een ‘gaspedaal’ voor NMN” 

NMN en resveratrol

Druiven bevatten resveratrolDruiven bevatten resveratrol

Nicotinamide Riboside (NMN) is een van de meest veelbelovende stoffen die recentelijk op de markt is verschenen. NMN is een alternatieve, hoogwaardige vorm van vitamine B3. Vitamine B3 is essentieel voor onze energiestofwisseling en meer. Professor David Sinclair is een bekende gebruiker en promotor van NMN, gecombineerd met trans-resveratrol. Hij beschrijft trans-resveratrol als een ‘gaspedaal’ voor NMN. In ons supplement NMN Premium hebben we zodoende naast 150 mg NMN, ook resveratrol en pterostilbeen toegevoegd.

“Vitamine C verhoogt het ijzergehalte in het bloed”

IJzer en vitamine C

Ook ijzer is een belangrijk mineraal. IJzer is in het menselijk lichaam belangrijk  voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen voor het vervoer van zuurstof van de longen naar de weefsels. Actieve mensen en vooral vrouwen lopen vanwege hun verhoogde ijzerbehoefte het risico om te weinig van dit mineraal binnen te krijgen. Wilt u uw ijzerniveaus opkrikken? Kies dan voor een ijzersupplement met toegevoegde vitamine C, zoals ons IJzer Complex. Vitamine C verhoogt namelijk het ijzergehalte in het bloed. 

Spinazie en glas jus d'orangeSpinazie en glas jus d'orange

“De activiteit van GABA wordt ondersteunt door valereenzuur uit valeriaan” 

GABA met valeriaan

ValeriaanValeriaan

En dan komen we bij de hersenen. Hier treffen we GABA aan. GABA (gamma-aminoboterzuur) is een niet-essentieel aminozuur dat in het lichaam als belangrijke neurotransmitter fungeert. Een neurotransmitter heeft als taak om signalen vanuit de zenuwcellen door te sturen naar onze spieren, klieren en andere zenuwen. De activiteit van GABA wordt ondersteunt door valereenzuur uit valeriaan (Valeriana officinalis). Een bijkomend voordeel hiervan, is dat andere andere actieve stoffen in valeriaan eveneens werkzaam zijn als natuurlijke rustgever* en zodoende helpt om lekker te slapen*.

“De combinatie van vitamine B12, B6 en folaat zorgt ervoor dat de opneembaarheid van B12 wordt versterkt”

Folaat, vitamine B6 en vitamine B12

Bij langdurige vermoeidheid krijgen mensen veelal ijzertabletten of B12-supplementen voorgeschreven. Het is echter belangrijk om vast te stellen van welke B-vitamine iemand te lage niveaus heeft. Een ontoereikend gehalte aan B12 kan namelijk een tekort aan folaat maskeren. De vitamines zijn onderling namelijk sterk afhankelijk van elkaar. De combinatie van vitamine B12, B6 en folaat zorgt ervoor dat de opneembaarheid van B12 wordt versterkt en voorkomt een scheve onderlinge verhouding.

Voeding met B12Voeding met B12

“Samen maken ze de huid van het gezicht en het lichaam zachter en gladder” 

Visolie en vitamine E

Visolie supplementVisolie supplement

Het gebruiken van visoliesupplementen of een plantaardig alternatief is altijd een goed idee. Voldoende omega 3-vetzuren zoals EPA en DHA binnenkrijgen, is namelijk essentieel voor de gezondheid van onze hersenen en nog veel meer. Wist u ook dat het combineren van visolie en vitamine E verschillende gezondheidsvoordelen heeft? Zo fungeert vitamine E als antioxidant en beschermt zodoende onze cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Vanwege deze beschermende kwaliteit wordt vitamine E vaak aan huidverzorgingsproducten toegevoegd. Hierin lijken visolie en vitamine E elkaar goed aan te vullen. Samen maken ze de huid van het gezicht en het lichaam zachter en gladder. Bovendien is vitamine E een vetoplosbare vitamine. Dit betekent dat deze vitamine beter wordt opgenomen in combinatie met vet.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over effectieve supplementencombinaties of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).